Çiğ süt zammı piyasayı alt üst etti; Vatandaş tepkili!

Aralık ayının ilk günlerinde maliyet artışı kaynaklı yüzde 3 ila 15 aralığında zamlanan süt ve süt ürünlerine bir zam da 8 Aralık sonrasında mandıralardan tedarik edilen çiğ süte eklendi. S

Çerkezköy 11.12.2021 17:13:00 0
Çiğ süt zammı piyasayı alt üst etti; Vatandaş tepkili!

Market ve şarküterilerde süt ve süt ürünleri satışlarına yansıyan zam oranları ve perakende fiyatı etkileyen unsurlar, vatandaş, üretici ve esnafı isyan ettirdi. Süt ve süt ürünlerinin perakende fiyatını etkileyen unsurların başında süt fiyatları, ambalaj ham madde fiyatları, elektrik, doğalgaz, işçilik bedelleri, endüstriyel işleme giderleri, akaryakıt fiyatları, pazarlama ve dağıtım maliyetleri geliyor.

 

 

“YEM FİYATLARINDA YÜZDE YÜZ ZAM OLDU”

 

Geçen yıl 130 TL’den alınan yem fiyatlarının bu yıl 230-240 TL’lere çıktığını kaydeden Çerkezköy ve Kapaklı İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Başaran, “Geçtiğimiz yıldan bu yıla yem fiyatlarında yüzde yüz zam oldu. Devletin eklediği zamla çiğ sütün litre fiyatı 4.70TL olurken, nakliye ve soğutma bedelleri de düşüldüğünde üreticinin eline 4,30 –4,40 TL gibi bir miktar geçiyor. Buna mukabil, market raflarına yansıyan fiyatlar da tabi ki daha yüksek oluyor. Çerkezköy ve Kapaklı’ya geçen seneden beri bizden günlük 5 ton süt çıkıyor, bu sayıda bir değişiklik olmadı” ifadelerine yer verdi.

 

“ELİNE ALDIĞI ÜRÜNÜ RAFA GERİ KOYAN MÜŞTERİLER VAR”

 

Çerkezköy’deki şarküteri esnaflarından Çiftlik Şarküterinin sahibi Kadir Yüzbaşı, “Devletin koyduğu zam, tüm sütvesütürünlerinin fiyatlarına yansıdı. Önceden bir teneke peynir satarken, şimdi yarım teneke bile satamıyorum. Satışlarım yarı yarıya azaldı. Biz esnaf olarak zam gelmesini istemiyoruz hiçbir zaman çünkü satışlarımız düşüyor. Çiğ süt fiyatımız şu an 8 TL. Ambalajlı sütler 10-15 TL arasında. 2 ay öncesinde peynirin tenekesini 750 TL’den alırken şu an bin 250 TL’den alıyoruz. Son iki ayda oldu bu. Ambalajlı süt ve süt ürünlerinde de mesela vakumlu naylon ambalajın kilosu 20 TL iken şu an 70 TL oldu. Eline aldığı ürünü fiyatına bakıp geri rafa koyan müşteriler de var. Fiyat pahalı geliyor, insanlar alamıyor” diye konuştu.

 

 

“DÜŞEN SATIŞLARIMIZA KARABORSACI KRİZİ DE EKLENDİ”

 

AtalToptan Gıda Market çalışanı Hakan Arslan da, “Biz toptancı olduğumuz için stokumuzu önceden yapıyoruz. Fiyatları da diğer marketlere nazaran daha düşük tutabiliyoruz. Ama buna rağmen 2 aydır satışlarımızda yüzde 20 yüzde 30 civarında satışlarımız düştü. Eskiden 3 koli ürün alan müşteri, bir koli alıyor” şeklinde konuştu. Karaborsacı krizi yaşandığını da belirten Arslan,“Yılbaşı geleceği için fiyatlar tekrar zamlanacak bunu herkes biliyor. Karaborsacılar da bu yüzden piyasadan stok çekiyor. Zaten düşen satışlarımıza, karaborsacı krizi de eklendi” derken, Kırklareli Peynircisi’nde satış temsilcisi olarak çalışan Emine Kalaycı ise, “Fiyatlar yükseldiğinden beri bir kalıp peynir alan insanlar artık yarım kalıp alıyor, çeyrek isteyenler oluyor” ifadelerine yer verdi.

 

 Haber / Fatma Nur VURAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10