NKÜ'den 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum sergisi

İstiklal Marşının kabulünün 100. Yıldönümü dolayısıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencileri tarafından "100

Tekirdağ 14.03.2021 16:55:00 0
NKÜ

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programa Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Özyavuz, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

 

“ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan serginin açılışında Proje Koordinatörü Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dalila Özbay, konuşma yaptı. “Dünya’da çok az milletin marşı böyle büyük bir istiklal mücadelesi sonunda yazılmış ve her mısrası hatta her kelimesi böyle derin bir anlam yüklenmiştir” sözlerine yer veren Özbay, Mehmet Akif Ersoy’un hasta yatağında söylediği, “Allah bir daha bu millete ‘İstiklal Marşı’ yazdırmasın” sözünü de hatırlattı.

 

“100. YILINI KUTLAMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

 

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Özyavuz, konuşmasında İstiklal Marşımızın, milletin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını vurguladığını kaydederek, “Her defasında dinlerken ve okurken derin duygular yaşadığımız, milletimizin bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren İstiklal Marşımızın 100.yılını ülkemizde, şehrimizde ve üniversitemizde kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif  Ersoy’u, o zamanki İstiklal Marşımızın kabulünü sağlayan merhum milletvekillerimizi ve bu vatan için göğsünü siper etmiş tüm şehitlerimizi saygı ile yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“ÖDÜLÜ KABUL ETMEDİ”

 

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin de, milli marşımızın 100. yılını kutlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “O günün şartlarını düşündükçe hangi şartlarda milli marşımızın yazıldığını, o günün şartlarında hangi mücadeleler verildiğini ve milli şairimizin hangi duygularla yazdığını çok iyi biliyoruz. İstiklal Marşı bildiğiniz üzere Türk Milleti’nin, beka mücadelesinde hep var olduğu,  Kurtuluş Savaşı’nın ölümsüz kahramanlarının yazdığı destanın adıdır. Yine Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan şanlı zafer ve uğrunda verilen bu mücadeleyi sembolleştirerek kağıda döken Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un muhteşem eseridir. 724 şairin milli marşımızın yazılması içi davet edildiği yarışmaya Mehmet Akif Ersoy, yakın arkadaşının ısrarları sonucu katılmış, kazandığı 500 altına tekabül eden ödülü de kabul etmemiştir. Aziz milletimiz tarafından bağrına basılmış ve milli marş olarak kabul edilmiştir. Bu vesileyle ben Milli Şairimizin hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Milli Marşımız olarak bizlere kazandırdığı abidevi eserine konu olan yine destansı mücadeleyi veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm kahramanlarımızı ve şuanda vatanımızı savunan, bu uğurda can veren tüm şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla ve rahmetle anıyorum” dedi.

 

RESİM GÖSTERİMİ YAPILDI

 

Rektör Şahin, “İstiklalden istikbale giden bu yolculukta Rabb’im bir daha bize “İstiklal Marşı” yazdırmasın.  Biliyorsunuz 2021 yılı İstiklal Marşı’nın 100. yılı olması nedeniyle TBMM tarafından “İstiklal Marşı” yılı kabul edildi. Bu vesileyle 19 Mart 2021 Cuma günü biz de Sayın Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop hocamızın himayelerinde sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz. Bu günkü serginin düzenlenmesinde emeği geçen Resim Bölümü öğrencilerimize, Proje Koordinatörü Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dalila Özbay’a ve Dekanımız Prof. Dr. Murat Özyavuz hocamıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Daha sonra Resim Bölümü öğrencileri tarafından yorumlanan İstiklal Marşımızın 10 kıtasına dair resimlerin gösterimi yapıldı.

 

Haber / Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10