O ruh, bu ruh

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan ulusal mücadelede, milli ve dini şuurun mimarlarından olan vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Türk milletine armağan ettiği İstiklal MarşÄ?

Çerkezköy 12.03.2021 17:19:00 0
O ruh, bu ruh

Halk Eğitim Merkezi’nde bugün saat 11.00’da düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş ve şube müdürleri, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

"GÖNÜL İNSANIDIR"

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Tuba Özel, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. “İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılını kutlama münasebetiyle bir araya geldiğimiz bu günde vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum” diyen Özel, “İstiklal Marşı'nı anlayabilmek için, Mehmet Âkif’i iyi bilmek, onun bütün yönleriyle şahsında topladığı milli mücadele ruhunu yakından tanımak, bu ruhu, hakkı ile hissetmek gerekir. Peki Mehmet Akif kimdir? Milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı, bir politikacı, bir gönül insanıdır” diye konuştu.

 

 

"MEHMET AKİF’TEN BÜYÜK BEKLENTİ OLUŞTU"

 

Konuşmasına devam eden Özel, "Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yıllarda cephedeki askerleri coşturacak, onların morallerini yükseltip manevî duyguları güçlendirecek bir millî marşın hazırlanması düşüncesi gündeme gelir. Bunun üzerine ödüllü bir yarışma açılır ve durum tüm yurda duyurulur. 724 şiirin katıldığı yarışmada değerlendirme komisyonu, şiirlerin tamamını inceledikten sonra altı şiir, millî marş olmaya aday olarak belirlenir. Ancak yapılan ayrıntılı incelemede seçilen altı şiirin de millî marş olma özelliği taşımadıklarına karar verilir. Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan, akıllardan çıkmayan 'Çanakkale Şehitlerine' adlı şiiriyle ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ten millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır. Çünkü ona göre, vatan için yazılacak bir marştan para alınmaz. Bu günlerde Akif’in bir paltosunun bile olmadığını, soğuk günlerde arkadaşının paltosunu ödünç aldığını da burada belirtmek gerekir. Mehmet Akif, para ödülünü yardım olarak bağışlama şartının kabul edilmesinin ardından, marşı yazmayı kabul eder ve 'Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!' diye başlar İstiklal Marşı'nı yazmaya. Ankara’daki Taceddin Dergâhı'nda şiiri 48 saatte yazan Akif’in, 10 kıtayı yazarken kâğıdının bittiği ve mürekkep ile duvarlara yazarak şiiri tamamladığı dahi söylenir. Akif, bu 48 saat içinde yazdığı şiiri, imzasız bir şekilde gerekli mercilere iletir” diye konuştu.

 

 

"ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN"

 

1 Mart 1921 günü meclis oturumunda, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in kürsüde Mehmet Akif Ersoy’un şiirini okuduğunu kaydeden Özel, “Meclis binasında alkış tufanı kopmaktadır. 12 Mart 1921’de Akif’in 'Kahraman Ordumuza' başlığını taşıyan şiiri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Oturuma Mustafa Kemal Paşa başkanlık etmektedir; 'Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklâl, mısraları en sevdiğim kısımdır. Milletimden asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır' dediği meclis kayıtlarına geçmiştir. Akif: 'O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir, o milletin malıdır' diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı’nı, tüm şiirlerini bir araya getirdiği Safahat’ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' diye dua etmesi o günlerin hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir. İstememesine rağmen, muhasebeden çıkışı yapıldığı için ödül olarak verilen 500 lirayı, fakir Müslüman kadın ve çocuklarına meslek öğreterek fakirliklerine son verme gayesi ile faaliyet gösteren ‘Daru’l-Mesai’ adlı hayır kuruluşuna bağışlamıştır” şeklinde konuştu. Özel, konuşmasını, “Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl” dizeleriyle sonlandırdı.

 

 

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Programda ilçe genelinde İstiklal Marşı'nı en güzel okuma, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi. İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında ilkokul kategorisinde Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu öğrencisi Mehmet Emin Akpınar, ortaokul kategorisinde Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencisi Esma Nur Çoban ve lise kategorisinde birinci olan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Yıldız’a, kompozisyon yarışmasında birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Elanur Saçlı ve resim kategorisinde ilk sırayı elde eden Özel Çerkezköy Final Akademi Ortaokulu öğrencisi Duru Arısalan’ın ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban verdi. İstiklal Marşı'nı en güzel okuma yarışmasında, ilkokul kategorisinde Tepe İlkokulu öğrencisi Mehmet Ömer Balcı, ortaokul kategorisinde Hanateks Ortaokulu öğrencisi Hazal Koca, lise kategorisinde Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Maden, kompozisyon dalındaTicaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencisi Burcu Eser ve resim dalında Hacı Fahri Zümbül İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hayrunisa Arat ikinci oldular. İkinci olan öğrencilere ise ödülleri Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız tarafından verildi. İstiklal Marşı'nı en güzel okuma yarışmasında ilkokul kategorisinde Yunus Emre İlkokulu öğrencisi Zümra Bildik, ortaokul kategorisinde Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi İsra Akkaya, lise kategorisinde Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencisi Rukiye Arslan, kompozisyon dalında Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Eren İzsiz ve resim dalında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Ortaokulu öğrencisi Ecren Işık üçüncü olurken, ödüllerini ise Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay verdi.

 

 

ŞİİRLERİ SESLENDİRİLDİ

 

Dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesinin ardından Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Yıldız, İstiklal Marşı’nın on kıtasını okudu. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy için hazırlanan ‘Mehmet Akif İstiklal’ isimli kısa filmin izlenmesinin ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza, Mehmet Akif Ersoy’un "Bülbül" isimli şiirini seslendirdi. Program müzik öğretmeni Mustafa Altunkaynak’ın ‘Cenk Türküsü’ ve ‘Zulmü Alkışlayamam’ şiirlerini, bağlaması eşliğinde seslendirmesinin ardından sona erdi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10