Bakan Kacır: Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz

Çerkezköy’e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Pelsan-Telasis fabrikasının açılışına katıldı.

Tekirdağ 4.05.2024 16:14:00 0
Bakan Kacır: Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz

Cumartesi günü saat 11.00’de gerçekleştirilen açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ali Gümüş, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, sanayiciler, iş insanları katıldı. 

 

500’DEN FAZLA İŞÇİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ 

 

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından konuşan Pelsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şişman, “ Bugün ülkemizin sanayisi adına gerçekten gurur dolu bir gün yaşıyoruz. 1939 başlayan ve kuruluşumuzun 85’inci yılında bugün iki yeni yatırımımız olan Pelsan ve Telasis fabrikamızın açılışını yapıyoruz. Yatırımlarımız şehrimize ve milletimize hayırlı olsun. Şirketlerin sadece işlerini yaparak hayatta kaldıkları günler maalesef geride kaldı. Şirketler faaliyetlerinin yanı sıra artık tedarikçilerinden müşterilerine, liderlerinden çalışanlarına bu süreçlerin her seviyesinde mükemmelliği yakalamak zorundalar. Günümüz iş dünyasında hızla değişen rekabet koşullarında mükemmellik tanımının kapsamı genişledi. 2006 yılında kurulan Pelsan Türkiye’nin ilk nefes alabilen üreten film üreticisidir. 

Kurulduğu günden bu güne sürdürebilirlik, mükemmeliyet mottosuyla 2021 yılında yeni bir yatırıma imza atarak gördüğünüz 55 bin metrekare alanda akıllı fabrikada hizmet vermeye başlamıştır. 500 den fazla işçiye istihdam sağlayan şirketimiz 2013 yılından bu yana İSO ikinci 500 listede yer almıştır. Üretimimizin yüzde 85’ini 88 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık 50 bin ton kapasiteyle ülkemizin ilk 250 ihracatçı firması arasındayız” dedi. 

 

 

 

HAYIRLI OLSUN 

 

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ise yaptığı açıklamada, “ Ülke ekonomisine büyük katkılar sunan bölgemiz firmalarına Pelsan gibi alanında çok ciddi üretim yapan ARGE’ye son derece önem veren firmanın katılmasından dolayı mutluyuz. Farklı sektörlerden 295 firmanın ve 81 bin çalışanın ÇOSB olarak ulusal ve uluslararası pek çok yatırımcının tercihine şayan olmanın gururunu taşıyorum. Pelsan firmasına yeni fabrikalarının hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

CARİ AÇIĞI KAPATACAK ÜRÜNLER ÜRETİYORLAR 

 

Tekirdağ’ın turizm, tarım ve sanayi şehri olduğunu ifade eden Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “ Ekonomimizin yarıdan fazlası sanayiye dayalıdır ki bu Türkiye ortalamasının hemen hemen iki katıdır. Bölgemizde 14 OSB’miz var. 3 tane endüstri bölgemiz var. 3140 tane sanayi tescilli işletmemiz var. Sanayicilerimiz çalışıyorlar. Hepsinden Allah razı olsun. Bölgemize ve ülkemize istihdam sağlıyorlar. İnsanlarımız çalışarak buralarda evlerine ekmek götürüyorlar. Fabrikalarımız diğer taraftan ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırıyorlar. Öyle sanayicilerimiz var ki kendileriyle bire bir tanışma fırsatı buldum. Cari açığı kapatacak ürünler üretiyorlar. Bu yapılan çalışmalar gerçekten çok kıymetlidir. Biz de heyecanlandırıyorlar. Onların sorunlarını çözme konusunda bizi biraz daha azimlendiriyor. Bugün Pelsan firmasının açılışı için buradayız. Bu firmamız hem yenilikleri çok açık. Teknolojiyi takip ediyor. Ürün kalitesini takip ediyor. Rekabetçi olabilmesi için gerekli çalışmaları genç, dinamik bir şekilde yapıyorlar. Ama bizim açımızdan bir özel taraf daha var. O da hayırsever olmalarıdır. Şehrimize okullar yapıyorlar ve o anlamda ilin valisi olarak firmamıza müteşekkirim. Yeni fabrikanın bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

PERÇİNLEYEN BİR TÜRKİYE VAR 

 

