Tarih: 01.07.2018 20:02

Öğrenciler sınavda veliler dışarıda ter döktü

Facebook Twitter Linked-in

Çerkezköy’de Cumartesi günü 25 okul merkezinde yapılan ilk oturum Temel Yeterlilik Testine 7 bin 212, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik testine 6 bin 32, Yabancı Dil Testinde 316 öğrenci ter döktü.

 

Tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de bu yıl ilki gerçekleştirilen YKS’ninbirinci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nın (TYT) ardından, dünde ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) heyecanı yaşandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekleri okula gitmeye çalışan öğrenciler, geç kalmamak için adeta zamanla yarıştı. Tek oturum olarak 135 dakika sürecek sınav için öğrenciler önceden belirlenen okullarda dersliklere alındı. Saat 10.15'de başlayan sınav için 09.00'da açılan kapılar, 10.00'da kapatıldı. Okul önlerinde sıkı denetim alan polis ekipleri, sınava giren öğrencilerin üzerlerini arayıp, kimlikleri kontrol etti. Adaylar sınav heyecanı yaşarken, yakınları da dışarıda gölgelik alanlarda bekleyerek ve dua ederek bekledi. Sınava giriş saatini kaçıran bazı öğrenciler içeri alınmadı. Sınava girişte ÖSYM'nin koyduğu yasaklar aynen uygulandı.

 

 

TYT’DE 120 SORU YÖNELTİLDİ

 

 

Cumartesi günü yapılan TYT sınavında adaylar 135 dakikada  40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu sorulacak. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorularını cevaplarken, Pazar günü gerçekleştirilen AYT testinde ise adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltildi. AYT testi ise 180 dakika sürdü. YKS'nın üçüncü ve son oturumu olan ve Çerkezköy’den 316 adayın başvurduğu Yabancı Dil Testi'ne (YDT) katılan adaylar ise 15.30'da sınava girdiler.

 

 

AİLELERİ TESELLİ ETTİ

 

 

Sınav sonrası kimi adaylar sevinç gözyaşları dökerken, kimi adaylar ise bir yıllık emeklerinin boşa çıktığını ifade ederek gözyaşları içinde ailesinin tesellilerini dinledi. 

 

 

SÜRE SIKINTISI ÇEKTİK

 

 

Üniversite sınavı sonrası sınav sorularını yorumlayan adaylar AYT'ninTYT'ye göre daha zor olduğunu belirterek; birinci oturum olan Temel Yeterlik Testi sınavında soruların kolay olduğunu ancak sürenin yetersiz olduğunu, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi sınavında ise soruların kolay olduğunu ancak süre sıkıntısı çektiklerini ifade etti. 

 

 

KİMİNE GÖRE SÖZEL DERSLER, KİMİNE GÖRE SAYISAL DERSLER KOLAY

 

 

Kimi adaylar sayısal derslerin zor olduğunu ifade ederken kimi adaylar ise sözel derslerdeki soruların uzun olmasından dolayı zorluk çektiklerini belirtti.  AYT’de matematik sorularının zor ve anlaşılmaz olduğunu söyleyen adaylar soruların hiç beklendiği gibi olmadığını ifade ederek 8-9 ay çalışıp emek verdiklerini ve çalışmalarının karşılığını almak istediklerini belirtti. TYT'nin ilk sınav olması nedeniyle daha stresli ve heyecanlı olduğunu dile getiren adaylar AYT'ye biraz daha sakin ve stressiz girdiklerini açıkladı. TYT'de soruların daha uzun olduğunu, AYT'nin daha kısa ve bilgiye dayalı olduğunu ifade eden adaylar Coğrafya Testi'nin daha zor olduğunu belirterek edebiyatın kolay olduğunu söyledi.

 

ADAYLAR İÇERİDE TER DÖKERKEN VELİLERİN DIŞARIDA HEYECANLI BEKLEYİŞİ SÜRDÜ

 

Adaylar sınavda ter dökerken velilerde dışarıda büyük bir heyecanla sevdiklerini bekledi. Heyecanlı bir bekleyiş içinde olduklarını ifade eden veliler; "Her anne ve baba gibi çocuklarımızın başarılı ve mutlu olmasını istiyoruz. Çocuklarımızla birlikte bir yıl boyunca vermiş olduğumuz emeklerin boşa çıkmasını istemiyoruz. Anne baba olarak bugün olduğu gibi çocuklarımızın her zaman yanındayız. Sınavdan iyi bir sonuç alamasalar da bunun bir son olmadığını ve her şeyin bir sınavdan ibaret olmadığını onlara hissettirmeye çalışıyoruz. Sadece onların iyiliğini istiyoruz" dedi.YKS sınav sonuçları ise 31 Temmuz’da açıklanacak.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA-Hilal ÇARIKÇI

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —