Çerkezköy'de kuruluş ve kurtuluş coşkusu bir arada yaşandı

Cumhuriyetimizin 98'inci ve Çerkezköy'ün kurtuluşunun 99'uncu yılı Çerkezköy'de törenle kutlandı. Dün çelenk sunumu ile başlayan kutlamalar bugün de devam etti. Tebrikat töreninin

Çerkezköy 29.10.2021 16:49:00 0
Çerkezköy

Dün saat 09.30’da Hükümet Konağı önünde düzenlenen tebrikat töreninde Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz tebrikleri kabul etti. Tebrikat töreninin ardından saat 10.00’da da 29 Ekim Spor Kompleksi’nde program düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın tören aracıyla halkın bayramını kutlaması ile devam etti.

 

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNİN EN ÖNEMLİ GÜNÜ

 

Programda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün 29 Ekim, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günü, ancak aynı zamanda Çerkezköy’ümüz için bir kat daha anlamlı ve önemli bir gün bugün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü. Bundan tam 99 yıl önce atalarımızın büyük bir mücadelelerin sonunda kurtardığı bu topraklar bir yıl sonra büyük bir mücadele ile kurulan cumhuriyet ile birlikte adım adım büyüyerek bugünlere kadar geldi. Çerkezköy’ümüz küçük bir nahiye iken; neredeyse kendi yağında kavrulan, tarım ve hayvancılık ile yaşayan, tren yolu lojistiği ile ticaretini geliştirmeye çalışan bir yerleşim yeriydi. 70’li yıllarda İstanbul’un sanayisizleştirilmesi projesi kapsamında imar planları yapıldıktan sonra sanayi ile tanışan Çerkezköy’ümüz sanayinin adım adım geliştiği ülkemizin ve dünyanın önemli markalarına ev sahipliği yaptığı ve bu gelişim ile birlikte nüfus büyümesi her geçen gün artarak istihdamını destekleyen ve geldiğimiz bugünde sınırlarında 3 organize sanayi bölgesinde 400’ün üzerinde sanayi kuruluşu ile nüfusunun 200 bine dayandığı ticaret hacmini genişleterek adım adım büyüyen, gelişen, bölgesine ve ülkesine katma değer üreten bir sanayi kenti konumuna ulaştı dedi.

 

 

“BU GÜZEL TOPRAKLARA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Her geçen gün gelişen, büyüyen sanayi kenti, işçi kenti yani emeğin kenti Çerkezköy’de vatandaşlardan almış oldukları sorumluluğun gereği olarak yaşadıkları toprakların hakkını hukukunu korumaya, çocukların geleceği için durmadan çalışmaya ve bu güzel topraklara hizmet etmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Akay, “Geçmişten bugüne güzel Çerkezköy’ümüzde görev yapan Kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı, taş üzerine taş koyan tüm yöneticilerimizi, hizmet eden herkesi, minnet ve şükran duygularımla anıyorum, hayatlarını kaybedenlere de Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

 

BUGÜNÜN ADI CUMHURİYET

 

Akay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugünün adı Cumhuriyet; 19 mayıs 1919’da Samsun’da; yokluk ve umutsuzluk içinde başlayan, Anadolu’da karış karış ilerleyen, birlik ve beraberliğin sağlanmaya çalışıldığı bir büyük mücadele.  Milletin damarlarındaki hürriyet arzusunu bilen ve bu yüzden esarete asla boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya haykıran bir büyük liderin özgürlük ve tam bağımsızlık hayali ile çıktığı o zorlu yol. Ve çıktığı o zorlu yolda milletini yan yana getirerek düşmanı dize getiren, himaye altına sokmaya çalışılan paçavraları reddederek bağımsızlık mücadelesinden asla vazgeçmeyen,  olmaz denileni, imkansız denileni başaran; ulusal kurtuluş mücadelesi ile topraklarını sarmış türlü düşmanları def ederek özgürlüğün yolunu açan, dünya tarihini yeniden yazan, varlığımızı yok eden haritaları kaldırıp atan, Lozan’ı imzalayan ve bundan 98 yıl önce bugün tüm mücadeleyi milletine armağan ederek özgür ve tam bağımsız Büyük Türkiye Cumhuriyetini kuran büyük liderimize  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüze  saygı ve minnetle; bu uğurda canlarını veren kahraman şehitlerimize, atalarımıza, şükran duygularımı bir kez daha ifade ediyorum.”

