CHP'li Yüceer: "Bir kadının daha öldürülmesine tahammülümüz yok"

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Marmara Adası'nda Terzi Mermer şirketinde çalışan maden mühendisi Canan Tosun'un, patronu Fatih Uygun tarafından darp edilmesini TBMM'ye taşı

Tekirdağ 16.02.2021 14:35:00 0
CHP

Hem İçişleri hem de Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu meclise taşıyan CHP'li Candan Yüceer, "Daha önceki kadına şiddet olaylarında yaşandığı gibi, tacizi gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin savcılık ifadesinden sonra önce serbest bırakılması, sonrasında oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle de tekrar savcılığa çağrılıp tutuklanması maalesef bu olayda da gerçekleşmiştir. Bir failin tutuklanması için kamuoyu baskısı olması mı gerekli?" diye sordu.

 

“CEZASIZLIK KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ BESLİYOR”

 

Yüceer, şöyle dedi: "Bu nasıl bir hukuk ve adalet anlayışıdır ki, gencecik bir kadının kameralar önünde darp edilerek, özgürlüğü engellenip zorla alıkonularak, üzerine araba sürülmesi, tecavüz ve ölümle tehdit edilmesi, uğradığı fiziksel saldırı neticesinde kolu kırılması suç teşkil etmiyor, bu eylemleri gerçekleştirdiği iddia edilen Fatih Uygun isimli erkeğin serbest bırakılıp elini kolunu sallayarak toplumun içinde dolaşmasına izin veriliyor. Şiddetin cezalandırılmadığı her olayda yaratılan algı, kadınlara yönelik şiddeti besliyor. Bütün bunlara rağmen, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için sorumlu olan iktidar ve kurumlar şiddete karşı kör, cinayetlere karşı dilsiz durumdalar."

 

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ETKİN OLARAK UYGULANMALI"

 

Türkiye’de her gün kadınların erkekler tarafından öldürüldüğünü vurgulayan Yüceer, “Şiddet sıradanlaşmış, gündelik hale gelmiş. Adalet ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinin devreye girmesi için Canan Tosun’un öldürülmesi mi bekleniyor?” dedi. Yüceer, “Sadece Ocak ayında 23 kadın cinayeti işlenmiş, 14 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi yok yere yazılmadı, bir mücadeleden doğdu” ifadelerini kaydetti. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmadan etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Yüceer, "Kadınların yaşamlarını korumak için 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi'ni sonuna kadar savunacağız. Bu hükümlerin uygulanmasının takipçisi olacağız. Bir kadının daha öldürülmesine tahammülümüz yok" ifadelerini kullandı.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10