Kaymakam Duru: Her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf oluyor

Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 16 Ekim'i ''Dünya Gıda GÃ?

Çerkezköy 15.10.2021 16:14:00 0
Kaymakam Duru: Her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf oluyor

Kaymakam Duru mesajında, “ Dünya Gıda Günü Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim'i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlar. Etkinlikler, dünya genelinde 150'den fazla ülkede düzenlenmekte olup, Birleşmiş Milletler takviminin en çok kutlanan günlerinden biridir. Etkinlikler, başta açlıktan ve kötü beslenmeden etkilenenler olmak üzere, herkesin gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeye erişimi için farkındalığını arttırmayı ve harekete geçmeyi teşvik eder. Dünya Gıda Günü halka güçlü bir mesaj göndermek için önemli bir fırsattır: Bu hayatta açlığı ve her türlü kötü beslenmeyi sona erdirebilir, açlığa son veren nesil biz olabiliriz. Ancak bu amaca ulaşmak için herkesin birlikte çalışması gerekir. İnsanların yeterli çeşitlilikte, güvenilir ve besleyici gıdalarla beslenmesini sağlamak ve aynı zamanda hayatımızın temeli olan gezegenimizin de sağlığını korumak demektir” dedi.

 

120 MİLYON ÇOCUK VE GENÇ OBEZ

 

2021 yılı dünya gıda gününün temasının ‘ Eylemlerimiz geleceğimizdir, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam’ olarak belirlendiğini kaydeden Duru, “ Dünya, açlığa karşı yıllardır sürdürdüğü mücadelede belli bir ilerleme gösterdi. Ancak şimdilerde yetersiz beslenen insan sayısı yeniden artış gösteriyor. 820 milyondan fazla insan, bir başka deyişle yaklaşık her dokuz kişiden biri, açlıkla mücadele ediyor. Günümüzde gıda güvenliği sadece bir miktar meselesi değil, aynı zamanda bir kalite sorunudur. Dünya çapında hastalık ve ölümlere sebep olan sağlıksız beslenme, çok önemli bir risk faktörü haline geldi. Bugün dünya genelinde 670 milyon yetişkin, 5 – 19 yaş aralığındaki 120 milyon çocuk ve genç obezdir. 5 yaşın altındaki 40 milyon çocuk aşırı kiloludur. Öte yandan 820 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır.  Sağlıksız bir beslenme biçimi, hastalıklara bağlı ölümlerde en büyük risk faktörü olarak kabul ediliyor. Obezite ve diğer kötü beslenme biçimleri, neredeyse her 3 kişiden 1'ini etkiliyor. Mevcut verilere dayalı tahminler, bu sayının 2025 itibariye her 2 kişiden 1'i olarak artacağını öngörüyor” dedi.

 

MEYVELERİN YÜZDE 50’SİNDE KAYIP YAŞANIYOR

 

Her yıl dünyada 1.3 milyar ton gıdanın kayıp yada israf edildiğini, Türkiye’de her yıl 18.8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini ifade eden Duru, “ Her gün yaklaşık 5 milyon ekmek israf oluyor. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşanıyor. Çöpe giden gıdaların miktarını azaltmak için yeni çözümler hayatımızın bir parçası olmak zorundadır. Mevcut deneyimler gösteriyor ki: ülkeler, kurumlar ve bireyler hep birlikte çalıştığında, gıda güvenliği ve beslenme alanında büyük bir gelişme kaydetmek mümkündür. Dünya olarak Covid-19 pandemisiile mücadele ettiğimiz bu günlerde Dünya Gıda Günü’nün gıda israfına karşı da mücadelemizin dönüm noktalarından birisi olması gerekmektedir. Bu düşüncelerle halkımızın 16 Ekim Dünya Gıda gününü kutluyorum” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10