 

İYİ Kİ VARSIN CUMHURİYET

 

Cumhuriyeti ilelebet yaşatacaklarını belirten Akay, “Bugünkü umudumuzun, korkusuzluğumuzun, bugünkü cesaretimizin sebebi cumhuriyet. Atamızın bize bıraktığı mirasa, ‘benim en büyük eserim’ dediği cumhuriyete sıkı sıkıya sarılarak ilelebet yaşatacağız. Elimizden ay yıldızlı Türk bayrağı, gönlümüzden, kalbimizden Atatürk sevdası hiç eksik olmayacak. Ay yıldızlı Türk bayrağını sonsuza kadar elden ele; yüreğimizdeki Atatürk sevdasını kalpten kalbe sonsuza kadar taşımak, yaşadığımız bu topraklara kan, Atatürk’ümüze can borcumuzdur. Bizler; O’nun çizdiği yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürümeye devam edeceğiz. Son sözümüz, iyi ki varsın cumhuriyet” ifadelerini kullandı.

 

“HAKLI GURUR VE SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ”

 

Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru da “Bugün Cumhuriyetimizin 98. Çerkezköy’ümüzün de düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü coşkuyla kutlamanın haklı gurur ve sevincini yaşıyoruz. şanlı kuruluş ve kurtuluş bayramlarımız kutlu ve mutlu olsun” dedi. 98 yıl öncesini ve cumhuriyetin ilan edilişi sürecini de anlatan Kaymakam Duru, “Kurtuluş mücadelesinin her bir safhası başlı başına araştırılıp değerlendirilerek ibretle izlenecek birikimleri ve oluşumları içerir. Büyük Atatürk Milli Egemenlik ilkesine dayalı çağımızın en güzel rejimi olan Cumhuriyeti ve demokrasiyi kurup milletimizin her yönden gelişmesinin yolunu açmıştır. Atatürk ‘Egemen olan millettir. Bu egemenlik kimseye devredilmez, kimseyle bölüşülemez. Millet kendi kaderini kendi eline almıştır ve egemenliğin bir zerresinden vazgeçmez’ sözleriyle egemenliğin bir gruba, zümreye, kişiye, sınıfa devredilmeyeceğini ve dikta rejimlerin reddini vurgulamıştır” dedi.

 

 

“ATATÜRK VE DAVA ARKADAŞLARINA MİNNETTARIZ”

 

Milli Egemenlik dışında Cumhuriyet ve Demokrasi rejiminin; insan haklarına saygıyı, seçme ve seçilme özgürlüğünü, hukukun üstünlüğünü, vatandaşların renk, cinsiyet, ırk, siyasi inanç ve mezhep ayrımı gözetmeden herkesin kanun önünde eşitliğini, hak arama özgürlüğünü, bilim ve inanç özgürlüğünü de içerdiğini kaydeden Duru, “Böyle çağdaş ve güzel bir rejimi Türk Milletine armağan eden Atatürk ve dava arkadaşlarına minnettarız. Cumhuriyet ve demokrasi rejiminin yukarıda saydığımız özellikleri sayesinde 98 yıldır milletimiz; ekonomik, kültürel, bilimsel, siyasal, sosyal yönlerden çok büyük mesafe kat etmiştir” diye konuştu.

