Büyük zafer 106.yılında Çerkezköy'de törenlerle kutlandı

Türk ve Dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy'de de ç

Çerkezköy 18.03.2021 16:25:00 0
Büyük zafer 106.yılında Çerkezköy

Çerkezköy Şehitliği’nde saat 09.30’da düzenlenen programa; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tugay Komutanı Vekili Piyade Kurmay Albay Yasin Aytekin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, kamu kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, askeri erkan, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

ÇELENK BIRAKTILAR

 

Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin Çerkezköy Şehitliği’ne sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Tank Yarbay Fuat Yurtseven tarafından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirildi. Yurtseven, “ Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplandık. 106 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferini ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 numaralı kanun ile beraber 2002 yılından itibaren aziz vatan için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zaman Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadetleri ve gazilik pahasına kazanılan bu zafer İstiklal Harbimizi ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur” diye konuştu.

 

EN DEĞERLİ HAZİNEDİR

 

Yurtseven,” Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şevkat ve muhabbetle bağrına basıp, ‘Oğul seni yetiştirdim, hizmet eyle vatana, ak sütümü helal etmem saldırmazsan vatana’ diyerek evlatlarını cepheye uğurlayan cefakar anaların ve anaların elini öperek, ‘hakkını helal et şevkatli ana, canım feda olsun bu kutsal vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin tarih sahnesine çıkan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Başta büyük önder Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden 7’sinden 70’ine kadın, erkek tüm Anadolu insanı bu zaferden aldıkları güç ile Kurtuluş Savaşı’nı başlatmışlar ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyetini kurmuşlardır. Hayatını bu cengaver erleri komuta ederek geçiren, ‘dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir’ diyerek bu kahramanlara hayranlığını ifade eden Büyük Önder Edebi Başkomutan Atatürk ile aynı duyguları paylaşan bizler şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ulusumuzun varoluşunun birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında en değerli

hazinedir” dedi.  

 

KARANFİL BIRAKTILAR

 

“Türk vatanının kutsallığını, namusunu ve Türk Bayrağının şanının canından üstün tutan aziz şehitlerimiz, sizleri bizden ayıran ölüm size olan bağlılığımızı asla koparamayacak, kutsal emanetiniz olan Türk Vatanı ilelebet hür kalacaktır” diyen Yurtseven,” Sizlere söz veriyoruz ki Çanakkale’ler sonsuza kadar geçilemeyecek, gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir” dedi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından şeref defteri imzalanırken, daha sonra ise protokol üyeleri şehit kabirlerine kırmızı karanfil bıraktı. Çerkezköy Müftüsü İdris Çatmakaş’ın okuduğu duaların ardından şehitlikteki program sona erdi.

 

PROGRAM KÜLTÜR MERKEZİNDE DEVAM ETTİ

 

Şehitlikteki programın ardından Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen program saat 10.30’da başladı.Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş günün anlam ve önemini belirten konuşmasını  gerçekleştirdi. Bazı şeyleri konuşmanın ve anlatmanın zorluğundan bahseden Gümüş, “ Çünkü cümlelere, kelimelere sığdırmaya çalıştığımız Türk Milletinin varoluş destanıdır. Anlatmaya çalıştığımız, yüzlerine bile bakmaya kıyamadığımız ana kuzularımızın, 15-20 yaşlarındaki Mehmetlerimizin bu toprakları kanlarıyla vatan yapmalarının hikayesidir. Bu hikayede babalar evlatlarını omuzlarında taşır. Kim demiş her şeyin bitişi ölüm? Destanlar yazılır mezarlarımızdan. ‘Ben şehit Abdülhamit Bilgen. Doğduğum gün şehit oldum’ diyenlerin hikayesidir. Babasına sarılıp uyuyamadığı için babasının resmine sarılıp uyuyan kız çocuklarının hikayesidir. Bu hikaye, ‘ben babamın en hüzünlü yanıyım’ diyenlerin hikayesidir. Hamile eşine erik alırken ensesinden kahpece vurularak şehit edilen Astsubay Necdet Aydoğdu’nun hikayesidir. Sonra, ‘en sevdiklerimizin fotoğraflarını yakamıza iğneledik, iğnenin ucu defalarca yüreğimize battı’ diyenlerin hikayesidir. 6 sene sonra vatanına tabutun içinde kavuşanların destansı hikayesi, vatan aşkı için yarım kalan aşkların, nikahı kıyılıp düğünü cennete kalanların, ‘bizim düğünümüz şahadet şerbeti içtiğimiz gündür’ diyenlerin hikayesidir bu. Süresi olmayan hasretin hikayesidir bu. Bu hikaye şehitler tepesini boş bırakmayanların, al bayrağı vatan topraklarında dalgalandıranların hikayesidir” diye konuştu.

 

VEFALI TÜRK GELDİ

 

Gümüş,  Bacasından duman tüten son ocak var olduğu sürece Anadolu’muzdan, Trakya’mızdan, mavi vatanımızdan, Türk’e vatan olmuş her diyardan çakıl taşı oynatmak isteyenler daima hayal kırıklığına uğrayacaklardır.  Ecdadımız, milletimiz en değerli varlığımız olan canının hesabını bilmeden, vatanını ve milletini onun önüne koymuş, güneşi bayrak, göğü çadır eylemiş, at üstünde dünyaya adalet ve medeniyet dağıtmış, gittiği yerde de ‘vefalı Türk geldi’ ile ‘selam Türk’ün bayrağına, selam mazlumların feryadına koşanlara’ diyerek karşılanmıştır” dedi.

 

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Çerkezköy Garnizon Komutanlığı’nda görevli Tank Yarbay Fuat Yurtseven’in Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü konulu sunumunun ardından Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12-A sınıfı öğrencisi Ajda Ağdak  ‘Mehmet Toprak Oldu’ isimli şiirini seslendirdi.  18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi kapsamında düzenlenen kompozisyon, resim ve şiir dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. İlkokul kategorisinde düzenlenen resim yarışmasında 1’inci olan Atatürk İlkokulu öğrencisi Elif Pekdoğan, ortaokul kategorisinde düzenlenen şiir yarışmasında 1’inci olan Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencisi Melisa Yazıcı ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban verdi. İlkokullarda resim dalında 2’nci olan Kızılpınar Atatürk İlkokulu öğrencisi Ecrin Görmez, ortaokul kategorisinde düzenlenen şiir yarışmasında 2’nci olan Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi Beyzanur Kaya ve lise kategorisinde düzenlenen kompozisyon yarışmasında 2’nci olan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Trakya Anadolu Lisesi öğrencisi Öykü Belemir Gökmen, ödüllerini Garnizon Komutanı Vekili Piyade Kurmay Albay Yasin Aytekin verirken,  İlkokullarda resim dalında 3’üncü olan Çerkezköy Tepe İlkokulu öğrencisi Eslem Toptaş, ortaokul kategorisinde düzenlenen şiir yarışmasında 3’üncü olan Özel Gülerçin Ortaokulu öğrencisi Ahsen Nisa Azkor ve lise kategorisinde düzenlenen kompozisyon yarışmasında 3’üncü olan Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Bozkurt, ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay verdi.  Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Mustafa Salih Özkadıoğlu ve öğrencilerinin hazırladığı Türkülerle Çanakkale Destanı adlı oratoryo gösterisinin ardından program sona erdi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10