Prof. Dr. Eker: İş birliği mutlaka sağlanmalı

NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, üniversite-sanayi - kamu işbirliğinin önemine değinerek, "Üniversite-sanayi-kamu iş birliğinin mutlaka sağlanması gerekir. Şükürler olsun ki NKÜ

Tekirdağ 8.03.2021 14:11:00 0
Prof. Dr. Eker: İş birliği mutlaka sağlanmalı

YouTube üzerinden yayınlanan, yapımcılığını Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk Eti’nin yaptığı; yönetmen ve sunuculuğunu ise NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğr. Gör. Dr. Yıldırım Onur Erdiren’in üstlendiği NKÜ TV’de canlı olarak yayınlanan NKÜ Gündem programında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, üniversite-sanayi iş birliğinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin konumunu anlattı.

 

"YAN TARAFTA ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VAR"

 

Prof. Dr. Eker, üniversite-sanayi- kamu işbirliğinin önemine değinerek, şunları söyledi: “Bir üniversitenin gelişmesi ve yüksek noktalardaki sıralarda yer alabilmesi için bazı kriterler var. Bu kriterler içerisinde çevresinde bulunan hizmet ve kuruluşlarla temas içerisinde olması gerekir. Eğer bunu biraz daha tanımlayacak olursak üniversite-sanayi- kamu iş birliğinin mutlaka sağlanması gerekir. Şükürler olsun ki Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bu konu içerisinde şanslı. Çünkü yan tarafında büyük bir Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi var. Bunun haricinde bölgemizde 14 tane OSB var. Toplamda 2 bin 674 büyük işletme; totalde baktığımızda 4 bin 896 tane de sanayi işletmesi bulunuyor. Türkiye geneline bakarsanız, yaklaşık olarak sanayi değerlendirmesinde Kocaeli’nden sonra 6. sırada yer alan bir ile sahibiz. İlimizin bu imkanlarının hem üniversitemiz hocalarına hem de öğrencilerimize yansıtılması gerekiyor.  Bu yansıtılmayı sağlayabilmek için de bu iş birliğinin sağlıklı temellere kurulması gerekiyor. Ülkelerin gelişmişliklerinde önemli bir ivmeleyici faktör olarak görülüyor. Yaşadığımız şu yüzyıl içerisinde insanlar şunu gördüler: Yerli ve milli sanayiye sahip olmayan uluslar ya da milletler kayboluyorlar.”

 

"208 ÜNİVERSİTE ARASINDA 48'İNCİ SIRADAYIZ"

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin, çeşitli kıstas kriterlerine bağlı olarak girişimcilik endeksinde Trakya Bölgesi’nin tek üniversitesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eker, "208 üniversitenin arasından 48. olmak çok önemli bir başarı. Bünyemizde bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak adlandırdığımız bölgenin de üniversite-sanayi işbirliği konusu içerisinde bir bakıma lokomotif görevi de gördüğünü biliyoruz. 2013 yılı içerisinde kurulan bu kuruluş, şu anda değerlendirmeler içerisinde 2000 yılından sonra kurulan teknokentlerin içerisinde şu anda 4. sırada yer almakta. Genel sıralamanın içerisinde 86 tane teknokentin içerisinde ise 19. Sırada yer almaktadır. Bu da üniversite-sanayi iş birliğinin uygulamaya da yansıdığını gösteriyor.  Zannedersem ilerleyen zaman içerisinde yeni teknoloji alanlarında da söz sahibi olan bir üniversite olmamız buna bağlı olarak gerçekleşecektir” dedi.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10