Toprak: Zamlar çiftçilerimizi zora soktu

Çerkezköy Ziraat Odası yönetim kurulu toplantısı önceki gün Hasan Toprak başkanlığında gerçekleşti. Gübre, yem zamları ve diğer girdi zamlarının görüşüldüğü toplantıda konu?

Çerkezköy 8.12.2021 18:19:00 0
Toprak: Zamlar çiftçilerimizi zora soktu

Gübre,yem, mazot zamlarıyla birlikte borç içinde bulunan ve zor ayakta duran çiftçileri iyice zora soktuğunu kaydeden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak,” Biz çiftçi kuruluşları olarak yıllardır gerek bölgemiz milletvekillerine gerekse üst kuruluşumuz vasıtasıyla ilgili bakanlığa çiftçimizin durumunu iletmemize rağmen çiftçimizin durumu iyileştirilmedi. Bir çok çiftçimiz zarar edeceği düşüncesiyle tarlalarına ekim yapmayı bıraktı. Bazı çiftçilerimiz ise traktörlerini satarak borç ödemelerini yaptılar. Kısacası ekim yapanda yapmayanda borç içindedir. Kısacası bu ülkenin temel taşı çiftçilerdir” diye konuştu.

 

 

 

TARIMSAL ÜRETİMİ ARTIRAMAYIZ

 

Yapılan zamların tarım makineleri üreten sanayiyi de etkilediğini ifade eden Toprak, Çiftçilerimizi her zaman kayda değer üretim yapabilmeleri ve ülke ekonomisine güç katmaları için gübre, ilaç, tohumluk ve makine satın alabilir duruma getirmeliyiz. Bunları ise yerine getiremediğimiz sürece de tarımsal üretimi artıramayız. Çiftçimizin tarımsal girdi ve makine araçlarını satın alabilmeleri için bunların fiyatlarını çiftçilerin gelirleri ve satın alma güçleriyle ilgilidir. Eğer ki çiftçinin alım gücü yetersiz ya da alım gücü yoksa alması imkansızdır. Nakit sermayesi yetersiz olan çiftçilerimizin bu konuda ihtiyacını karşılayabilmesi için krediye de ihtiyacı duymaktadırlar ancak çiftçimizin geliri düşük olması nedeniyle satın alma gücü olmadığından kredi talepleri de çok düşük bulunmaktadır. Çünkü onlarda kredilerini ödemek için bazı ekipmanları da satıyor. Çiftçimizi ayakta tutmanın tek nedeni çok ucuz kredi, mazot en az yarı fiyatına, gübre, yem ve diğer girdiler de en az yüzde altmış düşük fiyatla verilmelidir. Bunlar olursa çiftçilerimiz yaşayabilir” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10