Kutlu doğum haftası dolu dolu kutlanacak

Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna önceki gün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çerkezköy 20.04.2017 19:24:00 0
Kutlu doğum haftası dolu dolu kutlanacak

Kutlu Doğum haftasını dolu dolu yaşacaklarını kaydeden Tuna;” Bugün saat 14.00’de Osmanlı Camii önünden başlayıp Halk Eğitim Merkezine kadar mehteran yürüyüşümüz olacak. Ayrıca Halk Eğitim Merkezinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mustafa Kutlu’nun “ Hz. Peygamber ve güven toplumu” konulu konferansı olacak” dedi.

 

“ARDI ARKASI KESİLMEMEKTEDİR”

 

İlçe Müftüsü Yusuf Tuna “ Kainat, Cenab-ı Hakk’ın insanoğluna emanetidir. Bu kıymetli emanet her anlamda güveni, istikrarı, huzuru ve barışı hak etmektedir. Hâlbuki bugün insanlık emanete hakkıyla riayet edemediği için küresel ölçekte bir güven bunalımı yaşamaktadır. Bireyler ve toplumlar arası ilişkileri sarsan, insanın tabiatla ilişkisini bozan ve dünyanın her geçen gün daha güvensiz hale gelmesine sebep olan hadiselerin ardı arkası kesilmemektedir. İslam karşıtlığı ayrımcılık yabancı düşmanlığı ırkçılık ve nefret suçları artmakta, terör ve şiddet masum canlara kıymaya devam etmektedir. Terör örgütleri desteklenerek vekâlet savaşlarına maşa yapılmakta, mezhep ve meşrep farkları üzerinden fitne, fesat ve husumet tetiklenmektedir. Zulüm ve haksızlık işgal ve sömürge çağdaş yöntemlerle algı operasyonları ve manipülasyonlarla sürdürülmekte, habis menfaatler uğruna nice cinayetler, katliamlar, cürümler işlenmeye devam etmektedir” dedi.

 

“BEŞ TEMEL DOKUNULMAZLIK KONUSU BELİRLENMİŞTİR”

 

Bu kargaşa karşısında güvensizlik ve istikrarsızlık yaşayan insanoğlunun, doğduğu günden itibaren başlayıp hayatı boyunca devam eden güven ihtiyacını karşılamak için teknolojinin imkânlarını seferber ettiğini kaydeden Tuna; “Sınırlara güvenlik duvarlı örülmekte sokaklar, caddeler, işyerleri, alışveriş merkezleri hava alanları kameralarla gözetlenmektedir. Olağanüstü güvenlik önlemleri alınmasına rağmen kuşku, korku ve tedirginlik halinin giderilmemesi akıllara şu soruyu getirmektedir. Acaba” Güvenen ve kendisine güvenilen insanı “ inşa etmek’’, “ güven toplumunu” tesis etmek adına takip edilen yol yanlış olabilir mi? Dünyayı kuşatan güven problemi öyle boyutlara ulaşmıştır ki, insanın en temel dokunulmazlık alanlarında bile kendisini emniyet içersinde hissetme imkanı son derece daralmıştır. İslam âlimleri, dinin gayesini güvenlik perspektifinden okurken” zaruret-ı hamse” başlığı altında beş temel dokunulmazlık konusu belirlemişlerdir. Irk, din, din, yaş da cinsiyet farkı gözetilmeksizin her insanın eşit biçimde sahip olduğu bu güvenlik hakları “ din, akıl, can, mal ve nesil güvenliği “ şeklinde açıklanır. Bazı âlimler bu beş gayeye, Allah’a kulluk, yeryüzünün imar edilmesi, sosyal düzen ve istikrarın sağlanması, hürriyet ve adaletin temini gibi yan unsurları da ilave etmişlerdir. Sonuçta insanoğlu için korkudan azade, emniyet içinde bir hayat sürme gayesi vazgeçilmezdir. Bugün, saydığımız beş alanda güvenliğimiz ihlal edilirken, sadece bizim değil, ortak yurdumuz olan dünyamızın da güvenliği ve geleceği tehlike altındadır. İnsanoğlu hırsına, tamahına, kibrine, hükümranlık arzusuna yenilmiş, maddi menfaatleri ve çıkar savaşları için attığı umarsız adımlar yüzünden tabiatın dengesini bozmuş, yeryüzünde fesat ve bozgunculuk için yeni kapılar açmıştır. Denizler, akarsular, toprak ve hava kirlenmiş, bitkiler ve canlılar âlemi zarara uğramış nesillerin sağlığı ve huzuru göz ardı edilmiştir” diye konuştu.

