Yaşar Kuş’tan Yaztepe’ye belgeli yanıt

Çerkezköy’de uzun yıllar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkanlığı yapan Yaşar Kuş, bugün saat 11.30’da Tokoçin Restoran’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çerkezköy 22.05.2024 16:25:00 0
Yaşar Kuş’tan Yaztepe’ye belgeli yanıt

Çerkezköy’de 18 yıl Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı yapan Yaşar Kuş, geçtiğimiz yıl Çerkezköy Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe’nin kendisinin üyeliği ve kooperatiften neden kredi alamadığı yönündeki açıklamalarına belgelerle cevap verdi. 

 

Yaşar Kuş, “ Çerkezköy’de 18 yıl Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı yaptım. 2016 yılında ise bir üyemize iyilik yaptık fakat belgede sahtecilikten cezaevine gönderildim. Cezaevinden çıktıktan sonra herhangi bir yere de üye olmadım. Esnaf Kefalet Kooperatifiyle ilgili gördüğüm lüzum üzerine bir adaylık yaşayabileceğimi tahmin ettim ve 4-5 seneden beri de üye olmaya çalışıyorum. Bunun açıklamasını 26 Aralık 2022’de ‘hakkımı gasp ediyorlar’ diye açıklamıştım. Ardından ise sayın mevcut başkan Muzaffer Yaztepe bize cevap vermişti. Kendisine hemen cevap vermedim ve bekledim. Belirli seçim süreçlerini atlattık. Ben beklemeyi bilirim. Çünkü ilkokul 3’üncü sınıftan beri minibüsçüyüm. O yüzden beklemeyi çok iyi bilirim. Bugün sadece Kredi Kefalet Kooperatifiyle ilgili değil Çerkezköy’ün diğer sorunlarına da biraz değineceğim” dedi. Her sabah saat 06.00’da gece 01.00’e kadar servis işiyle uğraştığını ifade eden Kuş, “ Evime de bu işten ekmek götürmekteyim” dedi. 

 

VERGİ MÜKELLEFİYİM

 

Çerkezköy Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Muzaffer Yaztepe’nin 2022 Aralık ayında kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Kuş, “ Sayın Yaztepe, açıklamalarında benim vergi borcum olduğunu, kredinin banka onayına sunulduğunu söylemiş. Kesinleşmiş cezam sebebiyle üyeliğe alınmadığımı söylemiş. Ben 1991 senesinden beri Çerkezköy Vergi Dairesi’ne nakliyeci olarak, servis taşımacılığı, minibüsçülük, taksicilik olarak kayıtlı bir üyeyim. Vergi mükellefiyim” diye konuştu. 

 

“HANİ ORTAK OLAMIYORDUM?”

 

Muzaffer Yaztepe’nin gelir giderle ilgili sözlerine de 2022 ve 2023 gelir gider beyannameleriyle cevap veren Kuş, “Benim kredi kullanamamamdan bankadan dolayı işte icralık olduğumu söylemiş. 2020’de kullandığım kredinin dekontu budur. Onlar insanlara vermediler, ben gittim bankadan kullandım. Pandemi kredisi. Ve ödedim. Evrakı burada. 24 Temmuz 2023’te de kooperatife ortak oldum. Hani olamıyordum? Beni bakanlık müfettişleri ortak yaptı. Çünkü haksızlık yaptığını beyan ettim. Vergi mükellefi olan, odaya kaydı olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine veya herhangi bir yere para kullanmadan da ortak olabilir. Bu bakanlığın emridir. Bugüne kadar boş işlerle uğraşmadım. 

 

Benimle konuşurken, beni eleştirirken eleştiren insanlar bir kendi yaptıklarına bakacak bir de Yaşar Kuş’un insanlara yaptığına bakacak” dedi. Kendisiyle ilgili vergi borcu eleştirilerine de cevap veren Kuş, “ Ben 2021’de 2 tane plaka çıkardım. Vergi borcumu araştırsınlar, güzel araştırsınlar, araştırıp konuşsunlar. Vergi borcum olsaydı ben plaka çıkaramazdım. Devam eden vergi borcum da olabilir. Ama ben vergimi devamlı ödeyen bir mükellefim” dedi. 

 

BU MU SİZİN DÜRÜSTLÜĞÜNÜZ?

 

