Ulu Çınar için anma programı düzenlendi

Yahya Kemal Beyatlı'nın doğumunun 137. yıldönümü dolayısıyla, Tekirdağ Valiliği tarafından Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde Anma Programı düzenlendi. Anma programına mesaj gönder

Tekirdağ 2.12.2021 15:09:00 0
Ulu Çınar için anma programı düzenlendi

Türk Edebiyatının ulu çınarlarından şair, yazar, milletvekili ve büyükelçi Yahya Kemal Beyatlı’nın doğumunun 137. yıl dönümü dolayısıyla dün saat 10.00’da Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Kılıç, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

“ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE KALEMİYLE HİZMET ETTİ”

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajı okundu.Yahya Kemal Beyatlı’nın Türk Edebiyatı’nın öncülerinden olup İstanbul şairi olmasıyla bilindiğini kaydeden Meclis Başkanı Şentop, “Tarihin kahramanlıklarını, sıradışı olaylarını ve güzelliklerini kendi zamanının diliyle yansıtma anlayışı ile Osmanlı Türkçesini en iyi şekilde kullanarak ülkemize ve milletimize kalemiyle hizmet etmiş ve birçok önemli eser emanet etmiştir. Yahya Kemal Beyatlı’yı hayırla yad ediyorum. Ruhu şad olsun. Bu düşüncelerle Yahya Kemal Beyatlı’nın doğumunun 137. yıl dönümü vesilesi ile düzenlediğiniz anma programını tebrik eder, gelecek nesillerin tarih bilincine katkı sunmalarını temenni ederim” dedi.

 

ŞİİRLER OKUNDU

 

TBMM Başkanı Şentop’un ardından açılış konuşmasını Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptı. Sonrasında Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Azra Naz Darcan “Sessiz Gemi”, Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Bektaş Aslandaş ise “Deniz Türküsü” adlı şiiri okudu.

 

ÜSKÜP'TE DÜNYAYA GELDİ

 

Şiirlerin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya yaptı. Kaya,“Bugün Türk büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı'yı anmak üzere toplandık. Yolu Tekirdağ’ımızla kesişen Kemallerden biridir Yahya Kemal. Bugün onun aziz hatırasını yad etmek üzere bir aradayız. Türk Edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal, 137 yıl önce bugün 1884 yılında o gün Osmanlı toprağı olan Üsküp'te dünyaya geldi” ifadelerini kullandı.

 

AVRUPA'NIN SİYASİ HAREKETLERİNDEN ETKİLENDİ

 

Yahya Kemal Beyatlı’nın asıl adının AhmedÂgah olduğunu belirten Kaya,“Soyu III. Mustafa dönemi Rumeli sancakbeyi Şehsüvar Paşa'ya dayanır ki Beyatlı soyadı da Şehsüvar kelimesinin Türkçe karşılığıdır. İlk tahsilini Üsküp'te almış, ardından Üsküp İdadisine başlamıştır. Selanik'e taşınmalarının ardından bir müddet Selanik İdadisine devam ettiyse de annesinin ölümü üzerine Üsküp'e dönmüşlerdir. Yahya Kemal'in ortaöğrenimi ailevi sebeplerle kesintiye uğramış ailesi onu İstanbul'a göndermiştir. Bu sırada Paris'e gitmiş ve orada eğitim almıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda Avrupa'yı gezmiş, Londra'da bulunmuş, Avrupa'nın siyasi hareketlerinden etkilenmiştir. İstanbul'da çeşitli kurumlarda Bati Edebiyatı ve Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1922'de Lozan barış müzakerelerine müşavir delege olarak katıldı” dedi.

 

YOZGAT MİLLETVEKİLLİĞİ YAPTI

 

Yahya Kemal’in yurda döndüğünde II. Dönem milletvekili olarak meclise girdiğini ve Varşova, Madrid ve Lizbon'da orta elçi olarak görev yaptığını da kaydeden Kaya, “1933'te yurda döndü. Yozgat milletvekili oldu. Ardından iki dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı. 1942'de İstanbul milletvekili oldu. Yeni kurulan Pakistan'a ilk büyükelçi oldu. 1949'da emekli olarak yurda döndü. Tedavi için birkaç kez Paris'e gitti. 1 Kasım 1958'de Cerrahpaşa Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Mezarı Rumeli Kabristanındadır” dedi.

 

KÜÇÜK YAŞTA ŞİİRLER YAZMIŞTIR

 

“Daha eğitiminin başlarında Tanzimat Dönemi Türk edebiyatının şöhretli yazar ve şairlerini takip etmiş, küçük yaşta şiirler yazmıştır”diyerek sözlerine devam eden Kaya, “Ardından Servet-i Fünun yazar ve şairlerini takip etmiştir. Onun edebi yaşamında Paris'te geçirdiği yılların derin tesiri olmuştur. Orada Batı edebiyatını takip etmiştir. Fransız tarihçi Albert Sorel den çok etkilenmiştir."İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar" diyen, Tekirdağ'ımızın önemli değerlerinden biri olan büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'yı rahmet ve özlemle anıyoruz. Bu vesileyle Tekirdağ'la yolları kesişmiş Türk büyüklerini de saygı ve rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KİTAP SERGİSİ GEZİLDİ

 

Konuşmaların ardından Süleymanpaşa Belediye Konservatuvarı Şefi Salih Demirci tarafından Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden uyarlanan eserlerin yer aldığı bir konser sunuldu. Ardından Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri, Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu’nda Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt’un koleksiyonundan oluşan “Yahya Kemal Beyatlı Konulu Fotoğraf Sergisi” ile Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yahya Kemal Beyatlı İle İlgili Kitaplar Sergisini” gezdiler.

 

Haber / Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10