Kaymakam Duru: Muhtarlarımız devlet ve vatandaş arasında önemli bir köprüdür

Muhtarların ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 2015 yılında ilan edilen 19 Ekim Muhtarl

Çerkezköy 19.10.2021 17:06:00 0
Kaymakam Duru: Muhtarlarımız devlet ve vatandaş arasında önemli bir köprüdür

Çerkezköy Hükümet Konağı önünde dün saat 10.00’da düzenlenen program, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün tarafından muhtarlar günü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Daha sonra Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

 

“1944 YILINDA ÇIKARILAN KANUNLA BUGÜNKÜ ŞEKLİNİ ALDI”

 

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün, “19. yüzyılda devlet-halk ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla merkezi idarenin bir parçası olarak bazı yardımcı mahalli örgütler kuruldu. Mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri de bu kuruluşlardandır. 1933 yılında çıkartılan 2295 sayılı kanunla varlığı sona erdirilen kuruluşların görevlerini, zabıta ve belediye gibi bazı kuruluşların yapması öngörülmüştür. Ancak 10 yıllık bu uygulama, mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden 1944 yılında çıkarılan kanunla muhtarlık bugünkü şeklini almıştır” dedi.

 

 

 

“MUHTARLIKLAR BİR ELÇİ VAZİFESİ GÖRÜYOR”

 

“Muhtarlıklar, devlet ile halk arasında bir köprü, bir elçi vazifesi görüyor” diyen Akgün, “Muhtarlar devletin halka en yakın temsilcileridir. Bir nevi devletin yüzüdür. Yerel yönetimler için de önemli bir vazife yapmaktadır” diye konuştu. Çerkezköy’de toplam 12 muhtarlığın bulunduğunu dile getiren Akgün, “İlçemizi nüfusu 175 binden fazla olduğu ve her geçen gün hızlı bir şekilde arttığı düşünüldüğünden her muhtarlık ortalama 10 bin ila 20 bin arasında vatandaşa hizmet etmektedir. Bu muhtarlıklar, çok hızlı bir şekilde büyüyen ilçemizde halkın sorunlarını çözebilmek için büyük bir gayretle çalışmaktadır” şeklinde konuştu. 

 

 

 

“MUHTARLIK MÜESSESESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ”

 

Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı ve Bağlık Mahalle Muhtarı Tahsin Akgün’ün ardından konuşmasını yapan Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, 2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim’in Muhtarlar Günü olarak ilan edildiğini hatırlatarak, “2015 yılında bugüne 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak ülkemizin her bir köşesinde, bütün illerinde, ilçelerinde kutlanmaktadır. Bugün ne için Muhtarlar Günü ilan edildi? Çünkü demokrasimizin ilk adımı, ilk kurumu, en önemli birimi muhtarlık olduğu için. Türkiye Cumhuriyeti devletimiz, devletimizi yöneten büyüklerimiz ve biz de halk olarak, vatandaş olarak muhtarlık müessesesinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

 

 

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR’

 

“Muhtarlık müessesesinin önemini 19 Ekim’de ortaya koymak hem de muhtarlarımızın sorunlarını, problemlerini her düzeyde tartışıp, bu problemleri ortadan kaldırıp vatandaşlarımıza en güzel şekilde hizmet edecek bir kurum haline getirmek amacıyla 2015 yılında başbakanlığımız böyle bir genelgeyi ortaya koydu” diyen Kaymakam Duru, “İlçe kaymakamı olarak çok da isabetli bir kutlama günü olarak değerlendiriyorum ve bundan sonra da inşallah sonsuza kadar bugün kutlanacak ve sorunlar, problemler de ortaya konacak inşallah. Az önce Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanımız da söyledi, muhtarlığımızın tarihi Cumhuriyet öncesine ve Cumhuriyet sonrasından günümüze kadar devam edip gelmektedir. Muhtarlarımız, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin birliğini ve Cumhurbaşkanımızı en ücra köşede temsil etmektedirler. Devletimiz ve vatandaşlarımız arasında çok önemli bir köprü vazifesi görmektedirler. Aynı zamanda yerel yönetim birimlerimize de, belediyelerimize de, devletimizin atamış olduğu bütün bürokratlara ve bizlere de vatandaşımızın göremediğimiz, bilmediğimiz her sorununu muhtarlarımız bize getirir ve böylece bizler de haberdar oluruz. Çünkü bizim anayasamızda ‘Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir’ der” ifadelerini kullandı.

 

 

“KENDİMİ BAŞ MUHTARINIZ OLARAK KABUL EDİYORUM”

 

Demokratikliği sağlayan kurumların başında muhtarlığın geldiğini ifade eden Duru, “Sosyal devletin içeriğini doldurmada muhtarlıklarımız, muhtarlarımız çok önemli görev ifa etmektedirler çünkü mahallesindeki bizim bilemediğimiz, göremediğimiz, duyamadığımız, haberdar olamadığımız bir vatandaşımızın problemini bize, belediyemize ve tüm kamu kuruluşlarında görev alan görevlilere götürmekte ve o sorun çözülmektedir. Çerkezköy’ümüz 185 bin nüfusa sahip. Tabi çevre ilçelerden, çevre köylerden gelen insanlarımızla birlikte, çalışmaya gelen insanlarımızla birlikte 250 bini bulmakta. Bu kadar hızlı büyüyen, gelişen bir ilçede muhtarlarımız da çok önemli bir fonksiyon ifa etmektedirler. Ben daha önce 8 ilçede kaymakamlık yaptım, Çerkezköy 9’uncu ilçem. Bütün ilçelerde şunu çok rahatlıkla söylüyorum; ben ilçe kaymakamınız olarak kendimi baş muhtarınız olarak kabul ediyorum” dedi.

 

 

“24 SAAT TELEFONUN UCUNDAYIZ”

 

“Her zaman muhtarlarımızın yanında olduğumu ifade etmek istiyorum” diyen Kaymakam Duru, konuşmasının devamında, “24 saat telefonun ucundayız. Mahalleleriniz ile ilgili bir problem olduğunda gerek bizlere gerek bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan daire amirlerimize, belediyemize, belediye başkanımıza ve bütün herkese problemlerinizi hiç çekinmeden ortaya koyabilirsiniz. Vatandaşlarımızın da istek ve taleplerini bize getirmekte en ufak bir tereddüt yaşamayın. 24 saat telefonlarımız ve kapımız her zaman sizlere açık. Bugünün kutlu ve mutlu olmasını diliyorum. Bu güzel coğrafyada, altı dolu üstü dolu cennet Anadolu topraklarında nice demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti devleti çatısı altında, ay yıldızlı al bayrağımızın nazlı nazlı dalgalandığı, ezanlarımızın hoş sedayla okunduğu nice nice 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlamayı mevlam nasip etsin” ifadelerine yer verdi.

 

MUHTARLAR İLE BİR ARAYA GELDİLER

 

Muhtarlar Günü programına; Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Harun Özcan, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Yılancı, Enver Bayram, Esengül Güven, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Çerkezköy Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Muteber Kuralay, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, Türk Kızılayı Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Karaca, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün ve muhtarlar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve gaziler katıldı. Hükümet Konağı önündeki törenin ardından Kaymakam Murat Duru, Belediye Başkanı Vahap Akay ve protokol üyeleri, Polisevi’nde düzenlenen buluşmada muhtarlarla bir araya geldi.

 

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10