Dünyanın ticaret kurallarının yeniden yazıldığı çalkantılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır,  Bu süreçte küresel güç mücadelesi; teknolojik gelişim, dijital dönüşüm ve planlı sanayileşme gibi parametreler üzerinden yaşanıyor. Güçlü Ar-Ge, inovasyon ve üretim ekosistemi inşa eden ülkelerin, gelecekte söz sahibi olacağına hiç şüphe yok. Türkiye olarak bizler de kritik teknolojilerde bağımsızlık, katma değerli üretim ve yüksek teknoloji ihracatını artırma, nitelikli istihdamı sağlama ve topyekûn kalkınma hedefleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz büyük ölçekli yatırımlarla, uyguladığımız uzun vadeli politikalarla sanayi ve teknolojide ülkemize çağ atlatacak adımlar atıyoruz.  Artık dünyayla entegre olup rekabet gücünü artıran, kritik teknolojilere adapte becerisi yüksek bir Türkiye var.  Sanayi sektöründeki istikrarını ve başarısını sürdürülebilirlik, inovasyon ve nitelikli insan kaynağı ile her geçen gün daha da perçinleyen bir Türkiye var” dedi. 

 

 

AŞK VE ŞEVKLE ÇALIŞIYORUZ

 

‘ İnşa ettiğimiz güçlü üretim altyapısı ile ticari araç üretiminde Avrupa lideriyiz’ diyen Bakan Kacır, “ Askeri insansız hava aracı üretiminde, dünya lideriyiz. Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da lideriz, dünyada ikinciyiz. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da lideriz, dünyada dördüncüyüz. Çimento ve demir-çelik üretiminde Avrupa birincisiyiz. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracata sahipken;  Son 12 ayda 257 milyar dolarlık rekor bir ihracata eriştik. Bu ihracat büyük oranda imalat sanayiinden oluşturuyor. Türk sanayisi; ülke ekonomisinde ve kalkınmasında ana aktör hale gelmiş durumdadır.  Şimdi; Cumhuriyetimizin ikinci asrında “Türkiye Yüzyılı”nda; yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat odaklı ekonomi modelimizden taviz vermeden ülkemizi müreffeh yarınlara ulaştırmak amacıyla aşkla, şevkle çalışıyoruz. Yurdumuzun dört bir yanında planlı sanayileşme hamlelerimizi gerçekleştiriyor, katma değer içeren bir üretim anlayışı sergiliyoruz. Sanayimizdeki bu üretim anlayışımızın lokomotif sektörlerinden biri de tekstil sektörüdür. İhracat odaklı büyüme yolculuğumuzun önemli yapı taşlarından tekstil sektöründe, Avrupa’da ve dünyada kendini kanıtlamış bir ülkeyiz. Geçtiğimiz yıl 14,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz sektörde 199 ülke ve serbest bölgeye ürün ihraç ettik” dedi. 

 

İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

 

Bakan Kacır, “ Tekstil sektörümüz, hazır giyim sektörümüzün de kuvvet çarpanı. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam ihracatı 32,9 milyar dolara erişti. Sektörümüz 1 milyon vatandaşımıza doğrudan, 2 milyona yakın vatandaşımıza dolaylı olarak ekmek kapısı olarak kalkınmamızda öncü rol üstleniyor.  Bizler de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ar-Ge ve yatırım teşviklerimizle sektörümüzü güçlendiriyoruz.  Son 22 yılda 15.679 tekstil yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenledik, 1,1 trilyon liralık sabit yatırımı teşvik ederek, bir milyondan fazla yeni istihdamın önünü açtık. Bugün teknoparklarımızda, tekstilde Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelişiminde 45 firmamız kilit rol üstleniyor. 78 Ar-Ge ve 54 tasarım merkezimiz tekstilde üretim altyapımızın gücünü pekiştiriyor.

 

 

Önümüzdeki dönemde sektörümüzün katma değerli üretim altyapısını güçlendirerek, sanayimizin yeşil dönüşüm ve markalaşmaya yönelik adımlarını destekleyerek tekstil sanayimizin iç pazarda ve uluslararası arenada rekabetçiliğini ve marka değerini yükseltmeye devam edeceğiz. Esnek ve hızlı üretim, hızlı teslimat, hedef pazarlara olan yakınlık, kaliteli ve geniş ürün yelpazesi, yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimiyle küresel pazarlarda ön plana çıkan Türk tekstilini dünya pazarında hak ettiği noktaya taşımak için sektör temsilcileriyle yakın iş birliği içinde bulunmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

12 MİLYAR LİRALIK DESTEK SUNDUK

 

