Yüceer: Aile hekimlerine ödül yerine ceza

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğiâ??

Tekirdağ 6.07.2021 15:46:00 0
Yüceer: Aile hekimlerine ödül yerine ceza

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine tepki gösterdi.

 

EK ÖDEME YAPMAYACAĞIZ DENİLDİ

 

Türkiye’de 7 bin 979 Aile Sağlığı Merkezi ve 26 bin 252 Aile Hekimliği Biriminde görev yapan 24.082 aile hekimi bulunduğunu hatırlatan Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Özellikle pandemi döneminde büyük bir özveriyle çalışan aile hekimlerin sorunlarının gidermek iddiasıyla hazırlanan bu yönetmelikle, aile hekimlerinin eriyen ücretleri katsayı değişikliği yapılmadığından iyice yok oldu. Pandemide eksik malzemeyle fedakârca çalışmak zorunda kalan Aile Sağlığı Merkezleri’ne bu yönetmelikle ek ödeme yapmayacağız denildi” diye konuştu.

 

CEZA ALACAKLAR

 

Aile hekimlerine getirilen ceza puanlarıyla aile hekimlerinin eleştiri haklarının elinden alındığını kaydeden Yüceer, “ Hakkını aramak isteyen aile hekimi, tweet attığında ya da basına konuştuğunda 50 puan ceza alacak ve bunu 3 kez tekrarladığında sözleşmesi feshedilecek. Tweet atmak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya serbestken aile hekimlerine niye yasaklanmaktadır? Yönetmeliğin sahadan, STK’lardan gelen hiçbir uyarıyı dikkate alınmadan hazırlandığı açık. Yönetmelikle sözleşmeler pamuk ipliğine bağlanmıştır. Eskiden 200 ceza puanı ile feshedilen sözleşme, şimdi 25 ceza puanı ile feshedilebilmesi için İl Sağlık Müdürlüklerine yetki verilmiştir. Yönetmelik bu haliyle kabul edilemez. Aile hekimlerinin ifade özgürlüğü, eleştiri hakkı ellerinden alınamaz” diye  konuştu.

 

DİĞER SORUNLAR TIRMANARAK ARTTI

 

Yüceer, “ Aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliğinin kolay erişilebilir olması, hizmetlerin diğer sağlık birimlerine göre daha hızlı bir şekilde verilmesi gibi nedenlerle genel sağlık hizmetleri içinde oldukça önemli bir yer tutuyor. Çok önemli bir görev üstlenmiş olan aile hekimlerine yönelik bu tutum, iktidarın sağlık politikasını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gereken ve hem iş barışı yönünden hem de sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından daha da geliştirilmesi gereken aile hekimliği sistemi, bu yönetmelik ile daha da çıkmaza girmiş, iş barışı yönünden de sağlık hizmetleri kalitesi açısından da kötü durumda olan sistemi geriye taşımıştır. İktidarın ‘Sağlıkta Reform’ adıyla çıktığı yolun aslında ‘Sağlıkta Gerileme’ olduğunu zaten biliyorduk. Bu yönetmelik bunu bir kez daha göstermiş oldu. Yapılan ‘reformlar’ neticesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin ve tedavi hizmetlerinin sürekli gerilediği bir sağlık sistemi yaratıldı. Hekimlerin iş barışı her geçen gün zedelendi. Sağlıkta şiddet ve diğer sorunlar tırmanarak arttı. Salgın döneminde, aile hekimleri birinci basamakta koronavirüsle mücadele ederken yalnız bırakıldı. Hastalarından virüs kapan Aile Hekimlerine maaş dahi yatırılmadı. Artarak devam eden ve diğer çalışanlardan 16 kat daha fazla şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarına yönelik, sözel ve fiziksel şiddeti önleyici, etkin ve caydırıcı kanunlar hayata geçirilmedi” dedi.

 

AİLE HEKİMLERİNİN YANINDAYIZ

 

Yüceer, “ Aile hekimleri birçok dertle uğraşıp, halka sağlık hizmeti ulaştırmaya çalışırken, pandemi süresi boyunca Sağlık Bakanı, sağlık çalışanlarına ve halka bütün söylediklerini tweet üzerinden seslenirken, tweet atan aile hekimine 50 ceza puanı uygulayacak. Bu yönetmelik, yönetemedikleri sağlık sistemini eleştirenleri cezalandırmak için hazırlanmış bir yönetmeliktir. Bu yönetmelikle aile hekimlerinin yanlışa seyirci kalması istenmektedir. Hipokrat yemini etmiş, halk sağlığı için canhıraş çalışan aile hekimlerimiz, hem halk sağlığı için çalışmaya devam edecek hem de yanlış sağlık politikalarının uygulandığını yüksek sesle dile getirmeye devam edecek. Biz bu yönetmeliğe karşı aile hekimlerimizin yanındayız” diye konuştu.

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10