Akay: Çerkezköy'ün geleceğini düşünerek hareket ediyoruz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Haber, Marmara Haber ve T Haber TV'nin ortak yayınladığı Gündem Özel programında gazeteci Şaban Kardeş'in ve Çerkezköylülerin sorularınÄ?

Çerkezköy 21.10.2021 18:59:00 0
Akay: Çerkezköy

Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde yapılan düzenlemelerin Çerkezköy’ün altyapısı için yapılan önemli bir yatırım olduğunu kaydeden Başkan Akay, “Bu altyapının değişmesi lazım. Bu içme suyu hatlarının, yağmursuyu hatlarının değişmesi lazım. Bu çerçeveden baktığımız zaman Çerkezköy’ün yeni bir meydana ihtiyacı olduğu açık. Biz bunu artık konuşmamıza gerek dahi olmadığını düşünüyorum” dedi. Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’nde özenerek yaptıkları bir üstyapı kentsel tasarım projesi olduğunu söyleyen Akay, “İnşaat safhasında sıkıntı yaşayan vatandaşımıza, esnafımıza ben hak veriyorum. Ama biz bu işi yapmak zorundaydık. İşin kapsamlı ve zor bir iş olduğunun altını çizmiştim. TESKİ’nin çalışmalarının başlangıç tarihi 2 Haziran. 4 buçuk aylık bir zaman diliminde TESKİ işin yüzde 30’unu tamamladı. Bu bana, işlerin yolunda olduğunu gösteriyor” dedi.

 

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BOYUNU AŞAN BİR İŞ DEĞİL”

 

Altyapıyla ilgili ellerinde hiçbir dijital verinin olmadığını bu nedenle zaman zaman aksaklıklarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Akay, “Çerkezköy Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ hummalı bir hikayenin içinde. İş güvenliğine de hassasiyet gösteriyoruz” dedi. Otomatik meydan altı katlı otoparkla ilgili de konuşan Akay, “Çerkezköy Belediyesi’nin boyunu aşar aşmazla ilgili bir ifade var. Katlı otopark projesini yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin de işletme durumu boyunu aşan bir iş değil. Çerkezköy Belediyesi’nin bütçesi bunları işletecek durumdadır. Orası bugün üç katlı normal otopark olsaydı 350-360 araç alacaktı. Tek katlı tam otomatik bir otoparkta hedefimiz 290 sayısına ulaşmak. Siz arabanızı bıraktınız, o arabanızı bıraktığınız alan kadar alanı işletecek personeliniz, temizlik ihtiyacınız, aydınlatma ihtiyacınız var. Bu tam otomatik otopark işletme maliyetlerini çok aşağıya indiren özellikle personel anlamında belki de iki personelle yönetilecek bir tam otomatik bir otoparktan bahsediyoruz. Türkiye’de Manisa ve Samsun’da örnekleri var. Türkiye’deki örneklerden bizim farkımız var. Türkiye’deki örnekler dikey, biz bu sistemi yatay yapacağız” dedi.

“ALTERNATİF YOL GÜZERGÂHLARI SINIRLI VE KISITLI”

Çerkezköy’de servis saatlerinde öğrenci taşımacılığı ve fabrika personel taşımacılığı anlamında çok ciddi bir trafik yükünün olduğunu kaydeden Akay, bununla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, fabrikaların giriş çıkış saatlerini yarım saat ileri, yarım saat geri alarak bir düzenleme yapılabileceğini ifade ederek “Türkiye’de bunun örnekleri var. Bunu yapan şehirler var. Biz de artık bu kapsamda bu şehirlerin içerisine girmeliyiz. Bu noktada herhangi bir görüşmem olmadı ancak bunları nasıl yapılabilir? OSB’lerle, belediye başkanları kaymakamlarımız OSB başkanlarımızla bir araya gelerek bu sorunu masaya yatırmaya ihtiyacımız var. Çerkezköy’ün imar planı belli. Alternatif yol güzergâhları sınırlı ve kısıtlı” dedi.

