Siyaset Akademisi’nde renkli final

Akademinin son konukları Siyaset Akademisi Koordinatörü Hamdi Turşucu, Doç. Dr. Hamit Emrah Eriş ve TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan oldu. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitim sa

Siyaset Akademisi’nde renkli final

 Çerkezköy Haber - Siyaset Akademisi’nin bu yıl ilk kez Çerkezköy’de düzenlenen ve 8 Nisan’da başlayan ‘Lider Ülke Türkiye-3’ konulu dördüncü eğitim programının son hafta eğitimleri önceki gün gerçekleştirildi.

64 MERKEZDE YAPILDI

Siyaset Akademisi’nin son hafta programında ilk olarak Siyaset Akademisi Koordinatörü Hamdi Turşucu söz aldı. Akademinin 64 merkezde gerçekleştirilmekte olan bir organizasyon olduğunu söyleyen Turşucu, “Siyaset Akademisi, siyasal olduğu kadar sosyal bir organizasyondur. Derslerin yarısı akademik başlıklar, dörtte biri deneyim paylaşımı ve kalan kısmı da kişisel gelişim başlıklı olarak planlanmıştır” dedi. Akademinin sonunda sınav da yapılacağını belirten Hamdi Turşucu, “Bu sınav ne dünyanın başıdır, ne de dünyanın sonu” dedi. 5 bin katılımcının girmesinin beklendiği sınavda 50 soru sorulacağı ifade edildi. Turşucu, AK Parti’nin Siyaset Akademisi’ni düzenlemesinin nedeninin, dinamik kalmak olduğunu söyledi.

ŞEHİRDE YAŞAYAN İNSAN ORANI YÜZDE 77

Programda ‘Kentleşme ve Kentleşme Sorunları’ konulu bir sunum yapan Siyaset Akademisi Genel Koordinatörü Hamdi Turşucu konuşmasında kentleşmenin iki önemli faktörünün Tarım ve Sanayi oluşturduğunu dile getirdi. Turşucu, kentlerde yaşayanların toplum nüfusuna oranının yükselmesiyle tarih bilinci ve kimlik bilincinin ön plana çıktığını vurguladı. Hamdi Turşucu, nüfusun 13 milyon olduğu Cumhuriyet döneminde kentlerde yaşayanların toplam nüfusa oranı yüzde 15 iken, 2011 yılında bu oranın yüzde 75-80'e yükselme göstermesi, toplumun beklentilerinde farklılaşma olduğunu, dolayısı ile siyasal, sosyal, ekonomik beklentilerinde artma meydana getirdiğini ifade etti. Kentleşme ile alakalı da bilgiler veren Turşucu, 500-600 yıl önce şehirde yaşayan insanların oranının yüzde 2 olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 77'ye ulaştığını kaydederek, kırsal kesimden kentlere akın akın göç olduğunun altını çizdi.

BEN KİMİM, NEREDEN GELDİM, NEREYE GİDİYORUM

16 Büyükşehir’de yaşayan nüfusun toplam oranının şu anda yüzde 49 olduğunu ifade eden Hamdi Turşucu, “Batıda kırsal kesimden kentlere göçler başladı. Yalnızlık, yabancılaşma hissi, patlama öncesi belirtiler ortaya çıktı. Bu belirtiler 1800'lü yıllardaydı. Bu düşünceler sırasında iki konu akla geldi; 'Ben kimim ve ben nerden geldim, nereye gidiyorum?'” diye konuştu. Siyasetin, çıkan çatışmalara veya çıkması muhtemel çatışmalara çözüm arama süreci olduğunu söyleyen Turşucu, “İradelerimiz aracılığıyla yeni bir denge oluşturmaya çalışıyoruz. Orta çağda, bolluğun olduğu yerde bir çatışma olur mu? Mülkiyet kavramı olmayınca, bir otoriteye ihtiyaç yok. Orta çağdan sonra sanayi toplumuna geçiliyor. Yani 1800'lü yılların ortasından bahsediyoruz. Sanayi toplumunun belirgin özelliklerinden bir tanesi de mülkiyet kavramıdır. 1800'lü yılların ortasına dönecek olursak, sanayileşme ile beraber öyle bir rekabet ortaya çıkıyor ki, herkes malını mülkünü satıyor. İnsanlar ya işçi olmak zorunda kalıyor ya da işsiz. Bu aşamanın sonunda öyle bir sıkışma yaşanacak ki, işçiler olarak büyük bir devrim yapılacak. Sosyalist bir devrim yaşandı ve merkezi bir otorite oluştu” dedi.

