POKAP'a tepkiler büyüyor

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Karamehmet Mahallesi'nde kurulması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu ve Ergene'nin havasına, suyuna ve toprağ?

Ergene 3.03.2021 12:55:00 0
POKAP

Ergene'nin Karamehmet Mahallesi’nde kurulması planlanan PAKOP ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Ergene ilçemizin Karamehmet Mahallesi 148 ada 1 parsel 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 numaralı parselde kayıtlı taşınmazlar 24 Ağustos 2009 onay tarihli 1/100000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda Tarım Arazisi olarak 22 Ağustos 2011 onay tarihli 1/25000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı’nda Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan olarak planlanmış olup, bu taşınmazlar Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanında ve Yeraltı Suyu Besleme Alanı içinde ayrıca söz konusu taşınmazlar Saray Ovası içinde bulunmaktadır” dedi.

 

"BİR SÜRÜ BOŞ ALAN VAR"

 

Başkan Yüksel, 1/25000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planının plan notunda "Sanayi gelişimi mevzuata ve üst ölçekli plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir" denildiğini de hatırlatarak, “Mevcut organize sanayi bölgelerinde doluluk henüz tamamlanmamışken bir sürü boş alan varken yeni bir sanayi bölgesi açılmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

 

“BELEDİYE OLARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Başkan Yüksel ayrıca, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgemizde maalesef hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği dikkat çekici seviyelere ulaştı. Yer altı su seviyeleri düştü. Çok nitelikli birinci sınıf tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılması büyük çevre sorunlarını da beraberinde getirecektir. Birinci derece tarım topraklarında çevreyi olumsuz etkileyecek ve yer altı suyunu tehdit edecek kararlar alınmasını doğru bulmuyoruz. Söz konusu bölge Ulaş, Karamehmet ve Velimeşe mahallerine yakın mesafede bulunuyor ve civarında OSB alanları da var ve bu OSB’lerin henüz yarısı bile dolmadı."

 

 

BAŞKAN YÜKSEL, HALKI YANLARINDA OLMAYA ÇAĞIRDI

 

Proje kapsamında planlanan faaliyetler ile çevreye verilecek atıkların ilçede yoğun bir şekilde yapılan tarım faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Başkan Yüksel, "Bu faaliyetler sonucunda çıkacak emisyon ve dumanların çevreye rahatsızlık vereceği de muhakkaktır. Bu nedenle Ergene Belediyesi olarak projeye karşı haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyor, Ergene halkını havamıza, toprağımıza ve suyumuza sahip çıkma konusunda verdiğimiz mücadelede yanımızda olmaya davet ediyorum” ifadelerini kaydetti.

 

MİLLETVEKİLLERİ DE KARŞI ÇIKIYOR

 

Öte yandan CHP ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekilleri de Ergene'ye POKAP kurulmasına karşı çıkıyorlar. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın en verimli tarım arazilerinin ranta açılmasına tepki göstererek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle önerge verdi. Aygun, “Birinci sınıf tarım arazisine plastik sanayi kuruyoruz. Yarın çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz! Bunun adı tarıma plastik hançerdir” dedi. Tüm gelişmiş ülkelerde tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik adımlar atıldığını kaydeden Aygun, "Maalesef gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye’de tarım alanları heba edilmekte ve Anayasa çiğnenmektedir. Bölgemiz, Türkiye’nin buğday ve ayçiçeği ambarıdır. Üretim açısından çok verimli olan ve tarımsal sit alanı kapsamında kalan bir alana nasıl sanayi bölgesi kurmak isteriz, anlamak mümkün değil! Neden boş araziler yerine tarımsal arazilere göz dikiliyor” ifadelerini kaydetti.

 

İYİ PARTİ'Lİ KAPLAN'DAN TEPKİ

 

Ergene'de, çevrecilerin ve bilim insanlarının karşı çıktığı plastik organize sanayi bölgesi kurulmasına İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Enez Kaplan da tepki gösteriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Eğitim Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanına Ergene'nin Karamehmet Mahallesi Marmaracık mevkiinde yer alan 2 milyon 800 bin metrekarelik tarım alanına yapılmak istenen plastik organize sanayi sitesi ile ilgili soru önergesi veren Kaplan, “Tekirdağ, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip bir ilimizdir. Tarıma çok elverişli bir bölgede plastik organize sanayi sitesinin kurulması hem toprağa hem çevreye olumsuz etkiler yaratacaktır. Tarıma uygun değildir raporu vermek yanlıştır” demişti.

 

ÇED HALKIN KATILIMI TOPLANTISI BUGÜN YAPILIYOR

 

Plastik organize sanayi sitesinin kurulması halinde bölge halkına, toprağa ve çevreye zararlı etkilerinin olacağını belirten İYİ Parti'li Enez Kaplan, Tekirdağ'da bulunması halinde bugün düzenlenecek olan ÇED Halkın Katılımı Toplantısı'na katılacağını belirtmişti.

 

BİLİM İNSANLARI: "PLASTİK SANAYİ TESİSİ KURULAMAZ"

 

Bu arada Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'ne ait 2 milyon 800 bin metrekarelik tarım alanını inceleyerek toprak numunelerini analiz eden bilim insanları, çevresi buğday tarlalarıyla çevrili alanın adeta zehirlenmiş olduğunu ortaya çıkardı. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Adiloğlu ile öğretim görevlisi Doç Dr. Sevinç Adiloğlu ve araştırma görevlisi Yusuf Solmaz tarafından hazırlanan raporda, bölgeden alınan numuneler üzerinde yapılan analizler sonucunda izin verilebilir sınır değerin 2.1 katı nikel ile 17.6 kat krom bulunduğunun tespit edildiğine yer verildi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10