Kuş, “ Pandemi döneminde ülke genelinde birçok oda ve kooperatif esnafa destek oldu. Daha önceki açıklamamda da bunu dile getirdim. Keyfe keder milyonlarca liralık 2-3 tane araç değiştireceklerine esnafa 500 liralık bir erzak paketi götüremezler miydi? Ben esnaf olduğum için, esnaf arkadaşlarımla yaşadığım için bunları söyledim. Onlar şimdi esnaf değil. Şu an desin ki ben şu esnaflığı yapıyorum. Açıklasın, nerede esnaflık yapıyor? Vergi Dairesi’nde kaydı nasıl var? Kâğıt üzerinde mi yoksa yapıyor mu? Ben yapıyorum. Sabah 6’dan gece 1’e kadar Çerkezköy’ün her sokağında servis ve öğrenci çekiyorum. Onlar ne iş yapıyorlar açıklasınlar. 1970’li yıllarda kurulan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nde bin 500 kişi, 6-7 senelik Kapaklı kooperatifinde ise 5 bin kişi bulunuyor. Esnafları Kapaklı Kooperatifine kovmak mı sizin dürüstlüğünüz? Esnafları neden oraya zorladınız? Neden insanlara yardımcı olmadınız ve kredi vermediniz. Cesaretiniz varsa çıkın bunu açıklayın. Çünkü açıklayamazlar. Çünkü bunlar burasını bir aile şirketiyle beraber yönettikleri için, esnaftan kopuk kişilerle yönettikleri için orasını ömür boyu kendilerine kalacağını zannediyorlar. Her başkan bir gün o koltuğu devretmesini bilecek” açıklamasında bulundu.

 

ÇERKEZKÖY’Ü TERK ETMEZSEM ŞEREFSİZİM

 

Yaztepe’nin kendisiyle ilgili ifade ettiği ‘devam eden davaları da var’ sözlerine de belgelerle cevap veren Yaşar Kuş“ Benim devam eden davamın olduğunu iddia ediyorsa bunu belgelerle kamuoyuna açıklasın. 

 

Eğer böyle bir şey varsa bırakın Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifi’ne aday olmayı Çerkezköy’ü terk etmezsem şerefsizim. 2021 yılında mahkemenin verdiği men cezası kalktıktan sonra bu çalışmalara başladım. Şimdi esnaflarımıza ziyaretler yapacağım. İnsanlar benim aday olmamı gönülden istiyorsa ben bu işe niyetleneceğim. Benim esnafım beni Çerkezköy’ün en güzel koltuğuna, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı’na 5-6 dönem oturttu. Ben esnafıma sormadan hiçbir şey yapmam. Onlar uygun görmezse bu işe zaten girmem” dedi. 

 

ESNAFIN KANAYAN YARASINA MERHEM OLUN 

 

Esnaf kredilerine gelen faiz artışı ile ilgili konuşan Yaşar Kuş, esnafın bu yükü kaldıramayacağını ifade etti. Oda başkanlarının açıklamalarını yetersiz gördüğünü ifade eden Kuş, “ Ben onların yerinde olsam bunu Ankara’da Tekirdağ’da daha yüksek sesle dillendirirdim. Keyfe keder araçlarını değiştirenlere söylüyorum. Şimdi bir büyüklük yapında o artan kredi faizlerini de bütçenizden karşılayın. Aldığınız paralardan, huzur haklarından ve personelden karşılayın. Bunları yapın ki bizlerde sizleri alkışlayalım. Gerekirse de 3-5 milyonluk arabaları satın, bu esnafın kanayan yarasına da merhem olun” diye konuştu. 

 

TRAFİK SORUNUNA DEĞİNDİ 

 

Çerkezköy ve Kapaklı’nın yoğun göç alarak hızlı büyüdüğünü ifade eden Kuş, bu iki ilçenin birkaç yıl sonra yaşanmaz hale geleceğini ifade etti. Çerkezköy’de büyük bir trafik sorunu ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Kuş, Ben buradan bunun öncülüğünü yapacağına inandığım, başaracağına inandığım sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet abime sesleniyorum. Gel bütün milletvekillerini, bölge belediye başkanlarını, muhtarları, sivil toplum örgütlerini bir araya topla. Ahmet Çetin’den istirham ediyorum, trafik sorununu çözümü için yapılacak olan çalışmalara ön ayak olacağına inanıyorum. Çerkezköy OSB’nin 4-5 tane yol arteri var. OSB’ye her gün 3-5 bin tane araç giriş çıkış yapıyor. Özcanlar fabrikasının oradan bir yol açılsa şoförler OSB’ye girmek için 16 kilometre dolaşmak zorunda kalmayacak. Bu, trafiği de rahatlatacak.

 

Trafik sorunun çözümü için de fabrika giriş çıkış saatlerinin de değiştirilmesi gerekiyor. Bu sorunlarından en önemlisi ise OSB’ye hususi araçların girişidir. Servisler boş gidiyor, insanlarımız ise taksiyle dönüyorlar. 

 

Eğer bir dayatma yapacaksanız bu hususi araçlarla girip çıkanlara bir dur deyin formül bulunuz” dedi. 

 

O YOLLARIN HALİNİ GÖRÜN 

 

Fabrikaların üzerine araç alması ile ilgili de konuşan Yaşar Kuş, geçtiğimiz yıllarda Velimeşe’de meydana gelen tren kazasını örnek vererek, fabrikaların üzerine aldığı araçların kaza yapması durumunda fabrikanın da davalık olduğunu dile getirdi. Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bozuk yollara da değinen Kuş, Buradan milletvekillerimize sesleniyorum. Milyonluk araçlarınızla değil, bir servis aracıyla o yollardan geçin de yolun halini görün” diye konuştu. 

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 747 65 10