Tekirdağ'ın coğrafya atlası hazırlandı

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç.Dr. Emre Özşahin, Tekirdağ Coğrafyası Atlası hazırladı. Türkiye'nin ilk il atlasını hazırladıklar?

Tekirdağ 30.06.2021 17:37:00 0
Tekirdağ

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Özşahin ve Dr. öğretim üyesi İlker Eroğlu, Tekirdağ Coğrafya Atlası hazırladı. 213 haritadan meydana gelen atlasta, görseller, haritalar ve metinlerle zenginleştirilip, bitki örtüsünden ulaşıma, sanayiden tarıma şehre ait birçok bilgi yer alıyor.

 

TÜMÜNE HİTAP EDECEK

 

Doç. Dr. Emre Özşahin, Tekirdağ Coğrafya Atlası'nın yerli ve milli kaynaklarla hazırlanan ilk il atlası olduğunu ifade etti. Özşahin, “ Bu il atlası örneği olarak ilk çalışmamız oldu. Atlas içeriğine baktığımızda, Tekirdağ'ın doğal ve beşeri sistemlerine ait birbirinden farklı haritalar mevcut. Atlasın içeriğinde 213 tane harita bulunmakta. Bu haritalar, öğretici ve eğitici meziyeti arttırmak bakımından tablo ve şekillerle görsel açıdan daha zengin hale getirilmiştir. Haritaların hazırlanırken toplumun her kesiminde insanların anlayabileceği ölçüde bilimsel bir dille haritalar hazırlanmış, ona göre görselleştirme teknikleri kullanılmış ve hazır hale getirilmiştir. Eserin başta Tekirdağlılar olmak üzere kullanıcıların tümüne hitap edeceğini düşünmekteyiz” dedi.

 

ÖNEM ARZ EDİYOR

 

Atlasın oluşturulmasındaki temel fikrin doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi, eksik bilgilerin giderilmesi amacı doğrultusunda şekillendiğini ifade eden Özşahin, “ Benzer eserleri, bütün illerimiz, vilayetlerimiz hatta ilçelerimiz çerçevesinde üretilmesi, Türkiye'nin idari anlamda, idari ünitelerine ait birçok mekansal verinin haritalarla sunulması bakımından önem arz etmektedir” dedi.

 

TEKİRDAĞ’I YANSITIYOR

 

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, coğrafyanın dünyada meydana gelen olayları inceleyen araştıran bir bilim dalı olduğunu kaydetti. Hacıoğlu, Bu bilim dalının içersinde yer yüzü şekilleri, insanların faaliyetleri, ülkeler her şey var. Bu kitapta, Tekirdağ ile ilgili bitki örtüsünden yağışına, ulaşımdan ticarete, sanayiden tarıma, turizmden sağlığa insanı ilgilendiren her şeyi bulabilirsiniz. Çok detaylı hazırlanmıştır. Bu kitapta sadece yıllara sarih değişmesi gereken bazı şeyler olabilir. O da rakamlardır. Dağın yüksekliği, kıyı deniz uzunluğu değişmez ama sanayi verileri, ticaret verileri değişebilir. En azından 2021 yılı şartlarında olan Tekirdağ'ı yansıtan bir kitaptır. Bu coğrafya atlasında tabi ki birinci olarak Tekirdağ bir sanayi ve ticaret şehridir. İkinci olarak bir tarım şehridir. Üçüncü olarak ise turizm şehridir. Bu kitapta her şeyi bulabilirsiniz. Tekirdağ'ı tanımak isteyen bir insan bu kitabı tüm görselleriyle, haritalarıyla birlikte incelediği zaman Tekirdağ ile ilgili her türlü bilgi sahibi olabilir” dedi.

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10