Başkan Ata Perinthos antik kenti kazı alanını ziyaret etti

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Güngörmez ve Bayraktepe mevkiinde sürdürülen kazı çalışmalarını, üçüncü dönemi kapanışı öncesi ziyaret etti.

Marmara Ereğlisi 20.09.2023 10:49:00 0
Başkan Ata Perinthos antik kenti kazı alanını ziyaret etti


2021 yılında başlayan kazı çalışmalarının bu yıl üçüncü dönemi gerçekleştirilen Perinthos Antik Kenti Kazı çalışmalarında bu dönem de önemli bulgulara rastlanıldı. Marmaraereğlisi Belediyesi’nin verdiği destekle kazıların çok daha hızlı ilerlediğini ifade eden Başkan Hikmet Ata, geçmişin izlerini geleceğe taşımak için bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini ifa etti. 


BİZİ HEYECANLANDIRDI 


Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata yaptığı açıklamada, ‘’Geçtiğimiz yıl akropolis bölgesinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ve değerli ekibi tarafından başlatılan kazı bulguları ışığında, yerleşmenin tarih öncesi dönemlere dayandığı ortaya konmuştur. Bu bilgiler ışığında yeni dönem kazı çalışmaları da bizleri oldukça heyecanlanmıştır” dedi. 

 


YENİ KEŞİFLERE İMZA ATACAĞIZ 


Kazı çalışmalarının üçüncü döneminin bayraktepenin denize bakan yamacında gerçekleştiğini belirten Başkan Hikmet Ata,’’Bu bölümde tiyatro yapısının oturma sıralarına ait bloklar ile basamaklara ilişkin kalıntıların bir kısmına ulaşılmıştır. Değerli Kazı Başkanımız Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem erişilen bulguların Roma devrine ait tiyatro yapısı ve Trakya’nın bilinen en büyük tiyatrosu olduğunu belirtti. Kazı çalışmaları her yıl bizleri daha da heyecanlandırıyor. 

 

Bir sonraki dönem çalışmaları merakla bekliyoruz. Hem Trakya’nın hem ülkemizin tarihi turizminin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum. İnanıyorum ki bu güne kadar ülkemizde yapılan önemli arkeolojik kazılar gibi, Perinthos Antik Kenti çalışmaları ile de insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız” dedi. 


KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR


2023 dönemi kazı çalışmalarının son bulmasıyla programın ikinci etabına geçen Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ve ekibi çalışmalarını Perinthos Kazı Evi’nde çıkan bulguların araştırmalarını yapmakla sürdüreceklerini belirtti. Zeynep Koçel Erdem ‘’2021 yılında Belediyemiz girişimleriyle Perinthos antik kentinde yeni dönem bilimsel kazı çalışmaları başlatılmıştır. Çalışmalarla birlikte akropolde (yukarı şehir) ele geçen tarih öncesi seramik parçası ve taş aletler, Perinthos’un iskanının, bilinen MÖ 603/602 yıllarından çok daha öncesine, tarihöncesi dönemlere uzandığını kanıtlamıştır ’dedi


‘’TRAKYANIN BİLİNEN EN BÜYÜK TİYATROSU’’


Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ‘’2022 yılından beri de akropolisin doğusunda yer alan anıtsal tiyatro yapısının sahne binası (scenae) ve oturma sıralarının bulunduğu bölümde (cavea) devam etmektedir. Bu Roma Devrine ait tiyatro yapısı Trakya’nın bilinen en büyük tiyatrosudur ve ölçüleri bakımından Anadolu’nun büyük antik tiyatroları ile boy ölçüşecek niteliktedir. 

 

Günümüzde seyirci oturma sıraları her ne kadar yerlerinde olmasa da, kazı sırasında yaklaşık -5 metrelik dolgu altında bu oturma sıralarına ait bloklar ile aralardaki basamaklara ilişkin kalıntıların bir kısmına ulaşılmıştır. Tiyatro kazısına önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca antik alanda kazı çalışmalarının yanısıra, jeofizik, sualtı araştırmaları, restorasyon, konservasyon, antropolojik ve zooarkeolojik çalışmalar gibi disiplinler arası çalışmalar yürütülmektedir.’’ Dedi.


TEŞEKKÜR ETTİ


Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem Marmaraereğlisi Belediyesi’ne destekleri için teşekkür ederek, ‘’Süre gelen kazı çalışmaları bilimsel veriler toplamanın yanı sıra Perinthos Antik Kenti yapılarının ortaya çıkartılarak hem ilçemiz hem de ülkemizin kültür hayatına ve turizmine kazandırılması amacını da taşımaktadır. 

 

Belediyemizle işbirliğimiz çalışmalarımızda çok daha iyi noktalara gelmemize vesile oldu. Türkiye’deki tüm belediyelere ve tüm arkeolojik kazılara örnek bir çalışma yapıyoruz. Elbette Bakanlığımızın desteğiyle bu kazıları yapıyoruz; ancak yerel destek bizler için oldukça önemli. El birliği ile ilçemizi ülkenin en güzel yerlerinden biri haline dönüştürmeliyiz” dedi. 


Haber/Dilek Hilal DURAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10