Bozdağ: Kapalı esnaf borcunu nasıl ödeyecek ?

17 günlük tam kapanmada uygulanan yasaklarla ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, esnaf ödemelerinin bir kez daha ertelenmesi gerektiğini kaydetti. Bozdağ, " Es

Çerkezköy 5.05.2021 15:06:00 0
Bozdağ: Kapalı esnaf borcunu nasıl ödeyecek ?

Çerkezköy’de bir çok küçük esnafın kapalı olmasına rağmen ödeme yerlerinin açık olduğunu ifade eden Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, ‘İşyerleriniz kapalı, ödeme yerleri açık, bankalar açık, vergi daireleri açık’ derseler o iş olmaz. E burada bir sıkıntı var. Kazanamayan esnaf nasıl borcunu ödeyecek. Aynı şekilde tekel bayileri açık fakat tütüncüler kapalıdır. Tekel bayisi demek gıda sektörü demek. Peyniri, zeytini ekmeği de işin içerisinde var. Tütüncüler bizleri durumlarını anlatıyorlar, adamların tek geçim kaynağı budur. Çerkezköy’de 81 vilayetten yaşayan insanlarımız var. Hepsi bir şeyi olmadan buralara kalmış, kiralarını ödüyorlar, çeklerini ve senetlerini ödüyorlar. İlçe genelinde 14 aydır kapalı olan esnaflarımız var. Kira ve faturaları kabardı” dedi.

 

BU GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

 

Bozdağ, “ Çerkezköy’de yüzde 80’e yakın esnafımız kapalıdır. Şimdi bu tam kapanma ile birlikte fabrikalarda açık. Burada fabrika servisleri çeken esnaf kardeşlerimiz var. Bunların illaki araç bakımları olacak. Ama sanayi sitesi kapalıdır. Burada tamirhanelerin açık olması gerekiyor. Bana göre bunlar gözden kaçmıştır. Alınan son kararların ardından esnafımız bir ikilem içerisine girdi. Ne zaman açık olup olmadıkları konusunda da tam bilgi sahibi değiller. Faaliyet alanındaki iş yerlerinde bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor. Ama herkesin bu süreçte birbirine yardımcı olması lazım. Sahaya indiğimiz zaman bazı gerçekler var. Bu gerçekleri görmezden gelemeyiz” açıklamasında bulundu.

 

BU ADAM NASIL GEÇİNECEK

 

Hükümetin esnafa vermiş olduğu desteklerden bahseden Bozdağ, “ Kredi sicilindeki sıkıntıdan dolayı esnaf bu kredi paketinden yararlanamazsa o zaman hiçbir işimize yaramıyor. Mesela ilk etapta yapılan 25 bin lira destekten herkes faydalanmıştı. Fakat, yapılan hibe ödemelerinden yararlanma konusunda birtakım sıkıntılar oldu. Bunların çözülmesi gerekiyor. Takiben 14 ay oldu. Virüs nedeniyle piyasalarda durgunluk var. Bir de bayramda esnaf kapanırsa bu durgunluk nasıl giderilecek. Pazar esnafı kapanıyor. Bu adam nasıl geçinecek. Vatandaş Pazar alışverişini nasıl yapacak? Bunlara bir yer göstermemiz ve konuya etkin çözümler üretmeliyiz” dedi.

 

“75 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK”

 

Bozdağ, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı son destek paketleri ile esnaflarımız biraz olsun nefes alacak. Yapılan KOSGEB destek başvuruları ile gelir kaybına uğrayan mikro ve küçük ölçekli işletmeler faydalanacak. Mikro işletmeler 30, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar kredi alacak. Ayrılan kaynak 3 yıl geri ödemesiz faizsiz tahsil edilecek. E-devlet üzerinden başvurular yapılacak. Bu destek esnafımıza can suyu olacak. İnşallah tüm esnaflarımız faydalanabilir ve biraz olsun rahat nefes alırlar” açıklamasında bulundu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10