Markalaşma ve Patent Semineri düzenlendi 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Çerkezköy Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nda sunum yapan Avukat Ali ÇavuşoÄ

Çerkezköy 26.10.2021 18:14:00 0
Markalaşma ve Patent Semineri düzenlendi 

Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde 24-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, seminerlere de ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Adres Patent Firması Türkiye Patent Hareketi Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ali Çavuşoğlu, dün saat 14.00’de verdiği ‘Markalaşma ve Patent’ konulu seminerde katılımlara markalaşma süreci hakkında önemli bilgiler aktardı.

 

ŞİRKETLERİN BAŞARISINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLİYOR 

 

Markalaşmanın şirketlerin başarısını önemli ölçüde etkilediğini belirten Çavuşoğlu, “Markalaşma şirkette sunulan ürün ve hizmetlerin bilinirlik kazanmasını sağlarken, tüketicilerin yeniden hizmet almak istediğinde marka aracılığıyla ürünü bulmasına olanak tanır” dedi.

 

 

PATENT SÜREÇLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Seminerde patent korumanın nasıl sağlandığı hakkında detaylı bilgiler veren Çavuşoğlu, patent süreçlerini ise; başvuru, şekli kontrol, araştırma, belge, inceleme ve yayın olarak sıraladı. Patent dokümanın nasıl okunacağı hakkında da bilgilendirmede bulunan Avukat Ali Çavuşoğlu, patent başvuru seçeneklerini de aktardı. Avrupa Patent Başvurusunun, Avrupa Patent Sözleşmesini kabul eden ülkelerde koruma sağlamak için yapılan başvuru şekli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Avrupa Patent Topluluğu tarafından yapılan başvuru sonrasında yapılan araştırma ve inceleme işlemi sonucu tescil olan başvuru Avrupa Patent Belgesi ile 38 ülkeye sadece tescil harcı yatırılarak girişi yapılabilmektedir” dedi. PCT (Patent İş birliği Antlaşması) Başvurusu hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, “Tek başvuru ile aynı anda patent iş birliği sözleşmesini kabul eden 146 ülkeye giriş yapılmasını sağlayan başvuru şeklidir. WIPO (World Intellectual Property Organization = Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından yürütülen başvuruda araştırma veya inceleme işlemi sonrasında ilgili rapor ile tescil edilmek istenen ülkeye başvuru yapılıyor. Tescil kararı ilgili ülke tarafından veriliyor” ifadelerini kullandı.  

 

“BİONTECH, PATENTİ İLE BÜYÜYEN BİR FİRMA OLDU”

 

Daha sonra patentten gelir elde etme yöntemleri hakkında bilgilendirme yapan Çavuşoğlu, “Patentler özgün bilgiyi koruduğu için rekabet unsuru olabiliyor. Patent aynı zamanda bir iletişim aracıdır, reklam aracıdır. Çünkü bizim patentimiz varsa yenilikçi bir firma olduğumuzu sürekli basında duyurabiliriz ve basında da reklam konusu olabiliriz. Basın mensupları bizimle röportaj yapmak ister, aynı şekilde yenilikçi ürünlerimiz dilden dile dolaşır. Ürünlerimizin tanınırlığı artar” şeklinde konuştu. Biontech örneğini veren Ali Çavuşoğlu, “Biontech bildiğimiz üzere aşıyı ilk duyuran firma. Kurucuları, Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin. Mesela 2020’nin başında henüz hiç aşı bulunmamışken Biontech’in borsada yeri hisse başı 20 dolarken, şimdi 200 dolarlar civarında. Yani yaklaşık olarak dolar bazında 10 katına çıkan bir firma oldu. Biontech’in sahipleri Özlem hanım ve Uğur bey, Almanya’da en zengin ilk 100 kişi arasına girdi. Biontech, patenti ile büyüyen bir firma oldu” şeklinde konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10