9 bin 417 öğrenci YKS maratonunda ter döktü

Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine kavuşmasındaki son aşama olan YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi günü, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi(AYT) ise Pazar günü tamamla

Çerkezköy 27.06.2021 14:38:00 0
9 bin 417 öğrenci YKS maratonunda ter döktü

Tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de gerçekleştirilen YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nın (TYT) ardından, Pazar günü ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) heyecanı yaşandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekleri okula gitmeye çalışan öğrenciler, geç kalmamak için adeta zamanla yarıştı.

 

135 DAKİKA SÜRE VERİLDİ

 

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi 81 il ve Lefkoşa’da Cumartesi günü yapıldı. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi günü 10:15’te yapıldı ve adaylara ise 135 dakika süre verildi. TYT’de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten beş, coğrafyadan beş, felsefeden beş, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından beşer olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten yedi, kimyadan yedi ve biyolojiden altı sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 27 Haziran Pazar günü saat 10:15’te başladı ve adaylara 180 dakika süre verildi. 

 

İKİNCİ OTURUM PAZAR GÜNÜ YAPILDI

 

AYT’de ‘Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1 testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1’den 10, coğrafya-1’den altı soru yanıtladı. AYT’nin ‘sosyal bilimler-2’ testi 46, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2’den 11, coğrafya-2’den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından altı soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde oldu. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) de 27 Haziran’da 15:45’te başladı ve adaylara 120 dakika süre verildi. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan sınavda toplam 80 soru yer aldı.

 

ÖNEMLİ TEDBİRLER ALINDI

 

ÖSYM, Kovid-19 salgınına karşı 2021-YKS öncesinde tedbir aldı. Bu kapsamda, sınav binaları, detaylı temizlik yapılıp dezenfekte edildi. YKS'nin her oturumunda, Kovid-19 önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirdi. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla lateks eldiven dağıtıldı. Adaylar ve görevliler, kendi maske veya siperlikleriyle de sınav salonuna geldi.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar, sınav binalarına girişte sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirildi. Kovid-19 durumu olan adaylar, tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınava alındı. Öte yandan sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindeki refakatçiler, Pazar günü 05.00-19.00 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu. Çerkezköy’de kırtasiyeler ve fotoğrafçılar da 07.00-18.00 saatlerinde açık oldu.

 

VELİLER HEYECANLA BEKLEDİLER

 

Üniversite sınavı sonrası sınav sorularını yorumlayan adaylar AYT'nin TYT'ye göre daha zor olduğunu belirterek; birinci oturum olan Temel Yeterlik Testi sınavında soruların kolay olduğunu ancak sürenin yetersiz olduğunu, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi sınavında ise soruların kolay olduğunu ancak süre sıkıntısı çektiklerini ifade etti. Kimi adaylar sayısal derslerin zor olduğunu ifade ederken kimi adaylar ise sözel derslerdeki soruların uzun olmasından dolayı zorluk çektiklerini kaydettiler. Adaylar sınavda ter dökerken veliler de dışarıda büyük bir heyecanla sevdiklerini bekledi. Heyecanlı bir bekleyiş içinde olduklarını ifade eden veliler; "Her anne ve baba gibi çocuklarımızın başarılı ve mutlu olmasını istiyoruz. Çocuklarımızla birlikte bir yıl boyunca vermiş olduğumuz emeklerin boşa çıkmasını istemiyoruz. Anne- baba olarak bugün olduğu gibi çocuklarımızın her zaman yanındayız” dedi.er. Sınav sonrası kimi adaylar sevinç gözyaşları dökerken, kimi adaylar ise bir yıllık emeklerinin boşa çıktığını ifade ederek gözyaşları içinde ailesinin tesellilerini dinledi. Öte yandan sınav sonrası Çerkezköy ilçe merkezinde kısa süreli trafik yoğunluğu yaşandı. Yoğunlaşan trafiği Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler bir taraftan açmaya çalışırken, bir yandan da motosiklet sürücüleri üzerinde evrak kontrolü yaptılar.

 

 

NÜFÜS MÜDÜRLÜKLERİ DE AÇIKTI

 

T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için nüfus müdürlükleri 26 Haziran Cumartesi günü 07:00-17:00 saatleri arasında, 27 Haziran Pazar günü ise 07:00-15:30 saatleri arasında açık bulunduruldu.

 

180 BARAJ UYGULAMASI

 

Yükseköğretim Kurulu’nca geçen yıl Covid-19 nedeniyle alınan karar gereği, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı geçen yılla sınırlı kalmak şartıyla 170’e çekilmişti. Bu yıl salgın döneminden önce olduğu gibi lisans programlarının tercih edilebilmesi için 180 ve üzeri puan alınması gerekecek.TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olmayacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekecek.

 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10