Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın resmi açılışı yapıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Belediyesi işbirliği ile bu yıl beşinci düzenlenen ve 24 Ekim Pazar günü kapılarını açan Çerkezköy Endüst

Çerkezköy 25.10.2021 18:28:00 0
Çerkezköy Endüstriyel Fuarı

Çerkezköy Kapalı Halk Pazarı'nda düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarının açılışına geniş katılım sağlandı. Fuara TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, NKÜ Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan,STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Çerkezköy-Kapaklı ve Saray'da faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı.

 

 

GEÇEN YIL ONLİNE GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Saat 11.30’da başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, “ Bilindiği üzere Trakya’nın ilk ve tek Endüstriyel fuarı olan Çerkezköy Endüstriyel fuarının bu yıl beşincisini gerçekleştiriyoruz. Geçen sene yaşanan Covid-19 salgınına rağmen dördüncü fuarımızı online olarak gerçekleştirdik. Çerkezköy Endüstriyel fuarı Trakya’nın ilk ve tek endüstriyel fuarıdır.  İlkini 2017 yılında başarıyla gerçekleştirmiştik. Bu sene fuar paydaşlarımız olan Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Belediyesinin katkılarıyla 24-27 Ekim tarihleri arasında beşincisini gerçekleştiriyoruz. Değerli katkıları için paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Fuarımız bölgedeki KOBİ’lerin büyük firmalar ile işbirliğinde olmalarına önemli fırsatlar sağlamaktadır. Büyük ölçekli firmalar açısından da, bölgedeki yan sanayi sektörlerini tanımaları açısından verimli bir ortam oluşturmaktadır. Metal, makine, alüminyum, elektrik, elektronik, plastik ve ambalaj gibi bir çok sektörün firmaların katılım sağlamasıyla yeni network ağları oluşturulması ve katılıcı firmalara sektörler arası bilgi ve tecrübe aktarımı sağlanmaktadır. Yenilik ve gelişmeleri takip etme fırsatı doğmaktadır. 2021 geleneksel Çerkezköy Endüstriyel fuarının iş dünyamıza yeni imkanlar ve bol kazançlar getirmesini, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Açılımıza katılanlara da çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

YUKARIYA TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ

 

Programda konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin,  Çerkezköy Endüstriyel Fuarımız kurtulduğu ilk yıldan bugüne kadar her yıl büyüyerek, gelişerek  yoluna devam ediyor. Biz de Kalkınma Ajansı olarak odamız ve belediyemizle beraber Trakya’daki şirketlerimizi daha büyük ortamlarda ve imkanlarda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.  Geçen yıl pandemiye rağmen fuarımızı yapma kararı almış ve bir platform sayesinde Trakya’daki şirketlerimizi sanki fuar yapıyormuş gibi stantlarını kurdurarak online platformda fuarımızı gerçekleştirdik. Ve bu Türkiye’de ilk defa bölgesel anlamda oda ve borsalarımızın, belediyemizin, kalkınma ajansımızın yerel olarak yaptığı online bir fuardı. Bu fuara 110 firma katılmış, bin 320 görüşme olmuş ve yaklaşık 7 bin 420 tane stant ayrı ayrı ziyaret edilmiş idi.  Bugün 102 firmamız var. Fuarımızda amacımız büyük üreticilerle küçük üreticileri bir araya getirerek onların mal alımlarını ve tedarik zincirlerini hem maliyet avantajı açısından hem de lojistik açıdan avantajlar sağlayarak alıcı ve satıcı arasında maliyet farkını azaltmak istiyoruz. Böylelikle bölgemizde daha fazla üretim olurken istihdamı artırıyor ve katma değerli üretime destek vermiş oluyoruz. Bizler biliyoruz ki üreterek, ürettiğini satarak ve ihraç ederek büyüyebiliriz ve kalkınabiliriz. Trakya bölgemizin de bu anlamda geçen seneki ihracatı 1 milyar dolar fakat firmalarımızın genel merkezleri İstanbul’da olduğu için 5-6 milyar dolar olması gereken seviye şuan yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolar civarında. İnşallah bölgemizde meclis başkanımızın himayelerinde valimiz, milletvekillerimiz, oda borsa başkanlarımızla el birliği içerisinde bu ihracatı daha yukarılara taşımayı hedeflemekteyiz” dedi.

