Köprülü, Bakan Günay’a arkeolojik kazıları sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesinde Tekirdağ??

Çerkezköy 20.12.2011 17:48:00 0
Köprülü, Bakan Günay’a arkeolojik kazıları sordu
“KÜLTÜREL ESERLER DEĞERLENDİRİLEMEDİ”
Türkiye’nin tarihi ve kültürel anlamda en zengin illerinden biri olan Tekirdağ’ın birçok ilçesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi ve kültürel eserlerin gerektiği gibi değerlendirilemediğini savunan Milletvekili Köprülü, “Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri ( Kermeyan) gibi Tekirdağ'ın diğer ilçe sınırları içinde yapılan birçok kazı çalışmasının başta ödeneksizlik olmak üzere birçok sebepten tamamlanamadığı ve kaderine terk edildiği açık. Yine kazı çalışmalarının yapılmadığı yerler de definecilerin hedefi haline geliyor” dedi.
 
BAKAN GÜNAY’A SORDU
Tüm bu sebeplerle bugüne kadar tarihi özellikleri öne çıkarılmayan, tarihi toprak altında yatan Tekirdağ ilinde arkeolojik çalışmaların hak edildiği şekilde yapılarak bu tarihi ve kültürel zenginliklerin Tekirdağ’a ve Türkiye’ye kazandırılması gerektiğini ifade eden Köprülü Ertuğrul Günay’a şu soruları yöneltti: “Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) ve Tekirdağ'ın diğer ilçe sınırları içinde arkeolojik çalışmalar yapılmakta mıdır? Buraların kültür varlığımıza kazandırılması ve söz konusu kültürel değerlerin Tekirdağ turizmine kazandırılması için başka hangi tür projeleriniz bulunmaktadır? Şu anda arkeolojik çalışmaların devam ettiği ilçeler ve buralardaki kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserler nasıl değerlendirilmektedir? Sivil toplum kuruluşları tarafından dile getirilen ödenek yetersizliği sebebiyle kazı çalışmalarının yapılmadığı doğru mudur? Perinthos antik kentinin kurulduğu ve tarihi çok eskilere uzanan Marmara Ereğlisi ilçesinde söz konusu tarihi eserlerin sergilenmesi için bir müze yapılması bakanlığınızca düşünülmekte midir?
 

Çerkezköy Haber / Sevim BOZKURT 


0282 726 91 91
0282 747 65 10