Gözden kaçırmayın

Okullara Okullara "10 Kasım Atatürk'ü Anma Etkinlikleri" yazısı gönderildi

Kahraman, "Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı temaslar sonucunda siyasi partilerimizin yeni bir Anayasa çalışmasının başlatılması yolundaki olumlu yaklaşımlarını da göz önüne alarak TBMM'de grubu bulunan 4 parti AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Sayın Genel Başkanlardan yeni bir Uzlaşma Komisyonu kurmamız ve önceki komisyon gibi her partiden 3 kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim" dedi.
"DEMOKRATİK BİR YAPIYA KAVUŞMAMIZI SAĞLAYACAK YENİ ANAYASA İNŞA ETMELİYİZ"
Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Kahraman, TBMM Tören Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında yeni Anayasa konusunda bir uzlaşma olduğunu vurguladı. Kahraman, "Bugünkü Anayasa'mızın toplumumuzun ve devletimizin ihtiyaçlarına cevap veremediği, yetersizliği ortak bir kanaat haline gelmiştir. Yeni bir Anayasa yapılması hususunda genel bir mutabakat ve uzlaşma vardır. İnsana öncelik tanıyan, insan hak ve hürriyetlerine dayalı, hukuk devleti ilkelerini özümsemiş, çoğulcu, demokratik bir yapıya kavuşmamızı sağlayacak yeni bir Anayasa inşa etmeliyiz" diye konuştu.
"KOMİSYON UZUN BİR SÜRE ÇALIŞARAK ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİ"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Meclis'in 24'üncü Dönemi'nde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Kahraman, yeni Anayasa yapımı sürecinde bu çalışmalardan faydalanılacağına dikkat çekti. Meclis Başkanı Kahraman, "Bilindiği gibi TBMM 24'üncü Dönemi'nde Meclis'te grubu bulunan 4 partinin AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi'nin katıldığı ve her partiden eşit sayıda 3 kişide temsil edildiği 12 kişilik bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon uzun bir süre çalışarak önemli mesafeler katetti. 77 toplantı gerçekleştirdi. 160 sivil toplum kuruluşunu dinledi. 165 üniversiteden, 78 il barosundan, 60 siyasi partiden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlardan, yüksek yargı organlarından ve sendikalardan 19 bin dernek ve vakıftan ulusal ve yerel televizyon kanallarından ve radyodan görüş istedi. Anayasa hukukçusu akademisyenlerle toplantılar yapıldı ve görüş ve düşünceler alındı. Bu vesileyle Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapanlara, katkı sağlayanlara takdirlerimi sunuyor ve teşekkür ediyorum. Bu çalışmalardan yeni dönemde azami ölçüde faydalanacağı, kalınan noktadan yola çıkılarak zaman kaybının önleneceği tabiidir" ifadelerini kullandı.
"GENEL BAŞKANLARDAN YARDIM VE DESTEKLERİNİ BEKLEMEKTEYİM"
Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarına davet mektubu göndereceğini söyleyen Kahraman, "Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı temaslar sonucunda siyasi partilerimizin yeni bir Anayasa çalışmasının başlatılması yolundaki olumlu yaklaşımlarını da göz önüne alarak TBMM'de grubu bulunan 4 parti AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Sayın Genel Başkanlardan yeni bir Uzlaşma Komisyonu kurmamız ve önceki komisyon gibi her partiden 3 kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim. TBMM'nin 26'ncı Dönemi'nin büyük bir başarısı ve hizmeti olacak yeni bir Anayasa'nın ortaya çıkmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.
"UZLAŞMA KOMİSYONU ÇALIŞMA ESASLARINI DÜZENLEYEN BİR METİN ORTAYA KOYACAK"
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kahraman'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa'ya ilişkin 2 değişiklik teklifinin halk oylamasına sunulması yönündeki açıklaması soruldu. Kahraman, "Eskiden olduğu gibi bir Uzlaşma Komisyonu kurulduğunda çalışma esaslarını düzenleyen bir metin ortaya koyacaklar. Toplantı şekli, meydana gelecek metnin şekli, Meclis'e sunulacak metin, dilek ve temennileri onlar aktaracaklar. Geleceğe ait bir karardır diyorum" diye yanıt verdi.

"UZLAŞMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞI'NI BEN YAPACAĞIM"
Komisyonun başkanlığını kendisinin yapacağını belirten Kahraman, "Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'nı ben yapacağım. Kısa zamanda bitmesini istiyoruz. Çalışma takvimini komisyonumuz çalışmasında ortaya koyacaktır" dedi.
"ÖNCEKİ ÇALIŞMALARDA FEVKALADE YOL KATEDİLMİŞ OLDUĞUNU GÖRDÜM"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun önceki dönemde önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Kahraman, "Önceki çalışmalarda fevkalade yol katedilmiş olduğunu gördüm. 60 maddede mutabakat sağlanmış. 172 maddeyi ele almışlar. 60 maddenin dışındaki 112 maddede görüş beyan edilmiş, bütünüyle ele almışlar. Güzel bir netice ortaya çıkmış. O bakımdan çok faydalanacak bir çalışma olarak görüyorum. Bundan ne kadar istifade edilecek, hangi yoldan gidilecek, önce 60 madde mi ele alınacak yoksa tekrar mı başlanacak bu husustaki takdiri komisyona bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.
"KATILACAKLARINI ZANNEDİYORUM VE TEMENNİ EDİYORUM"
Davet mektubu göndereceği genel başkanlardan olumlu yanıt beklediğinin sinyalini veren Kahraman, "Grubu olan 4 partimiz var. Bu 4 partinin 4'ünün de genel başkanlarına ben mektubumu yazacağım ve davetimi ileteceğim. Katılacaklarını zannediyorum ve temenni ediyorum" diye konuştu.
"BİR KONSENSUS SAĞLANACAĞINA BEN YÜREKTEN İNANIYORUM"
Yeni Anayasa konusunda konsensus sağlanacağını savunan Kahraman, "Bence yeni bir Anayasa çıkar. Niye çıkar? Bu Anayasa'nın askeri rejiminin kabul ettiği bu Anayasa'nın uygun olmadığı, gelişmeye mani olduğu, çoğulcu demokratik sisteme aykırı olduğu ifade ediliyor. Yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça hiç kimse bunun böyle devam etmesini istemez. Şu veya bu şekilde muhakkak ki anlaşma olacaktır. Ben bunda çok ümitvarım. Bütün partiler beyannamelerinde bu ihtiyacı hep ortaya koymuşlardır. Neden birleşilmesin? Niye ayrı olunsun? Bir ihtiyaç olduğu ortada. Bir konsensus sağlanacağına ben yürekten inanıyorum" açıklamasında bulundu.
"MEKTUPLARI BUGÜN GÖNDERİYORUM"
Siyasi parti liderlerine davet mektuplarını bugün göndereceğini açıklayan Kahraman, "Ben bugün mektupları inşallah gönderiyorum. Bundan sonra bir de İçtüzük çalışması yapacağız. Onda da yine bir konsensus var. Onun için de davette bulunacağım. Ama ilki bu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ait davettir. Bugün o mektupları göndereceğim" dedi.

"BU SİSTEM ŞU YA DA BU İSİM ALTINDA ELDEN GEÇİRİLMELİDİR"
Meclis Başkanı Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Önüne maniler çıkmayan, hakları ve hürriyetleri tanımış, uyum içinde bir Türkiye istiyoruz. Üç tane ana sistem var. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve bugün içinde olduğumuz parlamenter sistem. Hepsinde esas kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığı demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin olması ve bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da kabul edeceği bir yapı ortaya konulması benim temennimdir. Bugünkü sistemle sıkıntılar çeken bir Türkiye'deyiz. Bu sistem şu ya da bu isim altında elden geçirilmelidir"
"BEN MECLİS'İN MİLLETİN HAKİMİYETİNİ TEMSİL EDEN YENİ BİR ANAYASA YAPACAĞINA İNANIRIM"
Kahraman, "Benim görüşüm ben Meclis'in milletin hakimiyetini temsil eden yeni bir Anayasa yapacağına inanırım. Düzenlemeyi beraber neticelendireceğimize inanıyorum" diye yanıt verdi.
"10 GÜN OLABİLİR, 15 GÜN OLABİLİR"
Siyasi parti genel başkanlarının mektuba yanıt vermeleri konusunda kesin bir süre belirtmeyen Kahraman, "Belli bir zaman içinde yanıt vereceklerdir. Ne kadar tez harekete geçersek o kadar faydalı olur. Bu 10 gün olabilir, 15 gün olabilir" dedi.
"BAŞKANLIK HER YERDE FARKLI FARKLI VAR"
Başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik sorulan bir soru için Meclis Başkanı Kahraman, "Başkanlık çeşitli ülkelerde var. Her yerde farklı farklı var. Üniter yapıya hangisi uygunudur, hangi ülke doğrudur. Bunlar hep çalışmayla anlaşılacaktır" ifadelerini kullandı.