 

 

 

TÜRKİYE’YE KATMA DEĞER GÖNDEREN BİR İLÇEDİR

 

Çerkezköy’ün işçi, sanayi kenti ve aynı zamanda emeğin kenti olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ Böylesine güzel bir ilçeden böylesi güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptığımız Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanım, Sayın Trakya Kalkınma Ajansı Başkanım ile birlikte bu güzel organizasyonda sizleri bir araya getirmek, Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızı misafir etmekten duyduğum mutluluğu paylaşmak istiyorum. Çerkezköy, son 5 yılda büyüme hızı Türkiye ortalamasının en az 2-2,5 katı büyüyen, pandemi döneminde dahi yüzde 6,5 nüfus artışını gören ve bölgesindeki 3 sanayi kuruluşu ile Türkiye’ye çok fazla katma değer gönderen bir ilçedir.  Türkiye’ye örnek Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün varlığıyla beraber Çerkezköy’e, Tekirdağ’a, Türkiye’ye katma değer sağlayan bir ilçede, katma değeri fazla ürün üreten sanayi kuruluşlarının Çerkezköy’de bulunmasından duyduğum memnuniyeti paylaşmak istiyorum” dedi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Akay, “ Çerkezköy bugün katma değeri fazla ürün üreten fabrikaların, sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir ilçe olsun istiyoruz. Dolayısıyla Çerkezköy’ün İstanbul’un artık sanayisine ev sahipliği yapmasını değil, katma değeri fazla ürün üreten sanayilerin Çerkezköy’de buluşması talebimi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir diğer talebimiz; Çerkezköy bugün Tekirdağ’dan Türkiye’ye ciddi katma değer gönderen bir ilçe. Biz aynı anlamda bu katma değerin Tekirdağ sınırlarına, Çerkezköy sınırlarına geri dönmesini talep ediyoruz. Bugün istihdamı ile, iş gücü ile, katma değeri ile burada ürün üreten, katma değeri burada var olan ancak bunun katma değer vergisi Çerkezköy, Tekirdağ dışındaki illere paylaştırılan bu değişikliğin, yasal düzenlemenin Tekirdağ’a geri dönmesini talep ediyoruz. Sanayi kuruluşları ile katma değerin sahibi olan, aynı zamanda bu katma değerin insan gücü ile desteklendiği Tekirdağ sınırlarında çevresel etkilerin sıkıntıları yaşanıyor. Katma değer vergisinin Tekirdağ’a dönmesi ile ilgili talebimizin yeniden oluşturulmasını ben bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Bu anlamda emeğin kenti Çerkezköy’de bu birlikteliğe ev sahipliği yapan Sayın Ticaret Odası Başkanıma, Trakya Kalkınma Ajansı Başkanıma, kıymetli katılımcılara, Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımıza bir kez daha hoş geldiniz diyor, fuarımızın Çerkezköy’ümüze, Tekirdağ’ımıza, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

 

KATMA DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLÜR

 

Ülkelerin refah seviyelerini, ekonomik güçlerini ve istihdamlarını büyük oranda sanayileşme ile sağladığını kaydeden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “ Sanayileşme, özellikle ekonomiyi olumlu yönde etkilemekte, ülkelerin bütçesini dengelemektedir. Sanayileşme ile birlikte tüketime oranla artan üretim, ekonomik faaliyetlerde pozitif bir etki oluşmasına sebep olmaktadır. Sanayi işletmelerinde, hammadde işlenip endüstriyel bir ürün ortaya çıkarılarak   katma değere dönüştürülür. Bu yüzden sanayi sektörü, ülkeler için en önemli kalkınma aracı olmaktadır. Sanayisi gelişen ülkeler, ülkede biriken sermaye sayesinde diğer alanlarda da yatırımlar yaparak hızlı bir şekilde kalkınırlar.Tekirdağ ili, coğrafi ve jeopolitik konumunun sağlamış olduğu bu avantajlar sayesinde Ülkemizin en güçlü sanayi altyapısına sahip illeri arasına girmiştir. İlimiz, 13 Organize Sanayi Bölgesi ile Ülkemizde en fazla Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip ikinci il konumunda olup, en fazla sanayi elektriği tüketen 5’inci ildir. 2900’e yaklaşan, hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösteren sanayicileri ile ülke üretimine ciddi katkılar sunmaktadır. Görüldüğü üzere Tekirdağ, ticaret ve sanayi açısından daha fazla büyümeye, daha fazla gelişmeye oldukça yatkın bir konumdadır. Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi artırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu fuarda, firmaların bir araya gelerek ticaretlerini ve işbirliğini artırması, bölge sanayisinin gelişimine katkıda bulunması en büyük temennimizdir. Fuarımız, katılımcı firmalara sektördeki yenilik ve gelişmeleri takip etme, iş alanındaki farklı firmalarla görüşme, olası iş fırsatları için yeni kişilerle tanışma ve iş ağını genişletme imkanı verecek. Katılımcılara, sektörel bilgilerini geliştirme, müşteri ilişkileri ağını güçlendirme ve marka bilinirliliğini güçlendirme fırsatı sağlayacak” dedi. Programda konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, fuarın hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

