Malkara'da derede endişelendiren toplu balık ölümleri 

Malkara Çimendere Deresi'nde yaşanan balık ölümleri, tedirginliğe neden oldu. Balık ölümlerine bölgedeki bir fabrikadan bırakılan atıkların neden olduğunu öne sürülürken, Çevre ve Şehircilik

Malkara 4.05.2021 14:06:00 0
Malkara

Malkara'nın kırsal Çimendere Mahallesi'nden geçip Çokal Barajı'na dökülen, mahalle ile aynı taşıyan derede son iki gündür yaşanan balık ölümleri vatandaşları tedirgin etti. İhbar üzerine bölgeye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri sevk edildi. Ekipler, fabrika atıklarıyla kirlendiği ileri sürülen dere suyundan ve balıklardan numuneler aldı. Alınan numuneler laboratuvarlarda incelenmeye alındı.

 

BALIKLARIMIZ ÖLÜYOR

 

Derede bulunan binlerce balığın can çekiştiğini ifade eden Çimendere Muhtarı Tolga Güngör, son yıllarda derenin fabrika atıklarıyla kirlendiğini ifade etti. Güngör, "Biz bu dereden 15 sene önce tarla suluyorduk, balık tutuyorduk. Şimdi balıklarımız ölüyor, tarlalarımızı sulayamıyoruz. 10 yıldır sesimizi yetkililere duyuramıyoruz. İnşallah yetkililer bu sefer sesimizi duyar. Deremiz eski haline döner" dedi. Vatandaşlardan Ahmet Çelik ise, "Bu dere 8-10 yıldır bu halde. Köyümüz dere kenarında olduğu için bu koku evlerimize kadar geliyor. Hayvanlarımız susuz kaldığında bu dereden su içiyorlar. Bu da hayvanlarımızda yavru atımı başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden oluyor. Buradan yine tarlalarımıza sulama yapıyoruz. Balıklarımız ölüyor. Dere suyu kullanılmaz hale geldi. Derelerimiz peynir altı suyu atıklarından kirleniyor. Zaten kokusundan belli" diye konuştu.

 

BU İNSANLAR BU SULARI NASIL İÇECEK

 

Derede incelemelerde bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun de geçen yıl da sokağa çıkma kısıtlamalarında aynı derede balık ölümlerinin yaşandığını ifade etti.  Aygun, "Bir yıl sonra aynı yerde balık ölümleri var. Dere rezalet durumda, koku var. Çokal Barajı'nı besleyen bu derelerden çevre ilçelere içme suyu sağlanıyor. Bu insanlar bu suları nasıl içecek? Sanayiye karşı değiliz ama arıtmaların da bir an önce yapılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10