Tekirdağ'da büyük zaferin 106.yıl dönümü kutlandı

Tekirdağ'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Tekirdağ 18.03.2021 16:00:00 0
Tekirdağ

Tarihi Valilik Binası önünde gerçekleştirilen Çelenk Sunma Töreni’ne Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Candan Yüceer, Enez Kaplan,  Garnizon Komutanı Piyade Alb. Şahin Yenilmez,  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder Görceğiz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, il protokolü, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

ŞEHİTLİK DEFTERİNİ İMZALADI

 

Atatürk anıtına Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şahin Yenilmez, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın çelenkleri sunmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Programda Tekirdağ Belediyesi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Berkay Çelikkol Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirini okudu. Şiirin okunmasının ardından Tekirdağ Valisi şehitlik özel defterini imzalarken, yazısında ise “ Türk tarihinin dönüm noktalarından olan ve bağımsızlık savaşımızın temellerinin atıldığı Çanakkale Zaferi’ni kutlamak ve vatanımız uğruna canları pahasına göğsünü düşmana siper eden aziz şehitlerimizi anmak için burada bulunmaktayız.

Şehitlerimiz; Ay-yıldızlı şanlı al bayrağımızın vatan semalarında özgürce dalgalandığı, ezanların okunduğu, huzurlu bir toplumda, birlik-beraberlik içinde kardeşçe yaşayabilmemiz için canlarınızı feda ettiniz. Vatan ve Millet için yaptığınız fedakârlık, hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar ulvî ve emsalsizdir. Sizler, Yüce Allah katında ve Milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiniz. Emanetinizi sonsuza kadar koruyacağız ve yaşatacağız. Sizlerden öğrendiğimiz inanç ve azim sayesinde bayrağımız sonsuza kadar özgürce dalgalanacak, İstiklal Marşımız ebediyen okunacaktır.

Kuran-ı Kerim’de şehitlerimiz için “Allah yolunda öldürülenler için "ölüler" demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz.”(Diyanet İşleri Başkanlığı Meali Bakara Suresi 154. Ayet)  buyrulur. Şehitlerimizin Yüce Türk Milletinin bağrındaki manevi hatırası daima en yüksek iftiharla yâd edilecektir.Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu aziz vatan ve kutsal değerlerimiz uğrunda canını feda ederek bu toprakları bizlere vatan yapan kahraman şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

ŞEHİTLERE KARANFİL BIRAKTILAR

 

Çelenk sunma programının ardından protokol üyeleri  şehir mezarlığındaki şehitliği ziyaret etti. Ziyarette, şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından  Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri, şehit aileleri ile birlikte şehit mezarlarına karanfil bıraktı.Şehitlik ziyaretlerinden sonra 18 Mart Şehitler Günü Anma Programı, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde devam etti. Program, saygı  duruşu bulunulması ve İstiklal Marşımız’ın okunması ile başladı. Ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

 

 

KONFERANS VERİLDİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından Şehit Binbaşı Doğan Özen’in kızı Sinem Ayav bir konuşma gerçekleştirdi Doç. Dr. Sezai Öztaş “Bir Diriliş Destanı: Çanakkale adlı bir konferansını verirken, konuşmasında “ Çanakkale Zaferi neticesinde çok önemli sonuçlar meydana gelmiştir. Bunlardan bir tanesi Türk Milleti’nin istiklalinden asla taviz vermeyeceğini dünyaya göstermiş olmasıdır. Yine Çanakkale Savaşları Mustafa Kemal gibi harp tarihinde komutanlık anlamında bir dehanın Türk Milleti tarafından daha da tanınmasını sağlamıştır. Çanakkale İtilaf Devletleri’nin prestijlerini de kaybettikleri bir yer olmuştur. Çanakkale Savaşı’ndan biz çok fazla sayıda okumuş aydınımızı da kaybettik aynı zamanda. Çok sayıda lise öğrencisi savaşa giderek şehit düşmüştür” diye konuştu.  Konferansın ardından Tekirdağ Belediyesi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Berkay Çelikkol, Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirini okudu.

 

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

 

Sonrasında Çorlu Abdulhamit Han Ortaokulu öğrencisi Ömer Osman Akarken “Yüreklerde Çanakkale” adlı şiiri ve Çorlu İMKB Fen Lisesi öğrencisi Kübra Çakıcı “Ben Çanakkaleyim” adlı şiiri okudular. Şiirlerin okunmasının ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinlikleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce il genelindeki ilkokul öğrencileri arası resim, ortaokul öğrencileri arası şiir ve ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Aziz Yıldırım tarafından verildi. Ödüllerin verilmesinin ardından program son buldu.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10