Servisçiler 'rayiç bedel' mağduru

Çerkezköy Tekirdağ S ve J Plakalı Servisçiler Derneği Başkanı Aşkın Gündoğdu, şirketlerin ve fabrikaların sözleşmelerinin 11'inci ay sonunda başlayıp, rayiç bedellerin ise 2022 Nisan'

Çerkezköy 26.10.2021 18:23:00 0
Servisçiler

Çerkezköy Tekirdağ S ve J Plakalı Servisçiler Derneği Başkanı Aşkın Gündoğdu, dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

 “UKOME YÜZÜNDEN MAĞDUR OLUYORUZ”

 

Gündoğdu yaptığı basın açıklamasında, “Şirketlerin fabrikaların sözleşmelerinin 11-12’inci ay sonlarında başlaması, rayiç bedellerinin de dördüncü ayda çıkması yüzünden mağdur oluyoruz. Rayiç bedelleri 11’inci ayda çıkmış olsa, şirketler de ona göre iş alır bizim de bir tutunacak dalımız olur. En azından deriz ki ‘kardeşim bak bizim rayiç bedellerimiz 11’inci ayda çıkmış bizim çalışma fiyatlarımız bu.’ Biz tamamen UKOME nedeniyle mağdur oluyoruz. Bir an önce en geç 11’inci ayın sonuna kadar rayiç bedellerinin çıkmasını istiyoruz. Çıkmazsa biz yine aynı şekilde mağdur olarak çalışacağız” diye konuştu.

 

“YÜZDE 15 ZAM YETERLİ OLMADI”

 

UKOME’nin geçen geçen sene eylül ayında yüzde 15 zam verdiğini anımsatan Gündoğdu, “Yüzde 15 zam vermelerine rağmen yeterli olmadı. Şoförün yüzde 21 asgari ücret zammı geldi. Tek şoförle kalsa yine iyi. Bizim sigortalarımıza da aynı oranda zam geldi. Yedek parçaya aynı oranda zam geldi. Bize tefeyle TÜFE ile hesaplayarak zam vereceklerse iş var. Biz domates koymuyoruz arabaya. Bize yedek parça, akaryakıta gelen zam ve işçiye gelen zammın ortalamasını alıp ona göre bir rayiç bedel çıkarmalarını bekliyoruz. Bakın 29 Aralık 2020’de mazot fiyatı 6.59 TL. Bugün ise mazotun fiyatı 8.22 TL. Motorine gelen zam yüzde 24.5, yani litre başına bir kuruş zam gelmiş. Bu şartlar altında bizim çalışma olanağımız da kalmıyor” dedi.

 

“ŞİRKETLER MAZOT FARKINI VERMİYOR”

 

Gündoğdu, yaşadıkları problemlerin bunlarla da kalmadığını, servis sürücülerinin mazot farkını vermediklerini iddia ettiği şirket yetkililerine, “Mazota yüzde 24.5 zam gelmesine rağmen bir çok esnafımız şirketlerden mazot farkı alamamış. Vermezseniz biz önümüzdeki günlerde işe çıkmama kararı alacağız. Dersiniz ki bizim sözleşmemiz var. Tamam sözleşmemiz olabilir. Birçok arkadaşımız kurtarmadığından çalışmayı bırakmış durumda. Bir an önce şoförlerimizin mazot farkını verin” diye seslendi. Korsan servis araçları konusuna da değinen Gündoğdu, “Kızılpınar’da bölgesel denetim varken, Çerkezköy’de böyle bir uygulama yok. Bunun sebebini sormak istiyorum” dedi.

 

Haber/Fatma Nur VURAL

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10