AVRUPA’DAN ASYAYA GÜCÜMÜZÜ TAŞIYACAK BİR ADIMDIR

 

Fuarın ülkemize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunan TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop, “ Bugün burada sizlerle birlikte Tekirdağ’ın gelişmesine katkıda bulunacak bir faaliyetin içerisinde olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. Çünkü Tekirdağ için atılacak her adım Avrupa’dan Asya’ya gücümüzü taşıyacak bir adımdır. Geçen yıl Kovid-19 salgını tedbirleri sebebiyle ancak çevrimiçi gerçekleştirilebilen ve benim de video konferans aracılığıyla katılabildiğim fuarın, bu yıl tekrar yüz yüze gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Geçen yıl düzenlediğimiz çevrimiçi fuardan firmalarımız önemli tecrübeler edindiler. Elektronik ticaretin, genel ticaret içindeki payı hızlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl yüzde 8’ler düzeyine ulaştı. Bu sebeple gelecek vizyonu olan şirketlerimiz için dijital ortamda tanıtım, pazarlama ve satış yapmak önemli. 2020 yılında internet üzerinden yapılan ticaret hacmi 136 milyar liradan 226,2 milyar liraya yükseldi. Bundan sonra da internet üzerinden yapılan tanıtım ve satışların hacmi artarak devam edecek. Benzer durum diğer ülkelerde de yüzde 26’lık artış ile 4 trilyon 300 milyar dolara ulaştı. Bu oranın bu yıl 4 trilyon 900 milyar dolara erişmesi bekleniyor. Şirketlerimizin gelecek planlama ve yatırımlarını bu gerçekleri dikkate alarak yapmalarını önemli buluyorum” dedi.

 

 

MÜTEVAZİLİK BÜYÜKLÜĞÜN GÖSTERGESİDİR

 

Katılımcı firma sayısının artması, fuara ilginin artığını ve fuarın giderek kurumsallaştığını gösterdiğini ifade eden Şentop, “ Trakya Bölgesi ve özelde Çerkezköy, özellikle coğrafi konumu, gelişen sanayisi ve insanımıza sağladığı yüksek yaşam standartları sebebiyle cazibe merkezi hâline gelmiştir.  Bu durum özellikle nüfus ve göç hareketliliği olarak kendisini göstermektedir. 2020 yılında Türkiye’nin yıllık nüfus artış hızı binde 5,5 iken, Tekirdağ’da yıllık nüfus artış hızı binde 24 oldu. Tekirdağ, nüfus artış hızı sıralamasına göre 81 il arasında 1’inci sırada yer aldı. Tekirdağ’da en çok göçü, yüzölçümü en küçük ilçesi olan Çerkezköy aldı.  Bu göç ve nüfus artışının ileriki yıllarda da devam edeceği anlaşılmaktadır. Zira gelişen Çerkezköy sanayinin ve hizmet sektörünün kalifiye eleman ihtiyacı giderek artmaktadır. Türkiye’nin son 20 yılda, hem alt yapı yatırımlarına önem vermesi hem de uyguladığı sürdürülebilir kalkınma ve yatırım programları meyvelerini vermeye başlamıştır.

 

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye, son 12 ayda 212,2 milyar dolarlık ihracatla 211 milyar dolarlık yıllık hedefini aşmış bulunmaktadır.  Aylık bazda ise 20 milyar dolarlık ihracat hedefine yılsonu itibarıyla ulaşılacağı anlaşılmaktadır. Elbette bu artışta Trakyalı ve Çerkezköylü sanayicilerimizin de ciddi katkısı bulunmaktadır. Trakya’nın ve Tekirdağ’ın mütevazi tavrı, Türkiye ekonomisindeki büyük yerini görmeyi zaman zaman engelleyebilir. Ancak bizler biliriz, mütevazılık bizatihi büyüklüğün göstergesidir. Türkiye ihracat rakamları değerlendirildiğinde Tekirdağ ilimiz, 2017 yılında 20’inci sırada yer alırken, 2021’in ilk 9 aylık ihracat rakamları baz alındığında 16’ıncı sıraya yükselmiştir. Özellikle Çerkezköy Endüstriyel Fuarı gibi organizasyonların, Tekirdağ’ın sıralamada üst sıraya çıkmasına katkı sağladığına inanıyorum.  Türkiye’miz, “yerli ve milli” ve “sürdürülebilir kalkınma” stratejileri kapsamında kısa ve uzun vadeli planlarını yapmış ve bunları harfiyen uygulamaya özen göstermektedir” diye konuştu.