 

“VATANIMIZA VE CUMHURİYETE ASLA İHANET ETTİRMEYECEĞİZ”

 

Son yıllarda ülkemizin gelişmişlik ve ekonomik büyüklükte dünya ülkeleri arasında 17’nci sırada yerini aldığını belirten Duru, “Fakat halen ulaşmak istediğimiz dünyanın ilk on gelişmiş ve kalkınmış ülkeleri düzeyde değiliz. Tabi ki bu durumun birçok iç ve dış sebepleri vardır. Bir kere dünyanın en problemli en kritik ve stratejik coğrafi bölgesinde olan ülkemizin gelişmesini, kalkınmasını engellemek, kendilerine siyasi ve ekonomik rakip olmasını önlemek amacında olan emperyalist güçlerin besledikleri birçok oyunlar 98 yıldır sürekli mevcut olmuş bu oyunlarla millet olarak dün mücadele edildiği gibi bugün de bu mücadele devam etmektedir. Ayrıca son 45 yıldır doğu ve güneydoğu vatan topraklarındaki terörist ve bölücü oluşumların arkasında yine emperyalist ve komşu ülke güçleri vardır. Bütün bu sebepler ülkemizin, hem ekonomik ve refah düzeyinin gelişmesini hem de diğer alanlarda olması gereken ilerlemeleri engellemiştir. Emperyal güçlerin ve bunların Türkiye’deki hain uzantılarının amacı milli birliğimizi bozmak, ülke bütünlüğümüzü parçalamaktır. Ancak bu ülkenin verilecek bir karış toprağı yoktur, olamazda. 98 yıl önce Cumhuriyeti kuran doğulusuyla, batılısıyla, güneylisiyle, kuzeylisiyle bizim atalarımızdır. Atalarımızın bize emanet ettiği cennet vatanımıza ve Cumhuriyete asla ihanet ettirmeyeceğiz” dedi.

 

“TÜRK MİLLETİNİ SÖKÜP ATMA HAYALİNİZİ ASLA GERÇEKLEŞTİREMEYECEKSİNİZ”

 

Kaymakam Duru, “Atalarımıza, ecdadımıza ve şehitlerimize olan sorumluluğumuz gereği Allah’ın izniyle 84 milyon insanımızla birlikte cennet Anadolu topraklarında milli birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi kararlı bir şekilde tesis edip 2023 güçlü ve büyük Türkiye hedefleri doğrultusunda dünyanın ilk 10 gelişmiş ülkesi haline gelerek ecdadımızın yaptığı gibi dünyaya, gönül coğrafyamıza ve mazlum milletlere hak ve adaleti dağıtacağız inşallah. Buradan tek dişi kalmış emperyalist kan emici canavarlara ve onların gayri meşru çocukları olan pkk, fetö/pdy, dhkpc ve daeş gibi hain ve alçak terör örgütleri ve mensupları sizlere sesleniyoruz. Büyük Türk Milleti, bağımsızlığı, vatanı, devleti ve 842 yılında Karahanlı Türk Devleti döneminde Müslüman olduktan sonra ezan sesi için gözünü kırpmadan bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de hiç tereddüt etmeden seve seve şehit olmaya hazırdır. Analarımız kutsal değerlerimiz uğruna ‘ya şehit ol ya da gazi ol’ düsturuyla bizleri yetiştirir. İşte bu düstur ve ruh sayesinde necip milletimiz Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşında, yakın tarihimizin 45 yıllık sürecinde ve son olarak hain 15 Temmuz girişiminde vatanına, bayrağına, devletine ve ezanına kahpece uzanan hain ve alçak elleri kırıp çöpe atmıştır. Siz kan emici emperyalist kumpasçılar ve sizin gayri meşru çocuklarınız Misak-ı Milli sınırlarımızdan ve üstü dolu altı dolu cennet Anadolu topraklarından Müslüman necip büyük Türk Milletini söküp atma hayalinizi asla ve asla gerçekleştiremeyeceksiniz. Sonsuza dek Misak-ı Milli sınırlarımızda ve Anadolu toprakları üzerinde şanlı Türk Bayrağı nazlı nazlı dalgalanacak ve ezanımız hoş seda ile okunacaktır” diye konuştu. 21’inci yüzyılın bilgi çağı olduğunu belirten Kaymakam Duru, gençlere “Ülkemizi ve milletimizi diğer milletlerin gerisinde bırakmamak için her alanda çağdaş akılcı bilgiye her türlü fedakarlığa, zorluğa katlanarak ulaşmalısınız. Ulaştığınız bu bilgileri size emanet edilen Cumhuriyeti yüceltmek ve ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyinin en ön saflarına ulaştırmak için kullanmalısınız” sözleri ile seslendi. Öğretmenlere de seslenen Duru, “Genç nesillerimizi yetiştirecek olan sizler de kendinizi her zaman yeniliklere ve gelişmelere açık tutarak daha da bilgili, yetenekli bir irfan ordusu olmaya gayret etmelisiniz. Dürüst, çalışkan, ahlaklı; sevmeyi sevilmeyi içselleştiren, barışın, hoşgörünün, birlik ve beraberliğin kıymetini bilen; milletini, ülkesini, devletini seven, araştırmacı ve üretken karakterde öğrenciler yetiştireceğinize inancımız tamdır” dedi. Kaymakam Duru, “98 yıl önce büyük mücadelenin başarılmasında ve Cumhuriyetin kurulmasında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu uğurda canla, başla çalışan, hayatlarını kaybeden, adlı adsız kahramanlarımızı bugün bir kez daha rahmetle, şükranla anıyoruz. Rahat uyu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, rahat uyuyun vatan ve demokrasi şehitleri, sizin kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti Devletini, emanet ettiğiniz, uğrunda şehit olduğunuz kutsal Anadolu topraklarını milletimiz ve Müslüman Türk Gençliği sonsuza dek koruyacaktır” dedi. Duru konuşmasını Yahya Kemal’in Türk ordusuna ithafen kaleme aldığı ‘Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi! Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi! Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın! Galip et çünkü bu son ordusudur İslam’ın’ dizeleri ile tamamladı.