 

“FARKINDALIK OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİK”

 

Tuna; “ Üzülerek ifade edelim ki tüm bu yaşanan olumsuzluklardan müminler topluluğu da kendisini koruyabilmiş değildir. Tarihte “ selam ve aman yurdu” olarak bilinen güvenliğin, kardeşliğin, huzurun timsali olan İslam beldeleri bugün karanlık ve kuralsız savaşların pençesinde can çekişmektedir. Saldırı ve çatışmalar şiddet ve terör, İslam coğrafyasını kan ve gözyaşıyla karmış, kültür ve medeniyetimizin zengin mirası tarumar edilmiş, şehirler harabeye dönmüştür. Müslümanların can, akıl, mal ve nesil emniyeti, ırz ve namusu onur ve haysiyeti pare pare olurken, dahası din emniyetleri de büyük bir tehdit ve tehlike altına girmiştir. İşte bütün bu gerçekler karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 2017 Kutlu Doğum Haftasının temasını “ Hz. Peygamber ve Güven toplumu” şeklinde belirledik. Bu temanın yurt sathında ve gönül coğrafyamızda işlenmesiyle barış ve güven toplumu olabilmek için, yeniden emin peygamberin emin ümmeti olabilmek için mümin gönüllerde bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefledik.

 

“İHSAN EDEN DEMEKTİR”

 

Güvenin inanmak, emin olmak, endişelerden sıyrılmak ve korkuları bir kenara bırakmak olduğunu kaydeden Tuna “ Din-i Mümin-i İslam da iman ile güven arasında çok güçlü bir ilişki mevcuttur. İman eden kimse anlamına gelen ‘mümin’ güvenilir insan anlamına gelen ‘emin’ güven, güvence ve güvenlik anlamına gelen ‘emniyet’, can ve mal güvencesi anlamına gelen ‘eman’ hıyanetin zıttı olarak kullanılan ‘emanet’ kavramları, aynı kökten beslenmektedir. Bu kökün bağlandığı nokta ise yüce yaratıcının mahlûkata sağladığı  sonsuz güvendir. İslam’a göre güvenin yegâne kaynağı Cenab-ı Hak’tır. Yüce rabbimizin esma-i hünsasından biri olan ‘El Mümin” huzur esenlik ve güven veren kendisine güven duyulan emniyet ihsan eden demektir. Dolayısıyla Allah’a iman eden bir mümin, kendisinin de bir parçası olduğu varlık âleminin Yüce Allah’ın himayesi koruması ve garantisi altında olduğunu inanır. Mümin Yüce Allah’ın kudretine teslim olan zihnini ve yüreğini en sağlam, baki, değişmez nesnede yaslayan böylece huzura kavuşturan kimsedir” açıklamasında bulundu.

 

“GÜVENLE YOL ALMALIYIZ”

 

Tuna “ Kısacası eman ve güvenin inşası öncelikle insanın kendi nefsinde başlar. Ne kadar dış tedbirler, güvenlik kalkanları oluşturulsa oluşturulsun eğer insan işten gelen inancından beslenen bir güven karakteri geliştirememişse, hepsi başarısızlığa mahkûm olacaktır. Çünkü imanı dilinde kalan ve benliğini kaplamayan her insan dinine olan güveni zayıf olduğu nispette insanlara olan güvenini ve güvenirliğini de kaybedecektir. Diğer taraftan tek başına kaldığında bile Allah’ın gözetiminde olduğunun farkında olan iman, ihsan ve ihlâs sahibi bir Müslüman sadece kendi güvenliği için değil, insanlığın ve tabiatın güvenliği için de emek vermekten kaçınmayacaktır. Bugün omuzlarımızdaki yükü, dağlara emanet edilemeyip bize tevdi edilen o ağır yükü hissetmeye, emanet bilincini, yeniden kuşanmaya muhtacız. Göğsümüze emanet edilen imanın, kalbimize emanet edilen ihsanın, aklımıza emanet edilen idrakin gereğini yapmalıyız.  Zaman ve insana dair güvensizlik söylemlerine aldanmadan, pes etmeden, cesaretimizi yitirmeden eman toplumunun oluşumunda payı bulunan emin insanlar olmak için çaba sarf etmeliyiz. Halife olarak yeryüzünü imar etmekte mükellef olduğumuz bilinciyle, hakikatin ve adaletin gücüne duyduğumuz sarsılmaz güvenle yol almalıyız. İslam’ın tarihsel tecrübesi bizlere güven toplumun niteliklerine dair açık ipuçları verirken, yüreğimizin sesi ve inancımızın güvencesi bize bugün de İslam toplumlarını güven iklimine taşıyacak imkân ve kararlılığı sunmaya muktedirler.

 

“HAFTAYI DOLU DOLU YAŞAYACAĞIZ”

 

Kutlu Doğum haftası etkinlikleri kapsamında 21 Nisan Cuma( Bugün)  saat 14.00’de Osmanlı Camii önünden başlayan Mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşü yapılacağını kaydeden Tuna “ Aynı gün saat 15.00’de Halk Eğitimi Merkezi salonunda Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mustafa Kutlu’nun Hz. Peygamber ve Güven toplumu konulu konferansı olacak. Saat 16.00’da İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin ilahi korosu ve öğrencilerle ödül takdimi yapılacak’’ dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10