Bakan Kacır, “ Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım büyüklüğü 90 milyon dolara ulaşan Pelsan-Telasis Tekstil Fabrikalarıyla da hijyen ve çatı izolasyon sektörümüzün kullandığı, önemli ölçüde dışa bağımlı olduğumuz tekstil ürünlerinin ülkemizde üretimini gerçekleştiriyoruz.   Çevreye duyarlı üretim altyapısıyla organik ve sürdürülebilir üretimi hedefleyen bu tesislerimiz tam kapasiteyle üretime geçtiğinde 900 vatandaşımıza istihdam sunacak. Üretiminin yarısından fazlasını ihraç ederek cari açığımıza azaltmaya katkı sağlayacak.  Bakanlık olarak yatırım teşviklerimizle, bizler de bu iki tesisin üretim yolculuğunda gerekli desteği vermiş bulunuyoruz. Ülkemizin tüm şehirlerinde topyekûn kalkınmayı sağlamak ve refahın toplumun tüm kesimlerine yayılmasını temin etmek adına yurdun dört bir yanında yatırımların önünü açmaya, üretenin yanında olmaya devam edeceğiz.

Avrupa sınır kapılarına yakınlığı, Marmara Denizi ile birlikte Ege’ye ve Karadeniz’e ulaşım kolaylığı, İstanbul'a komşuluğu, cazip yatırım ortamı ve sanayi altyapısı ile Tekirdağ’ımız son 22 yılda önemli bir üretim üssüne dönüştü. Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 920 yatırım teşvik belgesi düzenledik.  407 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 104 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi adına 10 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduk.  Şehrimiz katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını geliştirmek için 1 teknopark, 54 Ar-Ge merkezi ve 13 tasarım merkezini kazandırdık. Firmalarımızın Ar-Ge ve teknoloji odaklı projelerine 12 milyar liralık destek sunduk.  Teknoloji seviyesi yüksek katma değerli ürünlerin üretimini Ar-Ge’den seri üretime destekleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; Tekirdağ’da toplam yatırım büyüklüğü 5,6 milyar liraya ulaşan 9 projeyi destekliyoruz” diye konuştu. 

 

TEKİRDAĞ’IN SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME YOLUNDA SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Bakan Kacır, “ Ergene Havzası Koruma Eylem Planı doğrultusunda sanayimizin Trakya bölgemizde çevreye etkilerini en aza indirmek üzere; ıslah OSB’lerin kurulması, müşterek ileri atıksu arıtma tesislerinin ve Marmara Derin Deşarj Sisteminin yapılması çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

Toplam 16 milyar lira finansman desteği sağladığımız proje kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinden 5’ini devreye aldık.  Bölgede arıtılarak temiz hale gelen suların, denize deşarj edilmesi için yürütülen Derin Deşarj Projesini de tamamladık.  Bu yıl da Ergene havzasında bulunan 2 OSB’nin atıksu arıtma tesisi inşaatı ve Bölgede yer alan 4 OSB’nin atıksularının müşterek arıtma tesisine iletilmesi amacıyla yürütülen kollektör hattı inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz.  Trakya bölgemizde çevreye duyarlı sanayileşmenin öncüsü ve destekçisi olmaya devam edeceğiz. Tekirdağ için ne yapsak azdır. Yatırımlarımızı ve desteklerimizi Tekirdağ’ın sürdürülebilir büyüme yolunda sunmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte Tekirdağ’ın başarılı kalkınma yolculuğunu hep birlikte izleyeceğiz.  Ben bu vesileyle, Tekirdağ’ın potansiyeline inanmış ve güvenmiş sanayicilerimize de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Küresel rekabet yarışında yer almak istiyorsanız, teknolojideki hızlı dönüşüme adapte olmanız, Ar-Ge ekosisteminde daha çok yer almanız gerekiyor.

Bu süreçte, attığınız her adımda size destek olmak için biz de yanınızda olacağız. Tekirdağ’ın Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminde aktif rol alarak, üretim ve ihracatımızda daha çok yer alacağından şüphem yok. Açılışını gerçekleştirdiğimiz her iki tesisimizin hem Tekirdağ hem de ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tesislerimizin faaliyete geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

 

AÇILIŞI YAPILDI 

 

Konuşmaların ardından Pelsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şişman tarafından günün anısına Bakan Kacır’a hediye takdiminde bulunulurken, ardından ise protokol üyelerinin katılımı ile fabrikanın açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından Bakan Kacır ve protokol üyeleri fabrikanın üretim tesislerini gezerek Pelsan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şişman’dan bilgiler aldı.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 747 65 10