 

BİZE DE BAZI FIRSATLAR SUNDU

 

Şentop, “ Türkiye, Kovid-19 salgını koşullarına rağmen salgının getirdiği menfi etkileri en az zararla atlatan ülkelerden birisi oldu. AB Komisyonu 2021 Türkiye Raporunun ekonomik değerlendirme başlığı altında; Türkiye'de yetkililerin iç talebi artırmak ve Kovid-19'un ekonomik etkilerini hafifletmek için "büyük ve geniş kapsamlı bir dizi önlem" aldığına işaret edilmiş, söz konusu önlemler sonucunda Türkiye'nin, ekonomik krizden hızlı bir şekilde çıktığı ve 2020'nin üçüncü çeyreğinde kriz öncesi seviyelere ulaştığı belirtilmiştir. Yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 9’luk bir ekonomik büyüme öngörülmektedir ki dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamında bu rakam, olağanüstü bir büyüme olarak kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra, korona virüsü salgını uluslararası ticarette yeni arayışlara yol açtı ve bize de bazı fırsatlar sundu.  Özellikle Avrupa ülkeleri artık Çin gibi uzak pazarlardan mal tedarik etmek yerine, Türkiye gibi kendilerine daha yakın mesafelerdeki ülkelerden mal tedarik etme yoluna gitmeye başladılar. İhracatımızın 220 milyar dolar düzeyine erişmesi de bu durumu teyit etmektedir. 2022 yılından itibaren ihracatımızdaki artışın devam edeceği beklenmektedir ki, bu durum, Trakya Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımıza da yeni fırsatlar sunmaktadır. Çünkü Trakya Bölgemizde üretim yapan firmalarımız Avrupa pazarlarına en yakın noktadadır; kara, hava, deniz ve demiryolu nakliyesi açısından son derece avantajlıdır” dedi.

 

DESTEĞİMİZ DAİME SİZİNLEDİR

 

Şentop, “ Özellikle son 20 yıldır “yerli ve milli” anlayışıyla “sürdürülebilir kalkınma” programı uygulayan Türkiye’nin ekonomik alanda şahlanışı, Türk firmaların rekabet gücünün uluslararası alanda artması,  bu gelişmelerin Türkiye’nin uyguladığı bağımsız ve milli menfaat eksenli dış politikalara yansıması, Türkiye’ye rakip ülkeleri ürkütmüşe, daha doğrusu korkutmuşa benziyor.Bu sebeple Türkiye’nin önünü kesmek, yükselişini durdurmak için türlü türlü politik entrikalar çevirmeye başladılar.  Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Türkiye’ye açıktan ambargo uygulayan malum ülkeler, bu sefer örtülü ambargo ve para politikalarıyla Türkiye’ye hasmane bir tavır içine girdiler.Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması, Kanada’nın İHA ve SİHA programı için gerekli olan kamera sistemlerinin satışını yasaklaması, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı sözde gerekçesiyle Türkiye’yi ‘gri liste’ye alması esasen ülkemize yönelik büyük çaplı komplonun bir parçasıdır.Bu komployu en iyi sizin göreceğinizi düşünüyorum. Palyatif piyasa verileri ve bu veriler üzerinden Türkiye ekonomisini zorda bırakmaya yönelik girişimlerini, yıllardır bu piyasanın içinde olan siz değerli iş insanlarımızın daha iyi göreceğine inanıyorum.

Türkiye bütün komplo girişimlerine direnebilir ancak sizlerin desteği olduğu takdirde bu komplo girişimleri daha kolay savuşturulacaktır.  Bu noktada millet ve devlet birlikteliği son derece önem arz etmektedir.  Ne sizlerin ne de devletimizin dişiyle tırnağıyla kazıyarak bugüne birlikte getirdiğimiz milli sanayimizin zarar görmesine müsaade etme lüksümüz asla yoktur. Ülke ekonomimize katma değer kazandıran, istihdama katkı sağlayan feraset ve basiret sahibi siz değerli iş insanlarımızın, ülkemize ve milletimize hizmete devam edeceğinize inanıyorum.Geçen yılki konuşmamda da belirttiğim üzere- özellikle küresel düzeyde ticaretin e-ticarete evirilmesi, gençlerin şirketlerdeki kritik pozisyonlarda görev alma oranlarının artması gibi hususları dikkate almanızı, teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya gayret göstermenizi istirham ediyorum. Desteğimiz daima sizinledir” dedi.

 

STANTLARI GEZDİLER

 

Şentop’un konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesilirken, protokol üyeleri stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10