EYT'lilerin sorunlarının çözümü için 81 ilde eş zamanlı açıklama yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), son yıllarda sıklıkla gündeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlarla birlikte 81 ilde eylem yaptı.

Tekirdağ 16.01.2022 14:49:00 0
EYT

Süleymanpaşa’da gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdal Öztürk, Çorlu EYT SYD Dernek Başkanı Hasan Çebi partililer ve EYT’liler katıldı.

 

BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Başkanı Erdal Öztürk konuşma gerçekleştirerek, “ İlk olarak İstanbul'da; 2015 yılında; Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulması ile başlayan haklı mücadelemiz, kısa süre içinde ülke genelinde teşkilatlanmış farklı illerde de aynı isimle sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri kurulması ile devam etmiştir. 2020 yılına gelindiğimizde mücadelemiz federasyonlaşma sürecini tamamlayarak; tek bir çatı altında EYT Federasyonuna dönüşmüştür. Federasyon Başkanımız Gönül Boran Özüpak’ın önderliğinde yasaların bizlere sağladığı demokratik haklarımızı kullanarak, kırmadan dökmeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Her platformda EYT mağduriyetini anlatmaya, özellikle  EYT'lilerin kimseden lütuf,  hibe talep etmediğimizin altını önemle çizeriz.  Sadece ve sadece anayasal hakkı olan emeklilik haklarımızın peşinde olup insanca yaşayabileceğimiz bir maaşla yaşam sürdürmek İstediğimizi izah etmeye çalışıyoruz ve çeşitli algılarla yol yürütenlere de anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

 

YANIMIZDA OLANIN YANINDA OLACAĞIZ

 

Öztürk “ Bu çalışmalarımız sırasında; Genel başkanımız Gönül Boran Özüpak’ın  söylemlerinde olduğu gibi, haklılığımıza olan inancımızla mücadelemizde, yine  altını çizerek ifade etmek isteriz ki siyaset yapmıyoruz, siyaset bizim için mücadele ettiğimiz bir zemindir. Kurumsal mücadelemizle toplumsal sorun olduğu kabul edilen EYT sorununun çözüm merci siyaset zeminindedir. Bu sebeple bizi anlayan, bizi dinleyen, bize çözümleriyle gelenlerle; kısaca yanımızda olanın yanındayız söylemlerimizle buradayız. Bugün nasıl buradaysak; Her zaman da yanımızda olanların yanında olmaya da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

CHP’nin ülke genelinde gerçekleştirdiği bu etkinliğe Trakya ve Çorlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği yönetimi ve üyeleri olarak katılmış bulunduklarını kaydeden Öztürk, “ Dertlerimize ortak oldukları için, bugün ülke genelinde EYT konusunda böyle bir etkinlik organize ettikleri için merkez teşkilatları başta olmak üzere; CHP'nin Tekirdağ il teşkilatı yönetimine; derneğimiz yönetim kurulu ve tüm üyelerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. STK’ların asli görevlerinden biri tabandaki sorunları tavana iletmektir. EYT Federasyonu ve federasyona bağlı EYT Dernekleri olarak, sorunlarımızı üst makamlara iletme çabası, örnek çalışmaları ile hem siyasetin kaygan zemininde hem de kamuoyunda farkındalık yaratarak büyük başarıyı ortaya koymuştur. Hakları ve alın teri karşılığı elinden alınan olarak verilen mücadelemizde başarı ve haklı gururu yaşamamızda çok büyük katkısı olan EYT Federasyon Başkanımız Gönül Boran Özüpak’a huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

BİZ MİLLETİZ

 

