Yüceer: Bireysel silahlanmadaki artış toplumsal huzur tehdit ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, bireysel silahlanma konusunu TBMM gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, "Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın; aile içi şiddet, kadına

Tekirdağ 8.01.2022 16:09:00 0
Yüceer: Bireysel silahlanmadaki artış toplumsal huzur tehdit ediyor

 

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer son günlerde artan şiddet olaylarının ardından bireysel silahlanma konusunu meclis gündemine taşıdı. Bireysel silahlanma sorununun giderek büyümekte olduğuna ve ivedilikle araştırılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Yüceer, “Türkiye’nin dört bir yanında her yıl ruhsatlı ve ruhsatsız ateşli silahlar ile gerçekleşen binlerce suç vakası medyaya yansıyor. Silah satışlarının ve ruhsatlarının denetlememesi ve silahların internet yolu ile çok düşük fiyatlara kolaylıkla temin edilebilmesi bireysel silahlanma sorununu giderek büyütürken yüzlerce yurttaşımız bu silahların kullanılması nedeniyle yaşamdan koparılıyor. Silahlar, savunma amaçlı gözükseler de çoğu zaman düpedüz suç aletleri olarak kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE DÜNYADA 14. SIRADA YER ALIYOR

 

Türkiye’de bireysel silahlanma konusunda faaliyet gösteren Umut Vakfı’nın çalışmalarına göre Türkiye’nin 178 ülke arasında silahlanma konusunda 14. sırada yer aldığını ifade eden Dr. Candan Yüceer, “Ülkemizde 20 milyonun üzerinde silah olduğu biliniyor. 2020 yılında yaşanan 3 bin 682 silahlı olayda 2 bin 40 kişi ölmüş, 3 bin 688 kişi yaralanmıştı. Henüz resmi rakamlar açıklanmasa da bireysel silahlanmaya teşvik eden politikalar nedeniyle 2021 yılında bu rakamlarda maalesef artış olacağını öngörüyoruz. Silahın şakası olmaz. Eğer bireysel silahlanmanın bu denli artmasına izin vermeye devam edersek toplumsal huzuru ve barışı tesis etmek noktasında büyük sorunlar yaşayacağız” dedi.

 

  TBMM TARAFINDAN ARAŞTIRILMALIDIR

 

Ruhsatsız silahların hangi yollarla temin edildiğinin TBMM tarafından araştırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Yüceer, “ Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) raporunun son 10 yılı kapsayan suç istatistiklerine bakıldığında ruhsatlı ateşli silahlarla işlenen suç sayısının 25 bin 547 ruhsatsız ateşli silahla işlenen suç sayısının ise 159 bin 123 olduğu görülmektedir. Ruhsatlı silahlarda meydana gelen azalmanın tek başına bir anlam ifade etmediği ve asıl odaklanmamız gereken hususun ruhsatsız silahlar olduğu açıkça görülmektedir. Gerek toplumsal huzur gerek toplumsal cinsiyet eşitliği bu hususta ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada, zaruri bir ihtiyaç olmadığı takdirde bireysel silahlanmanın doğuracağı sonuçlar hem bireyin hem de toplumun kaldıramayacağı kadar ağırdır. Ayrıca yaşanan silahlı çatışmaların sonucunda bazen aileler yok olmakta ve silahlı kavgaların sık yaşandığı civarlarda bölge sakinleri kendilerini güvende hissedememektedir” açıklamasında bulundu.

 

“BİREYSEL SİLAHLANMADAKİ BU KONTROLSÜZ GİDİŞE DUR DEMELİYİZ”

 

Bilinçsizce ve gerek olmadığı halde silah edinebilmiş ve taşıma belgesi elde etmiş olan bireylerin silah taşımayı bir iktidar biçimi olarak gördüğünü kaydeden Yüceer, “2020 yılı ve öncesindeki verilerin bireysel silahlanmanın toplumsal yaşama olan etkisini ve acı faturasını göstermesine rağmen ‘Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik'te 11 Eylül 2021’de bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre silah taşıma ruhsatı verilebilecek iş kollarının ve bürokratların kapsamı genişletildi ve bireysel silahlanmanın hızlanmasının önü açıldı. Kontrolsüz ve denetimsiz devam eden bireysel silahlanmanın; aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri olaylarında ve sokak kavgalarında sıklıkla kullanıldığı basına yansıyan olaylarda görüyoruz. Ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadın cinayetlerinin büyük bir çoğunluğu da ateşli silahlarla işlenmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2020 yılı verilerine göre 300 kadın cinayetinden 170’i ateşli silahlarla işlendi. Milletvekilleri olarak bireysel silahlanmadaki bu kontrolsüz gidişe dur demeliyiz. Bireysel silahlanmada hızlı artışın önüne geçilmesi ve boyutlarının araştırılması için hazırladığımız araştırma önergesini Meclis’e sunduk. Meclis’te kurulacak bir komisyonla bu sorun bütüncül bir şekilde ele alınmalı ve bireysel silahlanmanın önüne geçecek tedbirler alınmalıdır” dedi.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10