 

“GELECEĞİ DÜŞÜNEREK HAREKET EDİYORUZ”

 

Bugüne kadar yapmaya çalıştıkları her şeyi ‘acaba 20-30-50 yıl sonra ne olur’ diye düşünerek yapmaya çalıştıklarını söyleyen Akay, “Eski Belediye Başkanlarının eleştirmesi en doğal hakkıdır. Burada vatandaşlarımızın oyuyla, Çerkezköy’e hepsinin hizmeti, hakkı geçmiş. İyisiyle kötüsüyle hepsi mücadele etmiş, ben dahil olmak üzere. Dolayısıyla hepsinin eleştirisine saygı duyuyorum. Hepsi benim büyüğüm. Bir bayrak yarışının bugünkü temsilcisiyim ben. Bugün bu meydan altı otoparkı hikayesine hiç girmeyebilir miydik? Bu kolay bir yöntemdi. Bugün TREDAŞ üzerine düşeni yapmaya başladılar ana isalelerini deplase ediyorlar. Dolayısıyla bu süreçler bugünden yarına yapılabilen süreçler olmadığı için bir bütün projede Çerkezköy’ün bu kadar altına girmişken deplase içme suyu kanalizasyon hatları yaparken bu meydanı değerlendirmeden bir otoparkı öngörmeden maksimum yapılacak bir otoparkı buraya koymayı düşünmeden geçseydik o zaman işte geleceği düşünmeden hareket ederdik” diye konuştu.

 

“BİRİNE ÜVEY, BİRİNE ÖZ EVLAT MUAMELESİ YAPMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

 

Gazeteci Şaban Kardeş’in ‘Çerkezköy’ün pahalı su içmesiyle ilgili yönelttiği soruyu da cevaplayan Akay, “Çerkezköy’deki içme suyunun iki tane ana sorunu var. Hala yer üstü suyu kullanma oranımız sıfır, çünkü barajımız yok. Çerkezköy’de DSİ’nin planlarında bir hat verme yada buradan bir yer üstünü kullanabilme projesi maalesef yok. Çerkezköy içme suyunun yüzde 100’ünü yer altından kullanıyor. Asıl temel sorun suyun kalitesidir. Suyun sertlik derecesi gibi konular her gün artarak devam ediyor. Hemen komşumuz İstanbul’un musluklarına giden suyun yüzde 99.2’si göletlerden ve barajlardan gidiyor. Çerkezköy’de bu oran ise yüzde 0’dır. DSİ tarafından yapılacak Kırklareli sınırındaki barajlardan alma durumumuz var. Ayrıca Ambardere regülatörünü yapmaya ihtiyacımız var. Bunu DSİ Bölge Müdürünü ilettim. Bizi baskında kurtaracak kısmen de olsa bir yer üstü suyunu kullanabilecek duruma getirecek ve bu kısmen de olsa TESKİ’nin su maliyetlerini indirecek hem de daha kaliteli suya ulaşmamızın adımı atılacak. Hem enerjiden tasarruf ediyoruz, hem su baskınından kurtuluyoruz, hem de yer üstü suyuna kavuşuyoruz. Ayrıca daha fazla yer üstü suyunu kullanacak hatlara da ihtiyacımız var. Çerkezköy’de musluğu açtığımızda kaliteli suya ulaşmamız için boruların da değiştirilmesi gerekiyor. Çerkezköy’ün hatlarını da revize etmeye ihtiyaç var. Bununla alakalı bir plan hazırlığı var. TESKİ’nin 1.etap için 70-80 milyon TL İller Bankası’ndan kredi ihtiyacı var. 4 yıldır kapı çalınıyor ama hala bir geri dönüş yok. Kapaklı’daki proje için onay verilmesi rağmen Çerkezköy’e onay gelmedi.  Kapaklı’da ihtiyaç varsa tabi ki verilsin, ama Çerkezköy’ün de 4 yıllık ihtiyacı görmezden gelinmesin. Yani birine üvey evlat muamelesi, birine öz evlat muamelesi yapmak doğru değildir. Çerkezköy halkını bu şekilde cezalandırmanın da doğru olmadığının altını çiziyorum” dedi.

