Yüceer: Beton yığınlarına gösterilen özen tarihi yapılara da gösterilmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 8 yıl önce belirlenemeyen bir sebepten dolayı yanan tarihi PTT binasının durumunu TBMM gündemine taşıdı. Dr.

Tekirdağ 23.10.2021 17:31:00 0
Yüceer: Beton yığınlarına gösterilen özen tarihi yapılara da gösterilmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Muratlı’da 1890 yılında 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi PTT binasının son durumunu meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, tarihi PTT binasının son durumu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

 

BİNA RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

 

Muratlı’da 8 yıl önce yanan tarihi postane binasının yangın sebebinin belirlenemediğini ifade eden CHP’li Dr. Yüceer, “Tarihi postane binası restore edilmeyi bekliyor. 2012 yılında Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları arasına giren bina, Muratlı İlçesi’nin nadide yapılarından biridir. Bu karardan yaklaşık bir yıl sonra bilinmeyen bir sebeple yandı. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen ilçemiz ve kültürümüz açısından son derece önemli olan bu tarihi yapı kaderine terkedilmiş durumdadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemli görevi ülkemizin en küçük noktasında dahi bulunan değerli yapıları korumak; gerekiyorsa yeniden düzenlemek ve gelecek nesillere aktarmaktır. Beton yığınlarına gösterilen özen tarihi yapılara da gösterilmelidir” dedi.

 

KADERİNE TERK EDİLDİ

 

130 yıllık tarihi PTT binasının etrafını molozların ve alkol şişelerinin çevrelediğine dikkat çeken CHP’li Yüceer, “İlçedeki yurttaşlar her gün bu binanın önünden geçiyor ve halini görünce üzülüyor. 130 yıllık bina uzun yıllar boyunca halka yarar sağlamış ve Muratlı’ya mal olmuştur. Ancak yangın sonrasında yetkililerin binayı kaderine terk etmesinden dolayı yıkık, çirkin ve güvenlik sorunu yaratan bir hale dönüşmüştür. Tarihi bina eski durumuna getirilmesiyle müze veya başka faydalı amaçlar için kullanılabilecektir. Binanın restore edilerek ilçemize kazandırılmasının kültürel, estetik ve turizm açısından katkıları olacaktır. Muradiye Mahallesi 120 Ada 17 parsel numaralı taşınmazda yer alan iki katlı bu tarihi PTT binasının dokusuna uygun restorasyonu ve Muratlı halkına geri kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı bir an önce çalışmalara başlamalıdır. Muratlı halkının Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’dan beklentisi bu yöndedir” dedi.

 

BAKAN ERSOY’A SORULAR YÖNELTTİ

 

Yüceer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan yanıtlaması istemiyle “ Tekirdağ ilimizde toplam kaç tane tescilli tarihi yapı bulunmaktadır? Bu yapıların kaç tanesinin restorasyonu gerçekleştirilmiştir? Tekirdağ ilimizde restore edilmeyi bekleyen tarihi yapıların hangilerinin ihalesi yapılmıştır? Restorasyon süreçleri hangi kurumlarca, hangi birimlerce, hangi sıklıkla denetlenmektedir?2012 yılında Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları arasına giren Tekirdağ’ın Muratlı İlçesi’nde bulunan tarihi PTT binası bugüne kadar neden restore edilmemiştir?Son 9 yılda Muratlı İlçesinde bulunan tarihi PTT binasının restorasyonu ile ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?Tarihi PTT binasının yanması ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?Bakanlığınızın Tekirdağ genelinde önemli tarihi yapıların zarar görmesi sonrasında çürümesini izlemek yerine, ulusal düzeyde etkin bir müdahale planı var mıdır?Bakanlığınız, Tekirdağ genelinde hangi ilçelerde ve hangi tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili çalışma yürütmektedir?

Tekirdağ’da restorasyon süreci proje aşamasında olan tarihi yapı sayısı nedir? Tekirdağ genelinde son 10 yılda Bakanlığınız tarafından ihalesi gerçekleştirilmiş kaç restorasyon projesi vardır?” sorularını yöneltti.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10