SİYASET ERDEMLİ, POLİTİKA İSE HAİNLİK OLARAK ALGILANIYOR

Programda daha sonra konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hamit Emrah Beriş ise demokrasi ile diğer yönetim şekilleri arasında farklılıkları katılımcılara anlattı. Politika ve Siyaset kavramlarının aynı şeyi ifade ettiğini, ama bu kavramların halk arasında farklı çağrışımlar oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Beriş, “Her iki kavram aynı şeyi ifade ediyor ama halk, Siyaseti erdemli şekilde tanımlarken, Politikayı hinlik şekilde algılıyor” dedi. Siyasetin iki kişinin olduğu yerde başladığını kaydeden Hamit Emrah Beriş, “Davranışlarımızı toplumsal kurallara göre düzenliyoruz. Buna genel siyaset denir. Her ülke siyasetle yönetilir. Krallarda siyasetle ülke yönetir, ama en kabul gören yönetim şekli ise demokrasidir. Demokrasilerde yönetim hakemlik görevi görür. Halk arasında adalet ve güvenliği sağlar. Yöneticilerin adil bir hakemlik sürebilmeleri ise özgürlükçü ve insan haklarına önem veren bir anayasa ile olur” dedi. Demokrasinin günümüzden 2 bin 500 yıl önce ortaya çıktığını ifade eden Beriş, ''İnsanların beklentilerini, isteklerini en iyi yansıttığı sistem demokrasidir. Demokrasi eşitlik getirir'' ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM VE BEDEN DİLİ

Siyaset Akademisinin son haftasının ikinci dersi ise saat 15.00’da başladı. Programa konuşmacı olarak Çerkezköy eski kaymakamlarından Hikmet Tan’ın oğlu, TV 8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan katıldı ve akademi üyelerine iletişim ve beden dilini hakkında bilgiler verdi. Erkan Tan, ilk olarak artikülasyonun tanımını yaptı. Etkili ve güzel konuşma kurslarının ikinci dünya savaşı sırasında hızlandığını kaydeden Tan, "Savaşlar çok kötü olaylar, ama böyle hayırlı sonuçları var. Yüce Allah bizi konuşma yetenekleri ile yeryüzüne gönderiyor. Lakin biz konuşmayı dinleyerek gerçekleştiriyoruz. Konuşma eylemi ile doğuyoruz, ama sonradan öğreniyoruz. Sonradan öğreniliyorsa geliştirilebilir" dedi.

RENKLİ ANLAR YAŞANDI

Artikülasyonda, tonlama ile vurgulamaların önemini anlatan Tan, kursiyerleri de test etti. Kursiyerlerin artikülasyon için belirli ağız alıştırmaları yaptığı sırada eğlenceli anlar yaşanan derste Tan, kelime ve cümle vurgulamaların üzerinde durdu. Erkan Tan zaman zaman da yaptığı esprilerle salondakileri gülme krizine sokarken tüm katılımcılara tek tek tekerleme alıştırması yaptırdı.

KATILIM YÜKSEK OLDU

8 Nisan’da başlayan eğitimlerin 27 Mayıs Pazar günü sona erdiğini belirten AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Haziran ayının ilk haftasında sınav yapılacağını ve sınavda merkez birincilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başarı belgesi verileceğini söyledi. Siyasal konularda kişilerin bilinçlenmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Siyaset Akademisi’nin bu yıl ilk kez Çerkezköy’de düzenlendiğini hatırlatan Demirbağ, katılımın yüksek olmasının da kendileri için mutluluk verici olduğunu söyledi. Demirbağ ayrıca, 2013 Ocak’ta Siyaset Akademisi’nin ‘Yerel Yönetimler’ başlığı altında düzenleneceğini söyledi. 

PLAKETLER VERİLDİ

Programın sonunda Siyaset Akademisi Koordinatörü Hamdi Turşucu, Doç. Dr. Hamit Emrah Eriş ve TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’a katılımlarından dolayı plaket verildi. Akademi boyunca katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunan Pera Villa Pastaneleri ile Bayramoğlu Pastaneleri’ne ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası adına Ayhan Arslan’a da teşekkür plaketi verildi. Akademinin son hafta programında, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Habip Bilgin ve Dr. Gökhan İnce ve AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ’ın yanı sıra, AK Parti İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Yılmaz, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, Özel Çerkezköy Hastanesi Müdürü Alper Atasoy, AK Parti belde başkanları, üyeleri ve çok sayıda akademi üyesi katıldı.

Haber / Ahmet KARDEŞ