Ağır koku hayatı olumsuz etkiliyor!

Çorlu'da hava kirliliği ile birlikte yayılan ağır kokular hayatı olumsuz etkiliyor. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, son zamanlarda artan pis kokunun san

Çorlu 17.08.2021 16:04:00 0
Ağır koku hayatı olumsuz etkiliyor!

Çorlu’nun bazı mahallelerinde yayılan ağır kokular hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Çorlu'nun yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı Hürriyet Mahallesi ve Emlak Konutları mevkiinde hava kirliliğiyle birlikte ağır kokular nedeniyle, vatandaşlar evlerinin pencerelerini kapatmak zorunda kalıyor.
 

“ZEHİRLENİYORUZ YAVAŞ YAVAŞ”
 

Hürriyet Mahallesi Muhtarı Neşe Benek, kirliliğin dönem dönem ortaya çıktığını belirterek, "Bu soruna bir çözüm bulunamadı. Ama bu dönem dayanılmaz bir hale geldi. Geceleri uyuyamıyoruz, cam, kapı açamıyoruz, zehirleniyoruz biz yavaş yavaş. Bu konuda yetkililer ile görüştük. Kaymakam bey ile valimizle, milletvekillerimizle görüştük. Sonuçları bekliyoruz. Bunlar bilinen yerler, plastik kokusu geliyor" ifadelerini kullandı.
 

'CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA SEBEBİYET VERİR'
 

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, son zamanlarda Tekirdağ ve Trakya bölgesinde yoğun hava kirliliğinin en büyük etkisinin sanayi bölgesi olmasıyla birlikte konvansiyonel kirleticiler ve toksik kirleticiler karışmasıyla etkili olduğunu söyledi. “Buradaki koku problemine sebebiyet veren şey aslında bir hava kirliliğidir. Evet bu bölge yoğun sanayi bölgesi, nüfusun çok yoğun olduğu bir bölge ve dolayısıyla sanayi faaliyetlerinden de atmosfere kirleticiler bırakılıyor. İşte konvansiyonel kirleticiler ve toksik kirleticiler. Aslında bu bölgede havanın kötü kokması ile yatıştırdığımız bir anlamda hafife aldığımız şey tamamen bir hava kirliliği problemidir. O kokuya sebep olan şeyler uçucu organik bileşiklerdir. İçerisinde toksik kanserojenik etkileri olabilen, insan sağlığını çok ciddi boyutlarda etkileyebilecek olan kirleticilerdir organik kirleticiler” dedi.
 

“CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA SEBEBİYET VERİR”
 

Tecer, “Konvansiyonel olan kirleticiler dediğimiz işte azot oksitler S.O.X ler partikül maddeler, bunlar bakanlığın burada istasyonlarında 24 saat boyunca takip edilir izlemeye ölçülüyor. Gelirken de biraz önce baktım bu bölgede hava kalitesinin makul seviyelerde olduğu gözüküyor ama şuna dikkat etmemiz gerekiyor, hava kirliliği ile alakalı konuştuğumuz zaman bu ölçümler 24 saatlik ölçümler ve ortalamaları gösteriyor bazı dönemlerde bazı zamanlarda özellikle de meteorolojik faktörlerin ters etki etmesi ile belirli bölgelerde hava kirletici konsantrasyonları artıyor. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini belirleyebilmek için iki şeye bakıyoruz. Bir tanesi kirletici in konsantrasyonuna, bir de o kirleticiye maruz kalan insanların maruziyet sürelerine bakıyoruz. Dolayısıyla 24 saatlik ortalamalarda aldığınız zaman düşük konsantrasyonlarda olsa bile, bazen zaman zaman rüzgarlarında etkisiyle yüksek konsantrasyonlarda 15 dakika, yarım saat ,1 saatlik maruziyetler bile ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verir" ifadelerini kullandı.
 

“RAHAT VE KOLAY BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLEBİLİYOR”
 

Trakya'nın bir sanayi bölgesi olduğunu, sanayicilerin ülke ekonomisine büyük katkı verdiğini ancak gerekli çevresel önlemleri almaları gerektiğini söylen Tecer, "Sanayi bacalarından çıkan o kokuya sebebiyet veren hava kirleticileri önlemek mümkün. Bu günümüz teknolojisinde rahat ve kolay bir şekilde çözülebiliyor. Mühim olan bunu sadece de sanayiciye bırakmamak lazım. Kamuoyu olarak bunun farkında olmak, bilinçli olmak ve bunu talep etmemiz lazım her platformundan. Yönetimi olarak, işte belediyedir, vilayetidir diğer kamu kurumları kuruluşlarıdır denetimlerini sürdürmeleri gerekir ki böyle bir motivasyon olsun" şeklinde konuştu. Öte yandan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Çorlu'da etkili olan kötü kokunun kaynağını bulmak için çalışma başlattı.
 

Haber / Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10