Akay: Şuursuz eleştirilere kulak tıkayarak yolumuza devam ediyoruz

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte ilçede görev yapan muhtarlarla bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy genelinde 2021 yılında yapılan çalı

Çerkezköy 20.10.2021 18:49:00 0
Akay: Şuursuz eleştirilere kulak tıkayarak yolumuza devam ediyoruz

Atatürk ve Öztrak Caddeleri’ndeTESKİ’nin yaptığı içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatlarının yüzde 30 aşamasına geldiğini söyleyen Başkan Akay, “Toplamın yüzde 30’u tamamlandı. Yağmur suyu hatları değişti, içme suyu hatları değişti, kanalizasyonlar değişti. Yani altyapıya girdik. Altyapıda sadece TESKİ yok. Elektrik kurumlarından doğalgaz kurumlarına, telekomünikasyon kurumlarından uydu hatlarına kadar birçok hattın olduğu ve maalesef elde dijital bir verinin olmadığı, hangi borunun hangi kablonun nereden geçtiğine dair bir bilginin olmadığı süreçte kazarak yoluna devam eden bir TESKİ çalışması var. Zaman zaman vatandaşlarımız kazılarla ilgili eleştiri içerisinde. Vatandaşımız, esnafımız haklıdır. Ancak teknik olarak altyapı işine girme zahmeti riskini göze alan iki belediye başkanıyız. Biz bunlara hiç girmeden yolumuza devam ederek, geçmişte yapılan hatalar gibi sadece üst yapıyı yaparak bunu yapabilirdik. Biz zor olanı, ihtiyaç olanı tespit ederek bu tespitin arkasından yürüdük. Yürümeye de devam ediyoruz. Olumlu eleştirilerin hepsini alıyoruz. Ancak şuursuz eleştirilere kulak tıkayarak yolumuza devam ediyoruz. Bu kazıyı gerçekleştirmek bu kadar büyükken, alt yapı yatırımını göğüslemek ve uygulamak da kolay değildir. Bu işten en çabuk, hızlı şekilde çıkılmasını ilk ben daha sonra müteahhit ister. Belediye ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin başındayız” dedi. 

 

BAKANLIKTAN GELECEK YAZIYI BEKLİYORUZ

 

Toplantıda küçük sanayi sitesi ile de konuşan Akay“ Küçük sanayi sitesinin değişimi ve yer değişikliği ile ortada talep vardır. Bu sorun uzun süredir devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Mustafa Yel esnafla bu konuyu görüştü. Küçük sanayi sitesinde 500’e yakın küçük esnafımız bulunuyor. Biz 25 binlik, 5 binlik ve binlik planlarını yapalım gayreti içinde kurum görüşlerini tamamladık. 2 Haziran 2020 tarihinde Tekirdağ Valiliğine kamu yararı kararını gönderdik. Planları yaptıktan sonra bu işe girme gayretindeyiz. Valilik ise yazdığımız yazıyı 16 Temmuz’da bakanlığa göndermiş. Esnafı geziyorsunuz barı bilgiyi doğru verin. Bilginiz yoksa da telefon kadar yakınız. Bununla ilgili bakanlığa müracaatta bulunduk. Çerkezköy’ün küçük sanayi sitesi talebini kamu yararı talebini de yazmışız. Bununla alakalı Ankara’da 3-4 defa girişimlerde bulunduk. Ancak aradan 14 ay geçmesine rağmen plan yapmak üzere kamu yararı kararı 25 binlik planlarda var olmasına rağmen, valiliğin evet demesine rağmen yazı hala bakanlıktan gelmemiştir. Siz bir sorunu çözeceğim diye dolaşıyorsunuz, ancak sorunun asıl varlığının kendiniz olduğunuzun farkında değilsiniz. Bakanlıktan kamu yararı kararının gelmesini, büyükşehir meclisinde 5 binlik planların gerçekleştirilmesini, ardından uygulamanın yapılmasını bekliyoruz. Şuanda hali hazırda 480 esnafla birlikte nasıl bir yol çizeceğiz onun hesabını yapacağız. Kısacası bakanlıktan gelecek cevabı bekliyoruz” dedi.

 

SÖZ VERİLMESİNE RAĞMEN ATILMIŞ BİR ADIM YOK

 

Çerkezköy’ün TÜİK rakamlarına göre her yıl nüfus sayının arttığını kaydeden Albayrak, “ Ciddi boyutta katlı otoparka ihtiyaç vardı. Talep üzerine Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik. Kapaklı’nın alt yapısı önemli deyip 60 milyon TL İller Bankasından kredi çıkartan otoritenin Çerkezköy için 60 milyon TL çıkarmasını bekledim. Madem Kapaklı’da alt yapıyı bu kadar önemsiyorsunuz, 5 kilometre yakında da Çerkezköy’ün daha büyük sorunu var. 4 partinin ilçe başkanlarıyla bir araya geldim, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a ve milletvekillerine de bu durumu izah ettim. Hala bu güne kadar söz verilmesine rağmen atılmış bir adım yoktur. Sözünü vermiş olduğumuz yatırımı yerine getireceğiz. Çok farklı bir Çerkezköy izleyeceğiz” dedi.

 

BAŞKA TÜRLÜ YAPMA ŞANSI DA YOK

 

Su ücretlerinin pahalı olmasıyla ilgili yöneltilen soruyu da cevaplayan Albayrak, “Bir gerçeği bilmenizi istiyorum. Siyasi olarak bilenler bunu görmezden geliyor, bilmeyenler de bilmiyor. Bakın pahalılığın birinci sebebi, 6 Marmara Bölgesi ili içerisinde en çok arıtma tesisine sahip il Tekirdağ. Bunlar muazzam elektrik tüketen tesisler. Bunları DSİ yapıyor, ‘Ben yaptım’ diye reklamını yapıyor, sonra faturasını getiriyor, bunları ödeyeceksin diyor. Onun dışında baraj yapıyor, faturasını da ödetiyor. Biz TESKİ’yi devraldığımızda, daha bölgeyi tanımadan, TESKİ’yi tanımadan 850 milyon lira borçla devraldık, biz de borç yaptık ama bunun dışında 1 buçuk milyarlık yatırım yaptık. Tekirdağ kullandığı suyun yüzde 92’sini yeraltından çekiyor. İlk geldiğimizde 150 metreden çıkan su şimdi 350 metreden çıkıyor. Bunun en yakın örneği Kapaklı. Burada artık sudan çinko, demir çıkmaya başladı, sararmaların çoğu o yüzden. Biz de oraya arıtma tesisi kuracağız. Boru fiyatlarında yüzde 550’leri bulan zam geldi. Biz suyu 3 liradan 7 lira 10 kuruşa çıktı şu an. Yüzde 110’luk bir zam konusu. Şehir merkezinde su bu fiyat. Kızılpınar ve Veliköy’deüç buçuk, köylerde 1 lira. Ben de isterim suyu ucuza vereyim ama bizim üzerimizde daha 4 tane büyük şehir var suyu bizden yüksek olan. Antalya’da 8 liranın üstünde. Tabi, Şanlıurfa’da, Diyarbakır’da su daha ucuz ama dünya kadar baraj var. Biz de isteriz suyu ucuza verelim ama maalesef ki durum böyle. TESKİ’nin başka türlü yapma şansı da yok” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10