Tarih: 20.01.2012 20:38

Fazla kilo ve obeziteye dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

BESLENMENİN ÖNEMİ
Beslenmenin; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacı olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Mehtap Şen, “İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır” açıklamasını yaptı.
ENERJİ DENGEDE TUTULMALI
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini vurgulayan Mehtap Şen, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusunun oluşturduğunu ve bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üstüne çıkmasının obeziteyi oluşturduğunu belirtti. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolandığını ve obezite oluşumuna neden olduğunu ifade eden Şen, “Günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (yüzde 20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır” dedi.
HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Dünyada obezitenin görülme sıklığı ile ilgili de bilgiler veren Şen, obezitenin küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna ve hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezitenin her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çekti. Yapılan araştırmalara göre 2008 yılında dünyada 400 milyon insanın obezite, 1.4 milyar insanın da fazla kilolu olduğu sonucunun ortaya çıktığını ifade eden Şen, 2015 yılında obezite kişi sayısının 700 milyona, fazla kilolu kişi sayısının da 2.3 milyara çıkacağının öngörüldüğünü söyledi. Türkiye’de obezitenin görülme sıklığı ile ilgili de bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Mehtap Şen, Türkiye’de de obezitenin görülme sıklığının gün geçtikçe arttığını ifade ederek  Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nce 7 coğrafik bölgede seçilen 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15 bin 468 birey üzerinde yapılan “Sağlıklı Beslenelim Kalbimizi Koruyalım” çalışmasına göre, erkeklerde obezite görülme sıklığının yüzde 21.2, kadınlarda ise yüzde 41.5 olduğunu belirtti.
EN DÜŞÜK GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGE DOĞU ANADOLU
Bölgesel dağılımlar göz önüne alındığında obezitenin en düşük görüldüğü bölgenin Doğu Anadolu ve en yüksek görüldüğü bölgenin de İç Anadolu Bölgesi olduğunu ifade eden Mehtap Şen, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı- Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğünce yapılan beyana dayalı “Ulusal Hanehalkı Araştırması” sonuçlarına göre; ülkemizde 18 yaş ve üzeri bireylerde fazla kilolu olanların sıklığının yüzde 31.35, obezite sıklığının ise yüzde 12.02 olarak tespit edildiğini belirtti.
OBEZİTE RİSKİ KADINLARDA DAHA FAZLA
Cinsiyete göre değerlendirildiğinde ise kadınların yüzde 28.93’ünün fazla kilolu, yüzde 14.49’unun obez, erkeklerin yüzde 33.64’ünün fazla kilolu, yüzde 9.70’inin ise obez olduğu sonucunun ortaya çıktığını ifade eden Şen, Tekirdağ’da yapılan çalışmalar kapsamında da 10-15 Nisan 2011 tarihleri arasında Bakanlığık tarafından tesadüfi seçilen 74 kişiye “Türkiye Obezite Algı Araştırması” yapıldığını ve raporlama çalışmasının devam ettiğini söyledi.
BESLENME VE SAĞLIK ARAŞTIRMASI YAPILDI  
Şubat- Mart 2012 dönemi içerisinde İlköğretim okullarında ve Ortaöğretim okullarında Fen Bilgisi ve Biyoloji öğretmenlerine Beslenme ile ilgili eğitici eğitim düzenlenmesinin planlandığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Mehtap Şen,  “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması Tekirdağ’da 11 kişilik ekip tarafından 7 Haziran 2010 ve 30 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Saha çalışması TÜİK tarafından örneklem yoluyla seçilen Merkez, Çerkezköy, Çorlu, Marmara Ereğlisi, Hayrabolu ve Saray’da tarafımıza gönderilen açık adresleri belirtilmiş hanelerde uygulandı. İlimizde 360 hane Araştırma kapsamında ziyaret edildi. Söz konusu çalışmada; kişilere anket uygulanmış (hane halkı, aile, hane beslenme alışkanlıkları, kişisel sağlık bilgileri, fiziksel aktivite ve anne sağlığı, gıda tüketim sıklığı vb), bir günlük besin tüketimi ve fiziksel aktivite formu uygulanarak, antropometrik ölçümler ve fiziki muayene yapılmış, kan ve idrar numuneleri alındı. Saha araştırmasında 254 kişi ile anket çalışması yapıldı, bunlardan 216 kişinin kan ve idrar numuneleri alındı. Bakanlığımız tarafından Araştırmamızın veri girişleri tamamlandı, numune analiz sonuçları kişilerin kendilerine ve bağlı bulundukları Aile Hekimlerine gönderildi. Araştırmanın raporunun Bakanlığımız tarafından Şubat 2012’de açıklanması bekleniyor” dedi.

Haber / Sevim BOZKURT 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —