Tarih: 22.02.2012 21:42

Basın mensuplarına “olay yeri ve basın” semineri

Facebook Twitter Linked-in

Trakya Medya Mensupları Derneği tarafından ‘Olay Yeri ve Basın’ konulu bir seminer düzenlendi.

 

SIKINTILAR NASIL GİDERİLEBİLİR

 

Çorlu Belediye Memduh Şevket Esendal Salonu’nda dün saat 10.00’da düzenlenen seminere konuşmacı olarak Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Murat Derme, Başkomiser Recep Cingöz ve jandarma başçavuş İlker Çetintepe’nin konuşmacı olarak katıldığı seminerin açılış konuşması yapan Trakya Medya Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun, projeye destek veren Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş ve Cumhuriyet Savcısı Ahmet Murat Derme’ye teşekkür etti. Olay yerlerinde kimi zaman yaşanmaması gereken tatsızlıkların meydana geldiğini belirten Yirun, düzenlenen seminerle bu sıkıntıların nasıl giderilebileceği konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının amaçlandığını ifade etti.

 

“BASIN BİR İHTİYAÇ HALİNE GELDİ”

 

Seminerde konuşan Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş, sanayi devriminden sonra her şeyin hızla geliştiğini ve bu süreçte basının da ekmek su gibi bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Basının da savcılık gibi kamu görevi yaptığını ifade eden Karakuş, “Basınımız haberi yakalama derdinde. Kolluk kuvvetleri ise olay yerindeki incelemeleri tamamlayıp bir an önce dosyayı savcılığa sunma derdinde. Herkes kendi işi doğrultusunda elinden geleni yapıyor. Tabi bu aşamada bazen ufak tefek anlaşmazlıklar olabiliyor. Bu seminerdeki amacımız, bu gibi sıkıntıları nasıl bertaraf edebileceğimizi belirlemek. Umarım düzenlenen bu etkinlik herkes için hayır olur” dedi.

 

SIKINTILAR GENELDE OLAY YERİNDE YAŞANIYOR

 

Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş’un konuşmasının ardından, Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Başkomiser Recep Cingöz ve Jandarma Başçavuş İlker Çetintepe, olay yeri ve olay yerinde uyulması gereken kurallar hakkında bir sunum yaptı. Başkomiser Recep Cingöz, olay yerinden alınacak deliller için Cumhuriyet Savcılığı’nın izninin gerektiğini ve bu delillerin uzmanlar tarafından toplandığını belirtti. Öncelikle olay yerinin emniyet şeridi ile kapatılması gerektiğini söyleyen Cingöz, bu alana olay yeri inceleme ekipleri dışında kimsenin giremeyeceğini ifade etti. Cingöz, “Basın ile yaşanan sıkıntıların başlangıç noktası da burasıdır. Biz o emniyet şeridini hem delillerin zarar görmemesi, hem de mevcut alanda güvenlik amaçlı tedbirlerin alınabilmesi için çekiyoruz” dedi.

 

BİR HATA YANLIŞ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

 

Jandarma Başçavuş İlker Çetintepe de, olay yeri ile ilgili tanımların kanunlarda açık bir şekilde belirtildiğini ifade ederek “Olay yeri, olayın işleniş tarzının belirlendiği yerdir. Olay yeri inceleme ekipleri olayın aydınlatılabilmesi, delillerin tespit edilebilmesi için araştırmaya bu noktadan başlar. En ufak bir hata yanlış sonuçlar elde edilmesine sebep olabilir” dedi. Bu nedenle olay yerine kimsenin sokulmasına izin verilmediğini söyleyen Çetintepe, inceleme esnasında personele olayla ilgili soru sorulmaması gerektiğini belirtti. Çetintepe ayrıca, kamuoyuna yapılan açıklamalarda suçun işleniş tarzı hakkında beyanların verilmesinin de doğru olmadığını söyledi.

 

BASIN ÖZGÜRDÜR

 

Olay yeri ile ilgili yapılan sunumların ardından konuşan Çorlu Cumhuriyet Savcısı Ahmet Murat Derme, basının olayları aktarma görevinin çok önemli olduğunu fakat bunun bazı kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Basının özgür olduğunu belirten Derme, milli güvenlik, kamu güvenliği, devletin sınırlarının korunması gibi durumlarda bu özgürlüğün sınırlandırıldığını ifade etti. Basının haber kaynağını açıklamak zorunda olmadığını belirten Cumhuriyet Savcısı Derme, “Bazı durumlarda suçlu ya da mağdurun kimliği açıkça belirtilmemeli. Yargı kararı kesinleşmeden, doğruluğundan emin olunmayan haberler yapılmamalı. Bir insanın işlediği suç, onun dinine, diline, fiziksel özelliklerine dayandırılmadan aktarılmalı” dedi. Derme, basın ile kolluk kuvvetleri arasında karşılıklı iyi niyet olduktan sonra hiçbir problem çıkmayacağını söyledi. Seminere Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Murat Derme, Basın Savcısı Yiğit Çakmakkaya, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Cemal Dalman, Çorlu İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Kudret Sarıtaş, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemalettin Avcı, Çorlu İlçe Emniyet ekipleri, Çorlu Jandarma Komutanlığı ekipleri ve basın mensupları katıldı. Seminer sonunda Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Karakuş'a plaket, seminere katılanlara da katılım belgesi verildi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ – Cem BÜLBÜL

 
 

  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —