Gerginlik çıktı; ÇED toplantısı iptal!

Ergene Karamehmet Mahallesi'nde kurulması planlanan, ancak bölge halkı, yerel yöneticiler ve bilim insanlarının yapılmasına karşı çıktığı Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) ÇED Hal

Ergene 4.03.2021 15:45:00 0
Gerginlik çıktı; ÇED toplantısı iptal!

Velimeşe Mahallesi'nde bulunan bir otelde gerçekleştirilen ÇED Halkın Katılımı toplantısı öncesi otel önünde toplanan, aralarında CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, CHP Ergene İlçe Başkanı Nuh Nuhoğlu, Çorlu Kent Konseyi yetkilileri ve STK temsilcilerinin de bulunduğu vatandaşlar toplantıya tepki gösterdi.

 

"KABUL EDİLEMEZ"

 

Toplantı öncesi konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, şunları söyledi: “Gelecek nesillere sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak bırakmamız gerekiyor. Trakya’da gün geçtikçe artan çevre sıkıntıları bulunuyor. Malkara’da mera alanlarında madencilerin tesis açma talebi var. Ergene’de sekiz ıslah OSB var. Bir tane de normal OSB var. Islah OSB’lerin yüzde 30’u dolmuştur. Tekirdağ Valiliği'nin 1/25000’lik almış olduğu karara istinaden bu OSB’lerdeki yüzde 75'lik doluluk oranına ulaşılmadığı takdirde yeni bir sanayi bölgesi açılmayacak diye bir kararı vardır. Yapılması planlanan alan, birinci sınıf tarım alanıdır ve Ergene Koruma Havzası içerisindedir. Su problemi nedeniyle toplulaştırma yapılan bir alandır. Tarımın en güzel olduğu topraklarda sanayinin açılması ile ilgili çalışma var. Biz sanayiye karşı değiliz. OSB’ler var, boş alanlar varken, tekrar birinci sınıf tarım arazisine ve devletin tarım reformu kaynaklarını kullanarak toplulaştırma yapılan tarım arazilerine sanayi yapılması kabul edilemez. Çevreye duyarlıyız ve gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakmak istiyoruz.”

 

 

"BURAYI KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİZ"

 

Aygun, “2018 yılında bu araziyle ilgili bir rapor ortaya çıkarılmıştır. Nasıl yapılmış, nasıl numune alındığını bilmiyoruz. Çünkü toprak tahlili yaptıran çiftçilerimiz bilirler, o tarlanın değişik yerlerinden belli mesafede numune alınır. Orada bir rapor var. Raporda içler acısı bir durum ortaya çıkmaktadır. Kalıntılardan dolayı tarım arazisi olamaz. Yanında buğday tarlası var. Onu görememişler. Kimseye burayı yedirmeyeceğiz, kimseye kullandırtmayacağız. Bu işin nasıl olduğunu bizler iyi biliyoruz” dedi.

 

 

"İTİRAZIMIZI YAPACAĞIZ"

 

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci ise yaptığı konuşmada, “Bizler vatandaş olarak gerçekten doğamızı ve çevremizi korumak durumundayız. 3-4 yıl önce Çevre Bakanlığı, Türkiye’deki saygın akademisyenlere Türkiye’deki çevre kirlilikleriyle alakalı rapor hazırlanmasını istedi. Bu akademisyenler, Ergene Havzası üzerine rapor hazırladılar. Daha sonra bu raporla ilgili açıklama yapılmayınca akademisyenler basına hazır raporu verdiler. Bu akademisyenlerden birisi devletin gizli belgelerini vermekten yargılandı ve ceza aldı. Sebebi ise Ergene-Çerkezköy havzasındaki kirlilik parametrelerinin Türkiye’de bir numara olmasıdır. Ergene'ye kooperatifin gelmesi ve sanayinin kurulmasıyla birlikte 30 bin kişilik ek bir alan olacak. Plastik üretiminin ve petrol tirbününün olması nedeniyle doğada çözümlenebilirliğinin de zararını düşündüğümüz zaman bu karar çevre felaketi getirecektir. ÇED raporuna itirazda bulunduk. Toplantıya göre iptali için başvuruda bulunacağız. Canlı örnek olarak, baro olarak Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santralde bilirkişi raporu ve yürütmeyi durdurma kararlarını da mahkemeye emsal olarak sunacağız” dedi.