 

“PROJELERİMİZİ BUNA GÖRE ŞEKİLLENDİRMEMİZ LAZIM”

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda vatandaşlarla meydanlarda buluşacaklarını kaydeden Başkan Vahap Akay, “İnşallah Kentpark’ta güzel bir etkinlik yapacağız. 29 Ekim gecesi inşallah Candan Erçetin Çerkezköy halkıyla buluşacak” ifadesini kullandı. Çerkezköy’den geçecek olan hızlı trenin güzergahıyla ilgili de konuşan Akay, “Edirne-Çerkezköy hattında şehrin içerisinden geçen tek alan Çerkezköy’ün mevcut istasyonu. Dolayısıyla burada Çerkezköy’ün yolcu trafiği açısından bir yoğunluk olacağı kesin. Yolcu trafiğinin durumu mevcut peron içerisinde tamamlanacak ancak bir de bu işin Karaağaç’ın orada Veliköy’ün arkasında sanayi alanı içerisinde lojistik depolama sahası var. Bu saha Çerkezköy’ün sanayi anlamındaki katma değerini biraz daha yükseltecek, hem yolcu trafiği hem de lojistik açıdan bir merkez olma anlamına geliyor. Bu proje zaten Türkiye’de Avrupa’dan gelen TIR trafiğini demiryoluna alma amacını taşıyor. Çok önemli bir iş. Çerkezköy’ün ilerleme ve büyüme hızının çok daha kısa vadede gerçekleşeceğini görmemiz lazım. Projelerimizi de buna göre şekillendirmemiz lazım” dedi.

 

“TIR TRAFİĞİNDEN KURTARACAĞIZ”

 

Veliköy’de eski futbol sahasının bulunduğu alanda yapımı devam eden TIR Parkı ile ilgili de konuşan Akay, “TIR’lar park etmeye başlamadı. Alanın kirasını Çerkezköy Belediyesi’nin iştirak şirketi aldı. Şu anda dolgusu tamamlanıyor ve karayolları geçişiyle ilgili sorunu çözdük. Yakında Karayollarından bize bir giriş- çıkış verilecek. Kısa vadede inşallah otoparkı Çerkezköy’e kazandırıp ilçemizi TIR trafiğinden kurtaracağız” dedi. Akay, Çerkezköy Belediyesi olarak Türkiye Belediye Birliği’nin düzenlediği yarışmada kent dizaynında tabela düzenleme yarışmasında dereceye girip 500 bin TL ödül aldıklarını ifade etti.

 

“İŞİN SONU ÇOK GÜZEL OLACAK”

 

Gazeteci Şaban Kardeş’in Tepe Emlak Konutlarındaki imar sorunu ile ilgili sorusunu da cevaplayan Akay, “2002 yılında yapılmış bir plandır. Daha sonra ormanın, bazı 18 uygulaması üzerindeki müdahalesi kendilerine göre haklı müdahalesidir.  Daha sonra 2009 yılında yapılmış yeni bir plan var. Daha sonra çorbaya dönmüş bir gümrük üstü planı var. Bizim de bu işi mahkeme kararlarından ayırarak düzenleme çalışmamız sürüyor, bir iki denememiz oldu. İnşallah yakında bir sonuç alacağız” dedi. Akay konuşmasının sonunda ise “Geçmiş Belediye Başkanlarımız bizi eleştirmiş kendilerine de teşekkür ediyorum. Biz, onların zamanında yapmak istediklerini, Çerkezköy’e en fazla hizmeti yapabilme gayreti içindeyiz. İnşallah işin sonu çok güzel olacak. Güzel bir meydanda güzel Çerkezköy caddelerinde vatandaşlarımızla buluşacağız. Umut ediyorum ki bir dahaki 29 Ekim’de Çerkezköy meydanda toplanacağız” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10