 

GÖSTERİLERLE DEVAM ETTİ

 

Halk Eğitimi Merkezi Mehteran Takımı’nın gösterisinin ardından Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibi, Tekirdağ yöresine ait halk oyunları gösterisini sergiledi. Program Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencilerinden Dilek Baykuş’un Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kendi yazdığı şiiri okuması ile devam etti. Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisinin ardından, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün hazırladığı spor gösterileri sunuldu. Çerkezköy TSO Trakya Anadolu Lisesi öğrencilerinden Rümeysa Gündoğdu’nun “Üç Şehitleri Destanı” isimli şiiri okumasının ardından program Halk Oyunları ekibinin İzmir yöresine ait oyunu halk oyunları gösterisi ile devam etti. Çerkezköy Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından ilçede çeşitli dallarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

 

 

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Resim yarışmasında birinci olan Tepe İlkokulu öğrencisi Enes Zakir Kılıç, şiiri yarışmasında birinci olan Şehit Erdem Uçar Ortaokulu öğrencisi Elasu Gürhan ve kompozisyon yarışmasında birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi Yunus Yolcu’ya ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru ve Kaymakam Adayı İsa Bertan tarafından verilirken; resim yarışmasında ikinci olan Özel Çerkezköy Final Okulları öğrencisi Aybüke Kaynak, şiir yarışmasında ikinci olan  Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencisi Dilek Baykuş ve kompozisyon yarışmasında ikinci olan Özel Çerkezköy Uğur Anadolu Lisesi öğrencisi Gülfem Sera Bahar da ödülünü Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız’ın elinden aldı. Resim yarışmasında üçüncü olan Fevzipaşa İlkokulu öğrencisi Duru Şahin, şiir yarışmasında üçüncü olan Hacı Fahri Zümbül Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Eylül Demir ve kompozisyon yarışmasında üçüncü olan Sarbak Metal Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Tülin Kahriman’a da ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi.

 

 

GEÇİT TÖRENİYLE SONA ERDİ

 

Cumhuriyetimizin 98’inci ve Çerkezköy’ün kurtuluşunun 99’uncu yılı kutlama programı geçit töreni ile sona erdi. Geçit töreni boyunca Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve protokol üyeleri; geçit törenine katılan askeri birlikleri, öğretmenleri ve öğrencileri ayakta selamladı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10