 

 

"BURADA YAPTIRMAYACAĞIZ"

 

Toplantı salonunda toplantıyı yapacak olan Çevre Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca’ya sert çıkış yapan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun,İtirazlarımızı size takdim edeceğiz. Bu ÇED toplantısının yapılması konusunda itirazlarımız var. Burada bizler yaşayacağız. Burası birinci sınıf tarım arazisidir. Ben ziraat mühendisiyim ve toprak numunelerinin nasıl alındığını biliyoruz. 2 milyon 800 metrekare alandan nasıl numune aldınız? Devlet tarım reformu kaynaklarını kullanarak oradaki araziyi en az masrafla işleme konusunda tapulaştırma yapmış. Geldiğimiz noktada kaynaklara yazıktır. Toplulaştırma yapılan alana nasıl sanayi getireceksiniz! Tarımsal sit alanı olmuş. Tüm tapularda şerh var. Ben bunu yapacağım diyorsunuz. Tekirdağ kanserden ölenlerde birinci sıradadır” diye konuştu.

 

 

"YANINDA BUĞDAY YETİŞTİRİYORLAR"

 

Aygun, “Ben burada yaşıyorum, burada yaşamaya devam edeceğim. Gidip o araziyi gördünüz mü? Yanında buğday yetiştiriliyor. Bu yanlıştan dönelim. Diğer arazilerimiz de zarar görecek. Bu kadar zengin ülke değiliz. Kendi arazilerimize sahip çıkamıyoruz. Önce bizim kendi topraklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu toplantının yapılmasına da hayır diyoruz. Gerekli tutanaklarınızı yapınız ve toplantıyı sonlandırın” dedi.

 

"GÖRÜŞLERİNİZİ DİLE GETİREBİLİRSİNİZ"

 

Çevre Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca ise, “En doğal hakkınız olan görüşlerinizi söyleyebilirsiniz. Biz yatırımcı değiliz. Biz bakanlığımızın ÇED yönetmeliğinde yer alması nedeniyle halkın katılım toplantısını yapıyoruz. Toplantının yapılması projenin kabul edildiği anlamına gelmiyor. Kişisel olarak ve STK’lar olarak görüşlerinizi rahatlıkla dile getirebilirsiniz. Katılmak isteyen arkadaşlar kalabilir. ÇED süreci ile ilgili gerekli itirazlarınızı bakanlığımıza biz ileteceğiz. Endişelerinizi, çekincelerinizi ve neden istemediğinizi söyleyiniz. Hepsini not alalım. Bunların hepsini kayıt altına alıp bakanlığa gönderelim. Bakanlığımız da bu süreci değerlendirecektir. Arkadaşlar tutanaklarını ya da itirazlarını bize vermeleri ve bizim de o tutanakları kayıt altına almamız toplantının yapıldığı anlamına gelmektedir. Arkadaşlar söz alarak görüşlerini dile getirebilirler” dedi.

 

"TOPLANTI İPTAL OLDU"

 

Toplantıya katılan çevreciler, yetkililere tepki göstererek, “Biz ekmeğimize ve buğdayımıza sahip çıkıyoruz. İstanbul’u yok edenler, Trakya’yı da yok etmesinler. Buğdayın üstüne beton olmaz” diyerek, toplantı salonunda yetkililerin bulunduğu masaya ekmek ve buğday bıraktılar. Toplantının yapılmasını isteyenler ve istemeyenler arasında tartışma çıkması üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı Tekirdağ İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca, sunuma geçmeyerek, toplantının iptal olduğunu ve kayıtlara böyle geçtiğini söyledi. Ardından toplantı için gelenler salonu terk etti.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10