Öztürk, “ Çözüm yolu siyaset zemininde olmasına rağmen; siyaset mekanizmasının EYT meselesine bakış açısı maalesef yanlış bir yöndedir. Bedeli zaten yıllar içinde emekçiler tarafından peşinen ödenmiş bir hak için oturup maliyet hesapları yapmak ve adeta bu iş bize kaça patlar acaba demek bizler açısından garabettir. Zamanında alınan yanlış ekonomik kararların faturası biz EYT’lilere kesilemez. Biz Milletiz. Hak olan hak sahibine kayıtsız ve şartsız şekilde teslim edilmelidir. Devlet millet için vardır. Siyaset yapanlar eğer bir maliyet hesabı yapacaklarsa; sigortalılık süreleri ve prim ödeme günleri açısından yasada talep edilenin 2 katı çalışma sürelerine sahip oldukları halde; EYT'lilerin kavuşamadıkları emekliliklerinin, ailelerine olan maliyetleri hesaplanmalıdır. Bugün her EYT’li yaş haddiyle ve aylık bağlanma oranları sebebiyle 1 ev parası zorunlu halde elinden alınmış, alın terinin karşılığı gasp edilmiştir. Hele bir de yaşı nedeniyle işsiz de kaldıysa; o zaman durum daha da vahim bir hal almaktadır. Unutulmamalıdır ki geciken adalet de bir nevi adaletsizliktir”dedi.Öztürk, “Türkiye’nin en büyük sosyal parası olan  EYT meselesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "öncelikli" gündeminde yer almıyor olması ve bunun da açıkça ifade edilebiliyor olması gerçekten de anlaşılır bir mesele değildir. Ama gelin görün ki Türkiye’nin kangren halini alan hak gaspı iktidar tarafından görmezden gelindi. Gelmeye de devam ediyor. Yıllarca sıranın bize gelmesini bekledik, hep umut ettik. Mücadele verdik. Haklarımızı alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz. EYT’liler için bugün bir yasa çıksa ertesi gün emekli olacakların aylık emekli maaşı ödemelerine getireceği ek en fazla 2 milyar TL civarındadır. Oysa sadece kayıt dışı istihdamın devlete olan aylık maliyeti 6 milyar TL yi geçmektedir. Millet tarafından görülen tablo EYT probleminin çözümü için iddia edildiği gibi ülke ekonomisinin uygun (yeterli) olmadığı değil de finansal tercihlerin EYT' nin çözümü noktasında yapılmadığı tablosudur.  Millet nezdinde bu tercihlerin elbette bir siyasal sonucu da olacaktır. Bu gerçeği kimse yadsıyamaz. EYT' lilerin mutlak sayısı 4,5-5 milyon arasında olabilir. Ama EYT mağduru olarak bakılırsa aileleriyle birlikte bu sayı 15-20 milyonları bulmaktadır. Seçmen nüfusu içindeki bu yüksek oranı göz ardı etmek, sırt çevirmek siyaseten yapılacak en büyük hatalardan biri olmakla birlikte aynı zamanda büyük bir toplumsal sorunu da yok saymaya çalışmak demektir” dedi.

 

BURADIZ DİYORUZ

 

Öztürk,” Anamızın ak sütü kadar helal olan, Anayasanın eşitlik ilkesiyle de hakkımız olan Emeklilik hakkımıza, insanca yaşamaya imkân tanıyacak maaşla kavuşmak mücadelemizin temel taşıdır.  Bugün EYT liler; siyasetçiler için bir oy potansiyeli olarak düşünülecekse Sayın Genel Başkanımız Gönül Boran Özüpak’ın da iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz söylemi ile varız, biriz, tüm EYT ailelerimizle birlikte ve  buradayız diyoruz.  EYT meselesinin bir kez daha farklı bir platformda dile gelmesi konusunda; bu etkinliği düzenleyerek desteklerini esirgemeyen CHP Genel  merkez ve Tekirdağ İli teşkilatı yönetimine teşekkürlerimizi sunarken; bundan sonra da bu şekilde organize edilecek benzer etkinliklerde olacağımızı, her zaman yanımızda olanın yanında bulunacağımızı ifade etmek istiyorum.Saygı ve sevgilerimle, herkese sağlıklı günler dilerim” dedi.

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU  


0282 726 91 91
0282 747 65 10